Bilal Emin TuranÖğrenci evine en ekonomik eşya

HABERİ PAYLAŞ

Öğrenci evine en ekonomik eşya

Farklı illerde üniversiteye yerleşen öğrenciler için şimdi de ‘barınma’ sınavı başlıyor. Yurt kontenjanları sınırlı. Kiralık evler ise ateş pahası. Bu dönemde ortak ev kiralamak veya oda kiralamak öne çıkacak. Masraf evin kira ve depozitosuyla sınırlı değil. Içini dolduracak eşyalar da el yakıyor. En ucuz alternatif ise ikinci elciler!

Öğrenci evine en ekonomik eşya

Üniversite sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Geçen yıl açıköğretim hariç toplam yerleşen aday sayısı 690 bin civarındaydı, bu yıl sayı 850 bine ulaştı. Kazananlarla birlikte toplam üniversite öğrenci sayısı 8 milyona çıkıyor. Bu öğrencilerin çoğu farklı illerde eğitim alıyor. Ailesiyle aynı ilde okul kazananların sayısı sınırlı. Farklı illere gitmek zorunda olanların en büyük derdi ise barınma yani kalacak yer olacak.

Haberin Devamı

YURTLAR PAHALANDI

Devlet yurtları bu anlamda en ucuz alternatif. Ancak belli bir kontenjanı var. Özel yurtlarda ve vakıf üniversitelerinin yurtlarında da kapasite sınırlı. Üstelik özel yurtların fiyatları yüzde 130 civarı artmakla birlikte aylık fiyatları ev kirasıyla yarışıyor. Yurtlara yerleşemeyen öğrenciler kiralık eve yönelecek. Bu yıl büyükşehirlere kiralık ev rezervleri de sınırlı, fiyatlar da çok yükseldi. Okullar açıldığına göre taleple fiyatlar daha da artabilir.

SON ÇARE EV TUTMAK AMA...

Üniversite öğrencisi ve velisi için en büyük maliyet ev tutmak ve devamında kiralanan evin içini ihtiyaca göre döşemek. Evi kiralarken cepten en az 2 aylık kira kadar depozito, 1 kira bedeli ve ev, sahibinden bulunmadıysa emlakçı komisyonu masraflara eklenecek. Örneğin; İstanbul Avcılar’da 2+1 bir daire 6 bin 500 liraya kiralanırsa sadece kira ve emlak için yaklaşık 26 bin lira cepten peşin olarak çıkacak. Sonrasında ev için gerekecek beyaz eşya, yatak, yorgan, masa, koltuk, sandalye ve elektrikli süpürge gibi eşyalar alınacak.

Öğrenci evine en ekonomik eşya

SIFIR YERİNE İKİNCİ EL

Ev eşyalarında geçen yıldan bu yana tüm ürünlerde olduğu gibi önemli artışlar oldu. Bu artışlardan en az etkilenmek ve bütçeden daha fazla para çıkmasını önlemek için tüm alternatiflerin değerlendirilmesinde fayda var. Bu alternatifler arasında en öne çıkanı ise ikinci el eşyalar. Kullanılan eşyaların satılabildiği ikinci el ilan siteleri dikkatlice incelenmeli. Buradaki fiyatların en iyi karşılaştırılacağı yerler ise spotçu esnafı. Esnaf, yüzlerce farklı ürün ve fiyat seçeneği sunuyor. Üstelik ürüne güvence de veriyor.

Haberin Devamı

YÜZDE 50-60 AVANTAJ SAĞLAR

İkinci el eşyalar sağlam ve tamir görmüşse daha uzun süre kullanılabilir. Bu şekilde sıfır eşyalara göre yüzde 50-60 tasarruf etmek mümkün. Ortaya çıkan fiyatlar da bunu gösteriyor. Herhangi bir e-ticaret sitesine girip ürünlerin en ucuz sıfır fiyatı ile spotçularda sunulan fiyatlarına bakarak arada yüzde 50’den fazla avantaj görürseniz alabilirsiniz.

Örneğin; en ucuz (statik diye geçiyor) sıfır buzdolabının fiyatı internette dahi 5 bin lirayı aşıyor. Aynı ürün spotçuda en fazla 2 bin lira. Biraz iyisi ve marka olsun derseniz 3 bin liraya 4 yıl kullanabileceğiniz bir buzdolabı alabiliyorsunuz. Özetle ortak kullanılacak ikinci el eşyalar günlük ihtiyaçlarınızı karşılayacak kalitedeyse daha fazla ödemeyin.

Haberin Devamı

TEK SEFERDE TAMAMLAYIN

Eşya alırken araştırma yapmak kadar onları taşımak da önemli. Parça parça alıp her seferinde taşıma maliyetine katlanmayın. Toplu alımlarda birçok spotçu ve ikinci el satıcısı taşıma ücreti istemiyor. Ama düşük bütçeli alımlarda taşıma maliyeti 500-1.000 lira arasında değişiyor.

GARANTİ VERİP VERMEDİĞİNE BAKIN

Çoğu ikinci el eşya kısa süre kullanılmış oluyor. Sıfır gibi ürünleri yarı fiyatına ikinci el olarak almak mümkün. Ancak beyaz eşya ve televizyon gibi ürünleri alırken dikkatli olmakta fayda var. Bir buzdolabının elektronik hatası yoksa yıllarca kullanılabilir. Bu tür cihazlardan garantisi bitmemiş olanları tercih edin. Garanti belgesi olmayan ürünlerde ise satıcıya bakım yapılıp yapılmadığını ve garanti verip vermediğini sorun. Garanti veriyorsa alın.

BU YIL TOPLAMDA 10 BİN LİRAYI AŞIYOR

Her yıl öğrenciler için spotçuların nabzını tutuyoruz. Bu yıl İstanbul Beşiktaş, Bahçelievler ve Avcılar piyasasını araştırdık. Ütüden koltuğa, çamaşır makinesinden buzdolabına, televizyona, sehpa ve halıya kadar her şeyin bütçeye uygun olduğu ikinci el dükkanlarında, en ucuz eşyanın fiyatı 150-200 liradan başlıyor. Öğrencinin en çok ikamet ettiği İstanbul’da ihtiyaç duyulan eşyaların ikinci el fiyatları toplamda 10 bin lirayı aşıyor. Geçen yıl bu eşyalar 4-5 bin liraya alınabiliyordu. Bu yıl 3 arkadaş bir ev kiralayacaksa sadece eşya için kişi başına 3 bin-3 bin 500 liranın gözden çıkarılması gerekiyor.

Öğrenci evine en ekonomik eşya

ERKEN DAVRANIN HESAPLI ALIN

Eylül ve ekim aylarında ev bulma ve eşya alma telaşı artacağından fiyatlar da ona göre yükselebilir. Üstelik yeni tayin bekar memurlar da ikinci el eşyalara yöneliyor. Bu yüzden ihtiyacınız olan eşyaları biran önce alın, son güne bırakmayın. Evi henüz tutmamış olsanız da spotçu esnaftan, parasını ödedikten sonra eşyaları bir süre muhafaza etmesini rica edin. İkinci el eşya fiyatları semte göre değişiyor. Örneğin, İstanbul’da aynı ürünü merkezi olmayan Avcılar gibi ilçelerde yarı fiyatına almak mümkün.

BİR TIK UZAĞINIZDA

İkinci el eşya ararken internetin nimetlerinden mutlaka yararlanın. Bazı ürünleri kiraladığınız eve yakın bir yerde aracısız, sahibinden daha uygun fiyatlara bulmanız da mümkün. Bu yolla ücretsiz eşya verenleri dahi bulabilirsiniz. İşte işinize yarayacak bazı siteler:

  • letgo.com
  • sahibinden.com
  • dekopasaj.com
  • ikincielesyamarket.com
  • Facebook’ta ‘freecyle istanbul’ grubu ücretsiz eşya paylaşımı yapıyor.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder