Sağlıklı olduğunu düşünerek yediğimiz pek çok yemek, vücutta anlık değişimlere ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle akşam yemeklerinde soframızda yer verdiğimiz o gıda, kan şekerini tavan yaptırabiliyor. Bundan dolayı tüketirken belirli bir sınırı aşmamaya dikkat etmek gerekiyor. Aşıldığı takdirde şekerden dahi zararlı olabiliyor. Peki, bu gıda hangisidir? Vücuda zararları nelerdir?
Ramazan Ayı boyunda oluşan beslenme alışkanlığının bir anda değişmesinin metabolizmaya ve sindirim sistemine zarar verebileceğini belirten Diyetisyen Büşra Özcan, yapılacak bayram kahvaltısı hakkında da tavsiyelerde bulundu.
Bereket ve paylaşmanın sembolü olan Ramazan ayında, göze hitap eden leziz yemeklerin yer aldığı kalabalık sofralarda toplanılıyor ve iftar coşkusu maaile yaşanıyor. Tüm gün yeme ve içmeden uzak durulduğu için iftar sofralarında da sağlıklı ve hafif yemekler tercih edilmesi öneriliyor. Uzman Diyetisyen Hanife Banu Aydın Çağman, vücudun enerji ihtiyacının yanı sıra ruhsal olarak da rahatlama arzusundan kaynaklanabilen tatlı tüketimine ilişkin önemli noktalara değindi. Her iftarda tatlı yemenin bir ihtiyaç olmadığının altını çizen Çağman, sağlıklı tatlı tüketim tüyolarını açıkladı. İşte dikkat edilmesi gerekenler...
Beyaz şeker, yapılan tatlıların ham maddesini oluşturuyor. Esmer şeker, mısır şurubu, tatlandırıcılar ya da sofra şekeri içeren ürünler kalp yetmezliği başta olmak üzere hipertansiyona, tıkanmış damarlara ve başka kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Şeker tüketimi damar tıkanıklığına yol açtığı için bu maddenin tüketilmesinde çok dikkatli olmak gerekiyor. Börek, pasta, baklava benzeri hamur işleri başta olmak üzere yüksek şeker oranına sahip yiyeceklerin aşırıya kaçmadan tüketilmesi gerekiyor. Peki kan şekerimizi fazla yükseltmeden tatlı ihtiyacımızı nasıl giderebiliriz?