Siğil doğal yollarla geçebilir mi? Siğilde yeni tedavi yöntemleri
Siğil, 100’den fazla farklı türü olan human papilloma (HPV) virüsünün derimize bulaşması sonucu oluşan bir deri hastalığı. Bu virüs cildimize küçük bir kesi yoluyla girerek hücre büyümesine sebep oluyor. Sıklıkla el ve ayaklarda görülmesine rağmen siğiller yüzde, genital bölgede veya vücudun farklı noktalarına ortaya çıkabiliyor. Siğller dış tabakası sert, kalın ve kabarık şekilde olabileceği gibi bazen pürüzsüz dokuda içten bir büyümeyle de kendini gösterebiliyor. Peki ağrılı ve tekrarlayan siğillerle nasıl mücadele edebilirsiniz? "Siğil nedir, siğil nasıl geçer, siğilden nasıl kurtulurum?" diyorsanız, cevabı haberimizde.
İHA
Ağrılı ve tekrarlayan siğillerle mücadele etmek için ne yapabilirim, siğilden nasıl kurtulurum diyorsanız, konuyu uzmanına sorduk. Milyonlarca insanın yeni bir güne gözlerini açtığında ayağında bir siğil ile karşılaşmasının mümkün olduğunun ifade eden uzmanlar, yoğun hayat temposunda sağlıksız ayaklarla uğraşmanın zor olduğunu ifade ediyor.
SİĞİL NEDEN OLUR?
Siğiller, 100’den fazla farklı türü olan human papilloma (HPV) virüsünün derimize bulaşması sonucu oluşan bir deri hastalığından kaynaklanıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Murat Kezer, "Bu virüs cildimize küçük bir kesi yoluyla girerek hücre büyümesine sebep olur. Sıklıkla el ve ayaklarda görülmesine rağmen yüzümüzde, genital bölgemizde veya vücudumuzun çeşitli yerlerinde de karşımıza çıkabilir. Siğillerin her yaş grubunda görülmesi mümkündür. Ancak bağışıklığı düşük olan ve daha önce siğil lezyonu oluşan kişilerde daha sık görülebilmektedir. Özellikle çocuklar ve gençler arasında çok yaygındır. Çeşitli araştırmalar, çocukların ve gençlerin yüzde 33'ünde siğil olduğunu gösterirken, yetişkinlerde bu oranın sadece yüzde 3 ila yüzde 5 arasında olduğunu tahmin edilmektedir" dedi.
SİĞİL NEDİR?
"Tipik görüntüsü, deriden çıkıntılı kabarcığa benzeyen içinde siyah noktalar bulunan lezyon şeklindedir. Çoğunlukla dış tabakası sert, kalın ve kabarık şekilde olabileceği gibi bazen pürüzsüz dokuda içten bir büyümeyle de kendini gösterebilir."
SİĞİL BULAŞICI MIDIR?
Siğillerin viral olarak bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Kezer, "Özellikle soyunma odaları, deniz veya havuzlarda bulunan ortak duş alanlarının kullanımı yoluyla bulaşabilmektedir. Çoğu siğil zararsızdır ve birkaç hafta veya ay içinde kendiliğinden geçer. Ancak bazen rahatsız edici olabilmektedir." diyor.
SİĞİL DOĞAL YOLLARLA NASIL GEÇER?
Siğil tedavisine yönelik halk arasında bilinen ve büyüklerimizden duymuş olduğumuz bazı geleneksel olan domates, incir, sirke, limon kabuğu, diş macunu uygulamak. Eczanede reçetesiz satılan ilaçlar, kremler, bantlar ve diğer yöntemler çoğu zaman siğilin tamamen iyileşmesinde yetersiz kalıyor. Ayrıca bu süreçte başkalarına bulaştırma endişesiyle ayaklarımızı saklamak ve sürekli hareket ettirmek ise tam bir kâbus haline dönüşebilir.
SÜRME İLAÇLAR NEDEN SİĞİLDE İŞE YARAMIYOR?
"Siğil tedavisi ile ilgili yapılan çalışmalar, uygulanan çeşitli tedavi seçeneklerinin HPV virüsünü yok etmediği için etkisiz olduğunu ve tekrarlama riski taşıdığını tespit etmiştir" diyen Op. Dr. Kezer, ayrıca bantların, tabanlıkların ve diğer birçok yönteminin ise lezyon bölgesini nemlendirmesinden dolayı siğilin üremesine sebep olduğu belirtiyor. Siğil doğru şekilde tedavi edilmediğinde ağrılı ayaklara sebep oluyor ve bu durum haftalar, aylar hatta yıllarca sürebilliyor.
SİĞİL TEDAVİSİ İÇİN YENİ YÖNTEMLER
Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler tıp alanında etkisini göstererek ağrılı ve tekrarlayan siğillerle mücadele de etkili tedavi yöntemini bizlere sunduğunu ifade eden Op. Dr. Murat Kezer, "Bu yeni mikrodalga tedavi yöntemi siğil oluşumuna sebep olan virüsleri mikrodalga enerjisi sayesinde etkisiz hale getirmektedir. Ayrıca mikrodalga tedavisi siğilin kökeninde yani virüs üzerinde yok edici etkiye sahip olduğu için siğilin tekrarlama ihtimali oldukça düşüktür. Swift teknolojisiyle siğilin bulunduğu bölgeye özel bir cihaz aracılığıyla düşük doz mikrodalga enerjisi (yüzde 1 kadar) gönderilmektedir. Bu mikrodalga enerjisinin oluşturduğu immun reaksiyon yani bağışıklık tepkisi sayesinde ise siğiller ortadan kaybolmaktadır" dedi.
Mikrodalga işlemi, lokal anestezi olmadan kısa sürede uygulanıyor. Op. Dr. Murat Kezer, mikrodalga yönteminin herhangi bir ağrıya sebep olmadığını; ayrıca işlem sonrası, yara izi, pansuman ve sargıya gerek olmadan, kişilerin yere rahatlıkla basarak günlük yaşantılarına dönebilmelerinin sağlandığını belirtiyor.