Aralıklı oruç diyeti yapanlar dikkat! Son araştırma şoke etti: Kalp hastalığından ölüm riskini yüzde 91 artırıyor
Son yıllarda favori diyetlerden biri olan aralıklı beslenmenin ölümcül olabileceği konusunda uzmanlar uyarıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Beytullah Çakal, yeni yapılan bir araştırma sonucunda aralıklı orucun bilindiğinin aksine kalp damar hastalıklarını arttırdığını açıkladı.
Aydan Durak/ Posta.com.tr| Aralıklı oruç, kilo vermenin ve kalp sağlığını iyileştirmenin bir yolu olarak biliniyordu. Hatta kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol düzeyleri gibi çeşitli hastalıkları dengelediğine dair veriler de mevcut. Ancak yapılan son araştırmada aralıklı orucun bilindiğinin aksine kalp damar hastalıklarını artırdığı belirtildi.
Son dönemin popüler kilo verme yöntemi olan aralıklı oruç diyetiyle ilgili 20.000'den fazla Amerikalı yetişkin üzerinde yapılan bir çalışma aralıklı oruç diyeti yapan kişilerin, bu diyeti yapmayan kişilere kıyasla kalp damar hastalıklarından ölme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Konuyla ilgili açıklama yapan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Beytullah Çakal, "Ne yediğiniz önemli hangi aralıkta yediğiniz değil." dedi.
KALP HASTALIKLARI YÜZÜNDEN ÖLÜM RİSKİ YÜZDE 91
Ortalama 8 yıl boyunca aralıklı oruç diyeti yapanları takip eden araştırmaların detaylarını paylaşan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Beytullah Çakal, araştırmacıların şu ilginç sonuçlara ulaştığını söyledi.
İşte o çarpıcı sonuçlar:
- Tüm yiyeceklerini günde 8 saatten daha az bir süre boyunca yiyen kişilerde kalp damar hastalık nedeniyle ölüm riski yüzde 91 daha yüksek.
- Kalp hastalığı veya kanserle yaşayan kişilerde kalp damar ölüm riskinin arttığı da görüldü.
- Halen kalp damar hastalığı olan kişiler arasında, günde 8 saatten az olmamak kaydıyla 10 saatten az yemek yemenin de kalp hastalığı veya felç nedeniyle ölüm riskinin yüzde 66 daha yüksek olmasıyla ilişkili olduğu görüldü.
- Günde 16 saatten fazla yemek yeme aralığı olan kanserli kişilerde kanserden ölüm riskinin daha düşük olduğu gözlendi.
KAS KAYBI ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Beytullah Çakal, "Ortaya çıkan veriler doğrultusunda bu tür bir diyet, muhtemelen kısa vadeli kilo verdirmedeki faydaları nedeniyle popüler olsa da günlük 12-16 saatlik tipik yemek yeme aralığıyla karşılaştırıldığında, daha kısa yeme süresinin daha uzun yaşamakla ilişkili olmadığını gösteriyor." dedi.
Aralıklı oruç diyeti yapanlarda daha az yağsız bir kas kitlesi gözleniyor. Yani bu sürede maalesef kas kaybı da oluyor. Daha önce yapılan çalışmalarda düşük kas kütlesine sahip olmanın kalp hastalığından ölme riski de dahil olmak üzere daha yüksek ölüm oranlarıyla bağlantılı olduğu da ortaya çıkmıştı. Benzer şekilde aralıklı oruç diyetini uzun süre uygulayan kişilerin kalp damar hastalıklarından ölüm riskindeki artış bu diyetin uzun yıllar içerisinde kas kaybına da yol açmasıyla ilişkili olabilir. Bu durumda insanların ne yediğine odaklanmak, yemek yedikleri zamana odaklanmak daha doğru
ARALIKLI ORUÇ NEDİR?
Aralıklı oruç, gün içinde belirli bir zaman diliminde yeme içme faaliyetlerini sınırlayan bir oruç şeklidir. Genellikle popüler olanı, "İntermittent Fasting" olarak bilinen bir yöntemdir. Bu yöntemde, belirli bir zaman diliminde (genellikle 16-20 saat arası) aç kalınır ve ardından kalan zaman diliminde normal yemek yeme düzenine dönülür. Aralıklı oruç, vücuttaki insülin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir, kilo kaybını destekleyebilir ve bazı sağlık faydaları sunabilir. Ancak, bu tür bir oruç uygulamadan önce bir doktora danışmak önemlidir.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?