Bilal Emin Turan'Cep'te takas ekonomisi

HABERİ PAYLAŞ

'Cep'te takas ekonomisi

Cep telefonu fiyatlarındaki artış tüketicileri takasa ve yenilenmiş telefonlara yöneltiyor. Samsung Electronics Türkiye Başkan Yardımcısı Murat Azdemir, neredeyse satılan 2 üst düzey akıllı telefondan 1’inin takasla satıldığını söyledi. Azdemir, yenilenmiş telefon pazarının da hızla büyüdüğüne dikkat çekti.

Türkiye'de akıllı telefon sahipliği ve buna bağlı olarak telefonla geçirilen süre her geçen yıl artıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) verilerine göre; Türkiye’de geçen yıl sonu itibarıyla tekil mobil abone sayısı 90 milyon adedi aştı. Türkiye’de internet trafiğinin yüzde 84.92’sini mobil telefonlar oluşturuyor. Mobil internet kullanımına baktığımızda ise ortalama kişi başı aylık 16 GB internet kullanıyoruz. Türk halkı ayda 549 dakika telefonla konuşuyor. Bu veriyle Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyoruz.

Haberin Devamı

Cepte takas ekonomisi

HER 5 DAKİKADA BİR GÖZÜMÜZ TELEFONDA

Türkiye’de günlük olarak telefon kullanım süresi ise 5.5 saat. Bu süre de OECD ülkelerinin üzerinde bir zamana tekabül ediyor. Daha da irdelersek, günde 5 dakikada bir telefonumuza dokunuyoruz. Bu da bir günde yaklaşık 150 defa telefona baktığımızı ortaya koyuyor.

Özetle akıllı cep telefonları hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Ancak telefon fiyatları son dönemde tüm ürünlerde olduğu gibi hızla yükseldi. Üst segment telefonlarda 90 bin liralara ulaşan fiyatlar söz konusu. Bu telefonları almak da bütçeyi zorlar oldu.

ÜST SEGMENT SATIŞLARDA DAHA YAYGIN

Cep telefonu piyasasında bu fiyat hareketleri yaşanırken Samsung Electronics Türkiye Mobil İş Biriminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Murat Azdemir’le bir araya geldik. Cep’te takas ekonomisinin hızla yayıldığına, tüketicinin de takasla satın alma isteğinin arttığına dikkat çeken Azdemir, “Yeni alınacak telefonların eski telefonla takas yapılarak satın alınma eşiği, şu anda çok üst seviyelerde. Bazı kanallarda sattığımız her üst düzey akıllı telefonun 2’sinden 1’ini takas yoluyla satıyoruz. Yani eski akıllı telefonu belirli bir fiyata geri alıp, yeni telefonun o oranda fiyatından düşmek gibi bir yöntem kullanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Cepte takas ekonomisi

Türkiye'de akıllı saat satışlarının her yıl 2 kat arttığını belirten Murat Azdemir, tablet kullanım yaşının ise yükseldiğini söyledi.

TÜKETİCİLERDEN DE YOĞUN TALEP GELİYOR

Takasla satış yönteminin müşteriler tarafından da çok sevildiğini belirten Murat Azdemir, “Müşterimiz aldığı telefonu bir yıl sonra değiştirerek bir üst modelini almak isterse, almış olduğu o telefon için küçük bir fark ödeyerek son model telefonu takas yoluyla alabiliyor. Örneğin; S22’den S23’e geçerken yeni telefon bedelinin yüzde 20-25’i kadar bir fark ödüyor” bilgilerini paylaştı. Yenilenmiş telefon pazarının da son dönemde öne çıktığına işaret eden Azdemir, “Samsung Electronics olarak, bu konuda uzmanlaşmış iş ortaklarımızla çalışıyoruz” dedi. Azdemir, fiyat artışları konusunda kuru geriden takip ettiklerini, tüketiciler için erişilebilir olmayı önceliklendirdiklerini söyledi.

HER YIL 10 MİLYON TELEFON SATILIYOR

Türkiye’de yılda 10 milyon telefon satıldığına dikkat çeken Murat Azdemir, bu rakamın 85 milyon nüfusa sahip diğer ülkelerde 20 milyon adedin üzerine çıktığını belirtti. Azdemir, “Dolayısıyla Türkiye pazarının henüz bir doygunluğa ulaştığını söyleyemiyoruz. Türkiye’de akıllı telefon pazarı her yıl yüzde 5 büyüme ortalamasına sahip” dedi. Türkiye’de şu anda aktif kullanılan cep telefonu sayısının 75 milyon civarında olduğu bilgisini de paylaşan Azdemir, “Avrupa’da ortalama 4 yılda bir telefon yenileniyor. Türkiye’de ise bu süre 6-7 yıl. Yani Türkiye’de daha gidecek çok yer var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cepte takas ekonomisi

PAZAR ‘KATLANIP’ BÜYÜYECEK

Türkiye’deki cep telefonu pazarının yüzde 45’ine ve tablet pazarının ise yüzde 40’ına sahip olan Samsung, yeni büyüme alanı olarak katlanabilir telefonu görüyor. Murat Azdemir, bu konuda şunları söyledi:

“En hızlı büyüyen kategori, katlanabilir telefon kategorisi. Mobil kategorinin geleceğinde katlanabilir telefonlar var diyebiliriz. Üretildiği zamandan bu yana 3 yılda katlanabilir telefon satışımız her yıl 2 katına çıktı. Tüm dünyada ortalama 1.4 milyar akıllı telefon satılırken, geçtiğimiz sene bunun 25 milyon adedi katlanabilir telefondu. Samsung’un globalde katlanabilir telefon kategorisinde pazar payı yüzde 75’ler seviyesinde. Türkiye’de ise bu oran yüzde 95’lere kadar çıkıyor. Katlanabilir telefonların ekranları 400 bin kez açılıp kapanabilir. Bu da 15 yıl dayanması anlamına geliyor.”

Cepte takas ekonomisi

300’E YAKIN MAĞAZA 30 BİN SATIŞ NOKTASI

Samsung’un Türkiye’de 300’e yakın mağazası ve 30 bin satış noktası var. Azdemir, büyüme konusunda “Türkiye’nin potansiyeline sonuna kadar inanıyor ve Samsung olarak; Türkiye’de, Türkiye’yle birlikte büyüyoruz” mesajlarını verdi. Azdemir, ayrıca Türkiye’de üretim tesisleri olduğunu da sözlerine ekledi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder