Deniz SarıhanlıoğluHadi bana İzmir'i gezdir!

HABERİ PAYLAŞ

Hadi bana İzmir'i gezdir!

Sevgili dünlük, yaşadığımız şehir, popüler kültür gezi listelerinde her zaman ilk sıralarda. Özellikle bu mevsim İzmir’de misafirimiz hiç eksik olmuyor. Benim de tüm platformlardan en çok aldığım soru, “İzmir’e dışardan gelen arkadaşlarımızı şehir merkezinde nerelere götürelim?” sorusu oluyor. Gezecek çok yer, görülecek çok şey olsa da benim için ilk olarak bu beşli liste geliyor, hemen sizinle de paylaşıyorum.

KIZLARARASI HANI

Şehrimizde en başarılı şekilde korunmuş tarihi hanlardan biri olan Kızlarağası Hanı’nın 1744 yılında Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Kemeraltı Çarşısı içerisinde bulunuyor olması kolaylıkla ulaşabilmesini mümkün hale getiriyor. Düzen olarak, diğer Osmanlı hanımlarını aldıran Kızlarağası Hanı dikdörtgen planlı ve iki katlı bir tasarıma sahip. 500 metrekarelik havlusu ile oldukça görkemli bir han olması sebebiyle dikkat çeken Kızlarağası Hanı’nın 1988 ile 1993 yılları arasında restorasyon çalışmalarına girdiği biliniyor. Özel fincanda pişen Türk kahvenizi yudumlamanıza imkan tanıyan kafeleri içerisinde yer veren Kızlarağası Hanı; el sanatları, gümüş takılar, halı ve kilim gibi ürünlerin satıldığı dükkanlara da sahip.

Haberin Devamı

AGORA

İzmir’de bulunan ve en önemli üç ören yerinden biri olma özelliği taşıyan Agora, bugüne dek birçok farklı milletin egemenliği altına girmiş. Sütun ve kemerler üzerinde çok katlı olarak inşa edilmiş bir yapı topluluğu olan Agora, yapısı ile dünyadaki tek. Günümüzde belediye tarafından yapılan çeşitli çalışmalar ile daha başarılı hale getirilen ancak arkeolojik çalışmaların hala devam ettiği bilinen Agora Açık Hava Müzesi.

KADİFEKALE

İzmir’in merkez konumunda bulunan ve en etkileyici tarihi yapılarından biri olan Kadifekale, 186 metre uzunluğu ile görenleri adeta büyülüyor. M.Ö. 3000 yılları başında Büyük İskender’in ölümü sonrasında inşa edildiği tahmin edilen Kadifekale, oldukça köklü bir geçmişe sahip. Bugüne dek birçok farklı medeniyetin egemenliği altına giren Kadifekale, 15. yüzyıl Osmanlı döneminde değişikliklere uğramış. Bu dönemde genişletilen ve taş ile tuğla mimarisine sahip olan Kadifekale 750 metrekare büyüklükteki devasa sarnıçları, kilise ve manastırları ile tarih ve kültür meraklıları tarafından çok yoğun bir ilgi görüyor.

Haberin Devamı

KENT ORMANI

İnciraltı Kent Ormanı, 2006 yılında ağaçlandırma çalışmalarına başlanan bir orman. Günümüzde yalnızca yabancı turistler tarafından değil yerli halk tarafından da tercih ediliyor ve özellikle hafta sonu oldukça kalabalık hale geliyor. Hafta sonları doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz. Kent Ormanı içerisinde bulunan kafelerde oturup bir şeyler içebilirsiniz. Zakkum, böğürtlen ve deniz iğdesi gibi bir başka yerde görmenin zor bir ihtimal olacağı ve ekolojik denge için oldukça önemli olan bitki türlerini İnciraltı Kent Ormanı’nda görebilirsiniz. Ulaşımın oldukça kolay olduğu İnciraltı Balçova ilçesinde bulunuyor. Bu sayede metro güzergahı ya da toplu taşıma araçlarıyla kolaylıkla ulaşım mümkün hale geliyor.

HAVAGAZI FABRİKASI

Geçmiş yıllarda fabrika olarak aktif olarak kullanılsa da günümüzde İzmir’de gerçekleşecek kültürel aktivitelerin en sevilen yerlerinden biri olan Tarihi Havagazı Fabrikası, İzmir’in en önemli yerlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Bir fabrikanın sanat ve kültür alanında dönüşümünün hikayesine yer veren Tarihi Havagazı Fabrikası, çeşitli restorasyonlar çalışmalarına uğradı. Günümüzde 23 bin metrekarelik geniş bir alana sahip bu yer, pek çok kültürel
etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder