İzmir; kadim tarihi, çok renkli kültür mozaiği ve büyüleyici doğasıyla sekiz bin 500 yıldır sanatın, uygarlığın ve bilimin beşiği olmuş. Konumu ve ikliminden gelen avantajı, sosyal yaşamı, kültür sanat etkinlikleri, doğası ve yeme-içme kültürüyle tarihin her döneminde çekim merkezi konumunda. Söylencelere, şiirler, kitaplara güzelliği konu olmuş İzmir… Victor Hugo, “Boynunda kolyesiyle bir prensestir İzmir” diye bahseder. Ancak şehirler büyüdükçe sorunları ve problemlerimde büyüyor. İzmir’in o meşhur körfezi bu sene kirliliği ve kötü kokusuyla gündeme geldi. Çözüm arayışlarına girildi… Bugünlerde ise tarihi bir dip tarama ile körfezin nefes alması ve temizlenmesi bekleniyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay; sosyal olarak adil, ekolojik olarak güvenli, ekonomisi güçlü, ulaşım alt yapısını geliştirmiş, insanların yaşamaktan mutluluk ve huzur duyduğu bir İzmir hedefiyle yola çıktıklarını söyleyerek hem körfez hem de yoğunlaşan trafik ile ilgili geliştirdikleri projeleri konuşuyoruz.
TRAFİĞİ RAHATLATMAK İÇİN YENİ YATIRIMLAR
Başkan Tugay, Büyükşehir Belediyesi'nin kendi kaynaklarıyla yapımını sürdürdüğü Buca Metrosu’nun kent tarihinin önemli yatırımlarından biri olarak öne çıktığını söylüyor. Ulaşım yatırımlarının kent trafiğini rahatlatacağını ifade eden Cemil Tugay, “Dört tünel açma makinesinin (TBM) aynı anda çalışmaya başladığı Buca'da, kazılarda yaklaşık yüzde 38 seviyesine gelindi. 2025 sonunda tünelleri tamamlamayı hedefliyoruz. Buca’nın en uzak mahallesi ile İzmir Körfezi arasındaki ulaşım süresini 20 dakikanın altına düşürecek metro, 13 kilometre uzunluğunda olacak ve günde 400 bin yolcu taşıyacak. 2027 sonunda hizmete açmayı planlıyoruz. İzmir için çok önemli olan bu proje yaklaşık 450 milyon euro. Bu hattın devreye girmesiyle Buca ve İzmir trafiği önemli ölçüde rahatlayacak” diyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM PLANI HAZIRLANIYOR
Dünyada ve Türkiye’de küresel iklim değişikliği ile hızlı nüfus artışı nedeniyle tarımsal üretim miktarı azalırken İzmir’de tarımda da önemli adımlar atılıyor. “Kentsel Gıda Stratejisi Eylem Planı ile Türkiye’ye önderlik etmeye hazırlanıyoruz” diyen Cemil Tugay, çiftçiye desteklerinin süreceğini söylüyor. Proje hakkında bilgi veren Başkan Tugay, “Bu eylem planı ile yerel ihtiyaçlara uygun, çiftçilerin ekonomik olarak sürdürülebilir üretim yapmasına yardımcı olmak üzere tasarlanan tarım politikaları geliştireceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ülke genelinde 2007’de ilk defa kurulan Tarım, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ve 2014’te kurulan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı faaliyetleri ile tarım duyarlılığının ön planda olduğunu her zaman kanıtlıyor. Bu kapsamda köylerin kendi dokusuna uygun şekilde korunup kalkınması için eylem planı oluşturulacak, kırsalda yapılaşma baskısı ve rant gibi tehditlere karşı önlem alınması sağlanacak” diye anlatıyor.
‘ARITMA TESİSİNDE ÇALIŞMALAR HIZLANDI’
Başkan Tugay, temiz körfez hedefi doğrultusunda Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nde kapasite artırma çalışmalarına da aralıksız devam edildiğinin bilgisini veriyor. 4’üncü fazın yapımında sona gelindiğini söyleyen Cemil Tugay, “Nisanda tamamlanması hedeflenen yeni ünitelerin devreye girmesiyle tesisin kapasitesi yüzde 36 artacak. Tamamen bittiğinde Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi, yeniden Türkiye’nin en büyük kapasiteye sahip arıtma tesisi olacak. Devamında ise 5’inci faz gelecek. Yeni ihalelerle yağmur ve kanal ayrıştırma çalışmaları da sürecek” diye konuşuyor.
KÖRFEZE DİP TARAMASI
İzmir Körfezi’ndeki kirlilik sorununa neşter vurmak için dip taramasını başlattıklarını dile getiren Başkan Tugay, çalışmaları şu şekilde anlatıyor: “Çalışmalar iki etapta yürütülecek. Peynircioğlu Deresi ve körfezin Çiğli kısmındaki toplam 700 bin metreküplük dip çamurunu taramanın maliyeti 440 milyon lira olacak. Geriye kalan ikinci etapta 1 milyon 800 bin metreküp dip çamurunun taranması için 2025’te ihaleye çıkılacak. Böylelikle İZSU Genel Müdürlüğü İzmir Körfezi’nde 2 milyon 500 bin metreküplük dip taraması gerçekleştirecek. Körfez ve dere ağzı tarama çalışmaları, su kalitesini artıracak. 20 santim derinliklere inen körfezin karasallaşan noktalarındaki dip tarama malzemesinin alınması ile Körfez’in akıntı hızı artarken kirlilik azalacak.”
KENT LOKANTALARI’NIN SAYISI ARTIYOR
Vatandaşların sağlıklı, lezzetli aynı zamanda uygun fiyatlı yemeğe ulaşabilmesi için ‘Kent Lokantaları’nın sayısını artırmaya devam ettiklerini söyleyen Başkan Tugay, şöyle devam ediyor: “Kemeraltı Çarşısı Balıkçılar Meydanı, Çiğli Maltepe Mahallesi, Karabağlar’da kaymakamlık binasının karşısında, Menemen’in Mermerli Mahallesi’nde ve Aliağa’da hizmete alınan ‘Kent Lokantaları’nda dört çeşit yemekten oluşan menü 50 TL. Menüde beslenme değerleri gözetilerek belirlenen doyurucu bir ana yemek ve tüm menüyle uyumlu şekilde belirlenen çorba yer alıyor. İlave olarak pilav, makarna gibi çeşitlerin yanı sıra salata, tatlı ya da meyve de bulunuyor. ‘Kent Lokantaları’nı daha da yaygınlaştırarak İzmirliler’in bütçesine daha fazla katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”