Bitkisel hayat nedir, nasıl tanımlanır? Bitkisel hayattaki insan nasıl davranır?
Bitkisel hayat, birçok insanlar tarafından merak edilen bir sorudur. Günlük hayatta sıklıkla kullanılması bile tıp dünyasında sıklıkla kullanılır. Bu bakımdan bitkisel hayat kelimesi ne anlama geldiğini öğrenebilir ve cümlelerinizde yer verebilirsiniz. Bitkisel hayat ne demek? Bitkisel hayat ne anlama gelir? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.
Bitkisel hayat, Latince dilinden geçmiştir. Bitkisel hayat kelimesinin anlamı ise derin uyku ya da baygınlık anlamına gelir.
BİTKİSEL HAYAT NEDİR, NASIL TANIMLANIR?
Bitkisel hayat, bir insanın aldığı darbe ya da geçirdiği kaza sonrası beyninde geri dönüşümü olmayan bir hasar alması ile oluşur. Bir kişinin bitkisel hayata girmesi, beyin çalışma fonksiyonları tamamen kaybolmadığı için hareketsiz bir şekilde olmasına denktir. Bitkisel hayata girmiş bir insanın, beyinsel işlevi devam eder ve nefes alır. Bitkisel hayat esasında hasta bilinçsizdir, fakat kalbi atmaya devam eder.
BİTKİSEL HAYATTAKİ İNSAN NASIL DAVRANIR?
Bitkisel hayata girmiş bir insan bilinçsiz durumdadır ve isteklerini dile getiremez. Bu yüzden bitkisel hayattaki bir hastaya oldukça iyi bakılmalıdır. Bitkisel hayat ve koma arasındaki fark ise, bitkisel hayata girmiş bir insanın belli başlı aralıklar ile gözleri açıktır.
Vücudun belirli kısımları hareket edebilir. Ama bu hareketler istem dışı gerçekleşir. Örnek olarak diş gıcırdatma, esneme, yüzü buruşturma, kol ya da bacağı refleks olarak hareket ettirme ve homurdanma gibi sesler çıkartabilir.
Eğer bitkisel hayata, oksijensiz kalmaya bağlı, kalp durması vb. birkaç ay, beyin sarsılmalarına bağlı, trafik kazaları, düşme vb. gibi durumlarda bir yıldan fazla devam ederse bilinçli haline dönme olasılığı düşüktür. Düzelme şansı olsa bile bazı hastalarda " kalıcı " hasarlar bırakma olasılığı bulunur.
BİTKİSEL HAYATTAKİ HASTALAR AĞRI HİSSEDER Mİ?
Bitkisel hayattaki bazı hastalar ağrıyı hissettiklerine dair bir tepki göstermezler. Bazı kişiler ise ağrılı uyanırlar ve karşısındakine yüzlerini buruşturma gibi tepkiler verebilir.
Ağrı karşısında kol ya da bacağı refleks fonksiyonları olarak çekme ve omurilik düzeyinde gerçekleşen bir tepkime olarak kabul edilir. Bu davranış bitkisel hayattaki bir kişinin ağrıyı bilinçsiz olarak hissetmediğini gösterir.
BİTKİSEL HAYATTAKİ HASTALARA YAPILAN FİZİK TEDAVİ
Bitkisel hayat beyinin çalıştığını ama yeterli olarak vücuda sinyaller yollamadığı için hareketsiz bir biçimde yatma şeklidir. Genel olarak bitkisel hayattaki hastalara fizik tedavi uygulama amaçları eklem tutukluluğunu önlemek için yapılır.
Bu fizik tedaviden dolayı hastada duyusal uyaran görevi görerek farkındalık artmasına sebep olur. Hastanın iyi koşullarda bakılması ve fizik tedavi görmesi, hastanın bilinci açıldıktan sonra da fizik tedaviye daha yoğun bir şekilde devam etmesi gerekir.
- Bel, boyun ve sırt ağrısıyla ortaya çıkıyor! Erken teşhis edilmezse kemik yapısını bozuyor
- Dijital detoks beynin çürümesini engelliyor
- Aşırı spor kalbi kötü etkiliyor
- Yaş sınırı gittikçe düşüyor! Aniden atıp kalp krizine sebep oluyor, uzmanı Covid-19 aşısı detayına dikkat çekti!
- Uzmanı uyardı: Menopoz döneminde sıcak basma şikâyeti fazla olan kadınlar dikkat! Alzheimer riski olabilir…