Banu ŞenSimge ilçe Kahramankazan
HABERİ PAYLAŞ

Simge ilçe Kahramankazan

15 Temmuz darbe girişiminin gecesi Kazan halkının darbecilere direnmesi ve 9 kişinin bu girişimi önlemeye çalışırken hayatını kaybetmesinin ardından ‘Kahraman’ ünvanını alan Ankara’nın Kazan ilçesi; tarihi, tarımsal ürünleri, sanayisi, termal su potansiyeli ve son yıllarda yapılan yatırımlarla başkentin en gelişmiş dış ilçesi konumunda. Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün 2022 Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması’nda Türkiye’deki 973 ilçe arasında 75’inci olan Kahramankazan, F-16 uçaklarının üretildiği TUSAŞ-Türk Havacılık Uzay Sanayi tesislerine ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Simge ilçe Kahramankazan

Dünya çapındaki bu tesislerde yerli ve milli helikopter, uçak, haberleşme ve gözlem uydusu ile insansız hava araçlarının üretimi, bakım onarım ve geliştirme çalışmaları yapılıyor. TUSAŞ çevresindeki 730 hektarlık alana konumlandırılmış ülkemizin dev projelerinden birisi olan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Türkiye’nin ilk ve en büyük lojistik üssü Anadolu Efes ve BMC gibi önemli firmaları da içinde barındırarak binlerce kişiye istihdam sağlıyor. Kahramankazan, kavun, ayçiçeği, kabak, kiraz gibi tarım ürünleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yanı sıra sanayi alanında da Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden. Ankara’nın en büyük sanayi yerleşkelerinden birisi olan Saray Sanayi Bölgesi’ndeki 5 bine yakın fabrikada yaklaşık 100 bin kişi çalışıyor. Değeri yüksek Trona madeninin ülkemizde bilinen en büyük rezervi Kahramankazan’da.

DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK SODA KÜLÜ MADENİ

ABD’den sonra en büyük ikinci trona rezervi 650 milyon ton ile bu ilçede. “Sodyum karbonat” veya “Tabii Soda” olarak da adlandırılan soda külü; cam, kimya sanayisi ile deterjan ve sabun üretiminde kullanılıyor. Türkiye’nin en büyük soda külü üreten fabrikası da Kahramankazan’da faaliyette... Çin’den sonra ikinci büyük bal üreticisi olan Türkiye’deki kraliçe arıların yüzde 65’i Kahramankazan’da bulunan Türkiye Kalkınma Vakfı Entegre tesislerinde üretiliyor. Birçok zenginliğe sahip olan Kahramankazan’ın Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu ile ilçeyi konuşuyoruz. Başkan Selim Çırpanoğlu, Ankara’nın parlayan yıldızı Kahramankazan’a “Altın Çağı”nı yaşatacaklarını söyleyerek ilçeyle ilgili kültürel, sosyal, ekonomik ve tarihi konularda önemli bilgiler aktarıyor. “Kahramankazan’ı hak ettiği noktaya taşıyacağız’’ diyen Başkan Çırpanoğlu, yapmış oldukları çalışmaları anlatıyor.

Haberin Devamı

‘ÜRETEN KADIN ÇARŞISI’ KURULDU

Girişimci kadınlara destek olmak amacıyla “Üreten Kadın Çarşısı” projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Çırpanoğlu, kadınların kendi elleriyle yaptıkları takı, çanta gibi ürünleri satışa sunma fırsatı bulduklarını söylüyor. Kadınları ekonomik ve sosyal anlamda güçlendirmek için hayata geçirdikleri projenin vatandaşlar tarafından da destek bulduğunu vurgulayan Çırpanoğlu: “Kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımlarını güçlendirmek bizim için büyük önem taşıyor. Üreten Kadın Çarşısı, bu amaç doğrultusunda atılan somut adımlardan sadece biri. Kadın girişimcilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz, çünkü onların başarısı toplumumuzun başarısı demektir” diyor.

Haberin Devamı

SPORLA DOLU BİR YAZ

“Çocuk ve gençlerimize unutulmaz bir yaz tatili yaşatmak için Yaz Spor Okulları açtık” diyen Başkan Çırpanoğlu, “Futbol, voleybol, bocce ve güreş gibi branşlarda açılan kurslar, gençlerin yeteneklerini keşfetme ve geliştirme fırsatı sunarken, aynı zamanda eğlenceli ve sağlıklı bir ortam sağlıyor. Spor, gençlerimizin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimine büyük katkı sağlıyor. Biz de belediye olarak, gençlerimizin spora olan ilgisini artırmak ve onları desteklemek amacıyla bu tür etkinlikler düzenliyoruz” diye ekliyor.

Simge ilçe Kahramankazan

ŞİFA KAYNAĞI SICAK SU CENNETİ

İlçenin önemli değerlerinden birisinin de jeotermal olarak anılan, yer altından çıkarılan sıcak ve mineral yüklü şifalı su olduğunu söylüyen Başkan Çırpanoğlu, devam ediyor: “Soğulcak Mahallemizden çıkarılan termal su, yeraltına döşenen özel borularla ilçemiz merkezine taşınarak termal otel, hamam ile belediyemizin yüzme havuzunda kullanılıyor. Şifalı suyun; diyabet, varis, damar sertliği, hipertansiyon, mide ve bağırsak rahatsızlıkları gibi birçok hastalığın tedavisinde yardımcı ve tamamlayıcı olabileceği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan laboratuvar testleri ile tescil edildi.”

Simge ilçe Kahramankazan

ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ

Başkan Çırpanoğlu, çiftçilere yönelik çalışmalarını sıralıyor: “Yüzde 50 hibeli, toplam 1 milyon 300 bin adet sebze fidesini üreticilerimizle buluşturarak yüzlerinin gülmesini sağladık. 600’ü aşkın çiftçimize 1 milyon 300 bin sebze fidesi dağıttık. Bölgemizdeki tarımsal üretimi ve çiftçilerin gelirlerini artırmaya yönelik atılan bu adımlar çiftçilerimize gösterdiğimiz önemin nişanesi oldu. Bu desteklerle üretim kapasitelerini artırmaları ve daha verimli bir sezon geçirmeleri hedefledik. ‘Üretimimize her zaman destek, tam destek’ düşüncesiyle çalışmalarımız devam ediyor.”

Simge ilçe Kahramankazan

10 MİLYON YILLIK FOSİL BULUNDU

Başkan Selim Çırpanoğlu, ilçenin tarihi değerleri ile ilgili şunları anlatıyor: “Yassıören Mahallemizdeki arkeolojik kazılarda 9.8 milyon yaşında olduğu belirlenen bir maymun kafatası ortaya çıkarıldı ve dünya literatürüne Latince Ankarapithecus olarak geçen “Ankara Maymunu” adı verildi. Günümüzde nesli tükenmiş olan kuyruksuz bir maymun türüne ait olan fosilin bulunduğu Sinaptepe bölgesindeki bilimsel araştırmalar 1989 yılından bu yana devam ediyor. Dünya bilim çevrelerinde büyük yankı uyandıran bu buluşun ardından Örencik Mahallesi Delikayıncak Tepe’sinde yapılan kazılarda da 10 milyon yaşında olduğu belirlenen bir filin tümüne yakın iskelet kemikleri ortaya çıkarıldı. Karalar Mahallemizde ise M.Ö. 3. yüzyılda önemli bir yerleşim yeri olduğu belirlenen Asarkaya kalıntılarına ulaşıldı. Bitik Mahallemizde ortaya çıkarılan höyükte ise Bakır Çağı, Hitit ve Klasik Çağı yerleşim katmanları tespit edildi. Kazılarda bulunan renkli seramik, küp parçaları, heykeller ile çeşitli eşya kalıntıları yine Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor.”

Simge ilçe Kahramankazan

İLK KÖYLÜ KADIN MİLLETVEKİLİ SATIKADIN

Başkan Çırpanoğlu’dan ülkemizin ilk kadın milletvekillerinden “Satıkadın” olarak da anılan Satı Çırpan’ın torunu olduğunu öğreniyoruz. Başkan bana Satıkadın’ın hikayesini şöyle aktarıyor: “Büyükbabamın annesi Satıkadın; Kahramankazan henüz köy iken muhtar olan eşinin savaşlarda gazi olması nedeniyle muhtarlık yapmış, Anadolu’nun yiğit kadınlarından biri.

Simge ilçe Kahramankazan

ADI YAŞATILIYOR

Atatürk’ün Kızılcahamam’a giderken Kahramankazan’dan geçeceğini öğrenen Satıkadın, köylülerle birlikte paşanın arabasını durdurur, kendisine gözleme ile ayran ikram etmek ister. Atatürk’ün bir anlık tereddüt etmesi üzerine bardaktaki ayranı Satıkadın önce kendisi içer, bardağı yıkar, tekrar aynı bardağa ayran doldurur ve yeniden ikram eder. Atatürk Satıkadın’ın bu davranışından etkilenir ve ayranı içer, teşekkür eder kısa bir sohbetin ardından yola devam ederler. Atatürk Satıkadın’ın kim olduğunu araştırmalarını ister etrafındakilerden, Satıkadın’ın hayat öyküsünü öğrenir ve “İşte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yiğit Anadolu kadınını en iyi temsil edecek örnek kişi” diyerek 1935’te yapılan seçimlerde bizzat kendisi Satıkadın’ı aday olarak gösterir. Yapılan seçimlerin ardından Satıkadın ilk kez Meclis’e seçilen 17 kadın milletvekilinden birisi olur. Satıkadın’ın yaşadığı ilçemiz merkezindeki ev de belediyemiz tarafından müzeye dönüştürülerek ziyarete açıldı. Mezarı da yine belediyemiz tarafından anıt mezar şeklinde yeniden düzenlendi. Satıkadın Mahallemizdeki yine adını taşıyan parkta her yıl anma törenleri yaparak adını yaşatıyoruz.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder