Uzmanından 40 yaş uyarısı! Ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi başarısı o kadar yüksek...
Meme kanserine karşı öncelikli amaç, tümörlerin erken yakalanması. Erken teşhis, tedavi başarısında büyük etkiye sahip. Bu nedenle yılda bir defa yapılan tarama mamografileri çok önemseniyor. 40 yaşından önce her yıl senede bir defa ultrasonografi önerilirken, 40 yaşından sonra senede bir defa mamografi çektirilmesi gerekiyor. 40 yaşından büyük kadınlara devlet tarafından ücretsiz olan mamografi, yüksek riskli olan gruplarda ise daha genç yaşlarda da başlayabiliyor.
Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nurşen Toprak, her kadının 40 yaş sonrası ilk mamografisini çektirmesi gerektiği uyarısında bulunarak, “Birinci derece ailesinde meme kanseri hikayesi olanlar ise mamografisini daha erken yaşlarda çektirmesi gerekiyor” dedi.
"BÖLGEMİZDE SIKLIKLA İLERİ EVRE MEME KANSERİ İLE KARŞILAŞIYORUZ"
Van'da Meme Radyolojisi Ünitesi'nde görev yapan Meme Radyoloji Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Nurşen Toprak, Van'da ve çevre illere hizmet veren radyoloji merkezinde ileri evre meme kanseri ile karşılaştıklarını belirtti. Özellikle de genç yaşta meme kanserine rastlandığına dikkat çeken Doç. Dr. Toprak, “Amacımız tümörleri erken evrede yakalamaktır. Bunun için tarama mamografilerini kullanıyoruz. Tarama için 40 yaşından sonra her kadının yılda bir defa mamografi çekilmesini öneriyoruz. Bunun için yüksek riskli grupta olan birinci derece ailesinde meme kanseri olan kadınların mutlaka doktorlarına başvurup kişiye özel tarama programlarını çıkarılması gerekiyor.” dedi.
Meme kanseri belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak hem bu hastalığı erkenden yenebilmek hem de gerekli tedbirleri alabilmek için çok önemli. Meme ultrasonu, mamografi ve diğer incelemeler sonucunda kişinin kanser olduğu anlaşılırsa o zaman yapılacak ilk iş kanserin hangi evrede olduğunu belirlemek. Elde edilen sonuçlara göre hem tedavilere hem de hangi tekniklerin kullanılacağına karar verilebiliyor.
Meme kanseri tedavisinde en doğru adım belli aralıklar ile kontroller yaptırmak ve durumu erken teşhis ederek tedaviye en erken zamanda başlamaktır. Bu sayede çok daha ileri boyutlara varmadan risklerin önüne geçmek mümkün olabilir.
- Sabahları yataktan çıkmak istemiyorsanız nedeni bu hastalık olabilir
- Uzmanı kadınlara müjdeyi verdi: Adet kramplarını geçirmenin en kolay yolu! Meğer gözümüzün önündeymiş...
- Erken teşhis tedaviyi kolaylaştırıyor! Zatürre belirtilerine dikkat
- Uzmanı uyardı: Akut bronşit vaka sayısı artıyor
- Kulağınıza sokarken 2 kere düşünün! İşitme kaybına yol açabilir: Kulak zarına ciddi zarar veriyor