Son dakika mamografi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan mamografi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan mamografi haber sayfamızda...
Acil tıp teknisyeni Emine Güneri, yıllardır İstanbul'da 112 Acil Sağlık hizmetlerinde görev yaparak, hayat kurtaran müdahalelere imza attı. Ancak, 9 ay önce karşılaştığı meme kanseriyle mücadele süreci, onun hayatındaki en zorlu sınavlardan biri oldu. İşte tüm detaylar...
Günlük yaşamın yoğun temposu, toplumsal rolleri ya da bilgi eksikliği gibi farklı etkenler nedeniyle kadınların sağlıklarına yeterli özeni göstermediğini söyleyen Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Mert Yeşiladalı, bu durumun ciddi sağlık sorunlarına zemin oluşturabileceğine dikkat çekti.
Aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezleri, hastaneler ile dijital olarak entegre oluyor. Bu sistem sayesinde aile hekimleri tetkikleri doğrudan talep edebilecek hale gelirken, hastalar hastaneye gidip herhangi bir poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini çektirebilecek. Sonuçlar ise aile hekimlerinin ekranlarında görüntülenebilecek. Kocaeli İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, yeni sistemin hastanelerdeki yoğunluğu azaltacağını ve sağlık hizmetlerini hızlandıracağını belirtti.
Sağlık Bakanlığı'nca 1 Ocak 2025'ten itibaren uygulanmaya başlayacak sistemle, aile hekimleri ve sağlıklı hayat merkezleri hastanelerle dijital olarak entegre olacak. Aile hekimleri, sistem sayesinde hastanelerden doğrudan tetkik isteyebilecek.
Kanal D’de yayınlanan “Neler Oluyor Hayatta” programına konuk olan Prof. Dr. Canan Karatay’dan, ezber bozan açıklamalar geldi. Hakan Ural ve Ferda Yıldırım’ın sunuculuğunu yaptığı programda Karatay’ın meme kanserinden, erken yaşta yapılan HPV aşılarına kadar çok önemli uyarıları oldu.
Meme kanseri, dünya genelinde kadınlarda kanser kaynaklı en yaygın ölüm nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor ve bu hastalığın erken teşhis edilmesi önem taşıyor. AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Erdal Kiraz, hastalığın tanı ve tedavisinde global standartlara ulaşmanın ve sağlık hizmetlerine eşit erişimi sağlamanın önemini vurguluyor.
Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser çeşitlerinden olduğunu belirten Dr. Ahmet Bozdağ, “Meme kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Meme kanseri tedavisi, hem cerrahi hem de onkolojik tedavilerle başarılı bir şekilde kontrol altına alınabiliyor” dedi.
Genel Cerrahı Op. Dr. Hasan Erkurt, meme hastalıklarının kadınlarda en sık görülen sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çekerek, bu hastalıkların iyi huylu ve kötü huylu olarak iki ana grupta değerlendirildiğini belirtti.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, erkeklerde meme kanserinin görülme oranının eski yıllara göre arttığını söyledi.
İstanbul'da yaşayan Çiğdem Telli, kızıyla oyun oynadığı sırada, evladının dirseğinin çarpması sonucu göğsünde bir kitle fark etti. Doktora başvuran Telli'nin göğsünde tümör belirlendi. Bir yıl süren kemoterapi ve tedavinin ardından meme kanserini yenmeyi başardı.
Pittsburgh Üniversitesi Radyoloji ve Cerrahi Bölümleri tarafından yapılan ve 8 bin 145 kadın üzerinde gerçekleştirilen bir araştırma, 40 ila 79 yaş arasında her yıl düzenli mamografi taramalarının, meme kanseri nedeniyle yaşam kaybı riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya koydu. Çalışmada, meme kanserinin en yaygın görüldüğü 40-49 yaş aralığındaki kadınların yanı sıra, 49 yaşın üzerindeki kadınların da tarama programlarına devam etmeleri gerektiğinin altı çiziliyor. Genel Cerrah Prof. Dr. Özcan Gökçe, "Meme kanserinin ikiye katlanma süresi 180 gündür, yani altı ay. Bir tümör 1 mm iken, altı ay sonra 2 mm’ye, bir yıl sonra ise 4 mm’ye ulaşır. İki yıl sonra ise tümör 1.6 santimetreye, yani tehlikeli bir boyuta gelir. Her yıl düzenli mamografi yaptırmak bu yüzden çok önemli, çünkü erken evre meme kanseri tedavi edilebilecek bir durumdur" dedi.
Meme kanseri, ilk aşamalarda belirti göstermeden ilerleyebiliyor. Op. Dr. Mustafa Arısoy, meme kanserinin gizli tehditleri ve erken tanının hayat kurtarıcı rolü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Dünya Sağlık Teşkilatı, 2021’de yaptığı açıklamayla, meme kanserinin tüm yeni tanı konulan kanserlerin yüzde 11.7’si olarak ilk sıraya yükseldiğini duyurmuştu. Yapılan açıklamaya göre meme kanserini yüzde 11.4 ile akciğer kanseri, yüzde 10 ile kalın bağırsak kanseri, yüzde 7.3 ile prostat kanseri ve yüzde 5.6 ile mide kanseri izliyordu.
Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Cihan, ‘meme kanseri farkındalık ayı’ dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Meme kanserinin tanımını yapan Prof. Dr. Cihan, “Kanserler genellikle köken aldıkları organa göre isimlendirilirler. Meme kanseri de üreme döngüsünde süt üreten organ olan memeden kaynaklanan kanserlerdir. Bu yüzden meme kanserlerinin çoğu süt kanallarından kaynaklanmaktadır. Sanılanın aksine erkeklerde de meme kanseri görülebilmektedir” diye konuştu.
Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 47 ancak süreç bazı etkenler sebebiyle 40 yaşına kadar indiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, erken menopoza sebep olan faktörlerin başında ise sigara kullanımı geldiğini söyledi.
Bugün bu köşeyi memelere ayırdım. Hayır, göğüse falan değil, dümdüz memeye. Annelerin, bebeklerini beslediği memelere, çamaşırlarımızın içinde gizlenen memelere. Büyüklüğü, küçüklüğü hepsi zaman zaman dert edilen memelere. Sağlıklı kadının bir parçası olan ve en azından elle muayenesi hiç aksatılmaması gereken memelere. Artık çoğu belediyenin ücretsiz mamografi hizmeti başlattığını da hatırlatmak isterim yeri gelmişken. Çok önemli, gerçekten çok önemli.
Canlarım, tanıştığım ve öyküsüne hakim olduğum pek çok kadın bana şu gerçeği hatırlatıyor; erken teşhisi hafife almamalıyız, o gerçek bir kurtarıcıdır...
Kemik erimesinin kişinin yaşam kalitesini bozan, insan sağlığını tehdit eden bir hastalık olduğunu söyleyen Doç. Dr. Mehtap Bozkurt, "Kemik erimesi sinsi bir hastalıktır ve erken dönemde hiçbir klinik bulgu vermez. Genellikle kazalara bağlı küçük travmalar sonrası kırıkların oluşması ile kendini gösterir" dedi.
Kemik erimesinin kişinin yaşam kalitesini bozan, insan sağlığını tehdit eden bir hastalık olduğunu söyleyen Doç. Dr. Mehtap Bozkurt, "Kemik erimesi sinsi bir hastalıktır ve erken dönemde hiçbir klinik bulgu vermez. Genellikle kazalara bağlı küçük travmalar sonrası kırıkların oluşması ile kendini gösterir" dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Oğuz Özdemir, menopoz sürecinde nasıl beslenilmesi gerektiğine değinerek, “E vitamini sıcak basmalarını önlemekte faydalıdır” dedi.
Araştırmalara göre dünyada 8 kadından birinin meme kanserinden muzdarip olduğu bilinirken, Meme Radyolojisi Uzmanı Dr. Derya Deniz Altıntaş, meme kanserinin erken tanı ile hızlıca tedavisinin sağlandığını söyledi.