İzmir’e 23 kilometre mesafedeki Menderes, yıllar içinde popülerleşse de; doğal dokusunu koruyan nadir yerlerden… 43 kilometrelik sahil şeridinde birbirinden güzel koyları barındıran, tarihin en büyük kehanet merkezi Klaros’un bilinmezliklerle dolu tarihsel hava kattığı Menderes, tam bir turizm ve tarım kenti… Özellikle Ahmetbeyli-Gümüldür ve Özdere sahil şeridi, her bütçeye uygun konaklama alternatifleriyle yerli, yabancı turistlerin uğrak yerlerinden. Görece köyünde ise geleneksel el sanatlarımızdan olan gözboncukçuluğu da tüm canlılığıyla sürüyor. Halkın evlerinde imal ettiği değişik renk ve biçimdeki boncuklar yerli ve yabancı turistlerin de dikkatini çekiyor. Asırlardan bu yana farklı uygarlıklara beşiklik eden Menderes; havalimanına yakınlık, tren istasyonu ve çevre yollarıyla bağlantı gibi turizm için avantajlı özelliklere sahip. Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek ile hızla gelişen bu doğa harikası ilçe için planladıkları projeleri konuşuyoruz.
MANDALİNAYA COĞRAFİ İŞARET
Menderes’te 15 bin dönüm mandalina bahçesinden yılda yaklaşık 27 bin ton ürün alındığını anlatan Başkan Çiçek, “Gümüldür mandalinası 2020’de coğrafi işaret ile tescillendi” diyerek şu bilgileri paylaşıyor: “Özdere, Gümüldür ve Ahmetbeyli mahallelerinde satsuma mandalina yetiştiriciliği yapılıyor. Bölgenin iklim koşullarına çok iyi adapte olan satsuma mandalinası çekirdeksiz olduğu için Avrupa ülkelerinde de tercih ediliyor. Bölgemizin önemli bir değeri olan mandalinamızı dünyaya tanıtacak adımlar atıyoruz. Bunlardan bir tanesi de Geleneksel Gümüldür Özdere Mandalina Festivali. Bu yıl 16-17 Kasım’da düzenlediğimiz festival; bölge ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra yerel üreticilerin de tanıtımına destek oldu.”
KLAROS DÜNYAYA TANITILACAK
“Menderes’imiz binlerce yıllık tarihe sahip özel bir yer. İlçemiz sınırları içerisinde yer alan ve eski çağların kehanet merkezi olan Klaros da bu özel alanlardan birisi” diyen Çiçek, Klaros’u dünyaya tanıtmak, önemini duyurmak adına etkinlikler düzenlediklerini aktarıyor: “Klaros’un kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber M.Ö.7. ve 6. yüzyıl başında Kolophon’un baş tanrısı Apollon adına inşa edildiği sanılıyor. Dar vadide düz bir alanda bulunan Klaros’taki Apollon tapınağı, bilicilik yeri olmasından dolayı Hellenistik dönemde ve özellikle Roma çağında çok ünlü olduğu tespit edilmiş. Geçen günlerde acenta ve otel sahipleri ile turizm rehberlerinin katıldığı Klaros Bilicilik Merkezi Tanıtım Etkinliği düzenledik. Misafirlerimize ören yerini gezdirerek tarihçesi hakkında bilgiler aktardık. Ege Üniversitesi ve Menderes Kaymakamlığı iş birliğiyle hazırlanan projeyle Klaros Bilicilik Merkezi’nde İzmir’in ilk arkeoparkı oluşturulacak. Değerlerimizi dünyaya tanıtmaya, Menderes’imizi cazibe merkezi yapmaya kararlıyız.”
SAHİLLERDE HEM MAVİ HEM KIRMIZI BAYRAK DALGALANIYOR
Çevrenin korunması ve çevre bilincinin yaygınlaştırılması için çalıştıklarını anlatan Başkan Çiçek, “İlçemizin 11 plajında ‘Mavi Bayrak’ dalgalanıyor. Sahil bölgemize verdiğimiz değerin karşılığını dünyada önemli bir yeri olan mavi bayrak sertifikası ile taçlandırdık. Uluslararası bir çevre ödülü olan Mavi Bayrak; temizlik, yeterli donanım ve güvenlik gibi gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara veriliyor. Bunun yanı sıra Gümüldür’de belediyemize ait Sunal Tülbentçi Parkı ve önünde yer alan plaj da ‘Kırmızı Bayrak’ almaya hak kazandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kriterlere uyan alanlara verdiği Engelsiz İzmir Kırmızı Bayrağı’nı törenle göndere çektik. Tesisimiz; engelli rampası, suya rahatça girebilmeyi sağlayan deniz sandalyesi, engelli dostu giyinme kabinleri, tuvaletler ve park alanı ile engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun halde hizmet veriyor. Tek yıldızlı olarak alınan bayrağı yapacağımız düzenlemelerle iki yıldıza yükseltmeyi hedefliyoruz.”
JAPONYA’DAN GÜMÜLDÜR’E UZANAN YOLCULUK
Başkan Çiçek, Gümüldür satsuma mandalinasının ilginç öyküsünü de paylaşıyor: “Japonya’nın KYUSHU adasının kıyı kenti Satsuma’dan çok sıkı koruma önlemlerine rağmen, Moğol asıllı bir Türk tarafından birkaç fidan Batum’a getirilmiş ve bölge iklimine uyum sağlayan tür Rize’de de yetiştirilmeye başlanmış. 2. Dünya Savaşı sonrasında Karadeniz Bölgesi’nde çay ve fındık yetiştiriciliğine ağırlık verilince mandalina yetiştiriciliği yerini bu ürünlere bırakmış. Bu dönemde Rize’de yaşayan Nusret Şener, Ege’ye göç ederek 5 çocuğu ile Gümüldür’e yerleşmiş. Rize’den önce fındık fidanlarını bölgeye getiren Şener, bu ürünün bölgeye uyum sağlamadığını anlayınca portakal fidanı dikmiş ve başarılı olduğunu görmüş. Bunun üzerine Rize’den satsuma fidanlarını getirirerek komşusunun bahçesine dikmiş. Mandalina ağaçlarının çok iyi geliştiğini ve kalitesini gören yöre halkı zamanla satsuma türü mandalini yetiştirmeye başlamış.”
İŞSİZLİĞE ÇARE OLACAK UYGULAMA
Başkan İlkay Çiçek, işçi ile işveren arasında köprü oluşturmak amacıyla hayata geçirdikleri “İş’im Menderes” uygulamasının istihdama katkı sağlayacağını söyleyerek devam ediyor: “Vatandaşlarımızın başvurularını yapabileceği birimimiz; işçi ile işveren arasında köprü olacak. Başlattığmız hizmet ile işsizlik sorununu azaltmanın yanı sıra doğru iş ile doğru işçiyi buluşturmayı hedefliyoruz. İş’im Menderes Kariyer Ofisi’ne özgeçmiş getirip form doldurmanın yanı sıra online olarak da başvurular yapılıyor. Projemizden yararlanmak isteyen herkesi İş’im Menderes ofisimize bekliyoruz.”
SOSYAL KARTLA İNDİRİM
Sosyal belediyecilik alanında da çalışmalar yürüten Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek, hayata geçirdikleri Sosyal Kart projesini anlatıyor: “Belediyeye ait işletmelerde yüzde 20 indirim sağlayan uygulama vatandaşlardan tam not aldı. İştirakimiz Cumaovası A.Ş’ye bağlı 12 tesiste geçerli olacak indirimden 1. derece şehit yakınları, gaziler, engelli vatandaşlar, 65 yaş üstü vatandaşlar ile 15-20 yaş arası gençler yararlanabilecek. Alım gücünün azaldığı bu ortamda hemşehrilerimize sosyal belediyecilikle dokunacak adımlar atıyoruz.”
ARAÇ KİRALAMA DEVRİ SONA ERDİ
Belediye olarak kendi öz kaynaklarıyla araç kiralama devrine son vererek kendi araç filosunu kurduklarını belirten Çiçek, “Ekonomik koşulların çok zorlaştığı bu dönemde yapmış olduğumuz çalışma ile belediyemizde mali bütçe konusunda önemli bir aşama kaydettik. Bunun sonucunda da yüksek maliyetli araç kiralama dönemini sona erdirerek belediyemize 16 araç kazandırdık’’ diyor.
EFEMÇUKURU ÜZÜMÜ
Menderes’in sembolü haline gelen tarım ürünlerinden bir diğeri de Efemçukuru üzümü. Menderes merkeze 22 kilometre uzaklıktaki Efemçukuru Mahallesi’nde yetişen bu üzümle ilgili Başkan Çiçek, şu bilgileri veriyor: “Yamaçlarında adeta bir masal diyarında gezinildiği izlenimi yaratan bu bağlardaki üzümler, ticari adıyla ‘alfons’, halk arasındaki söyleyişiyle ‘enfes’ adı verilen sofralık siyah tiptir. Efemçukuru köylülerinin atalarından kalma asırlık bağları, klasik üzüm yetiştirme tekniklerinden çok farklı olarak direksizdir. Özel yetiştirme teknikleriyle üretilen bu üzümlerin bağ filizlerinin yerde ve direksiz olmasının yanı sıra tadını enfes kılan bir diğer farklı özelliğiyse bu bağların neredeyse hiç sulanmadan ürün vermesidir. Yaz aylarında güneşin güçlü etkisiyle gün içinde buruşup yoğunlaşan üzüm taneleri, yamaçlarda gece oluşan yoğun çiyle birlikte serinler ve doğal olarak sulanır. Yöreye has iklim ve coğrafya etkileri sayesinde benzersiz bir tada ulaşan Alfons üzümü, bölgede yıllık 7 bin ton rekolteye ulaşmaktadır.”