Yaz tüm hızıyla devam ediyor... Temmuz bitti ama Ağustos bizimdir. Güzellik, estetik ve sağlıklı beslenme konusunda özellikle yazın nelere dikkat etmeliyiz? Güzellik ve sağlık trend’lerini uzmanlarıyla konuştuk.
PLASTİK, REKONSTRÜKTİF VE ESTETİK CERRAHİ UZMANI PROF. DR. AKIN YÜCEL
AZ AZ AMA SÜREKLİ GÜNEŞLENİN
Yazın bronzluk hepimizin çok hoşuna giden bir şey ama güneş ışığının yaşlandırıcı etkisi de herkesin malumu. Doğru ve yeterli güneşlenme yöntemi tam olarak nasıl olmalı?
Güneşlenmenin doğrusu yıl boyunca güneşle temas ettiğimiz her gün, kısa sürelerde ondan faydalanmak şeklinde olmalı. D vitamini depolanabiliyor ancak bu 10 günlük tatilde günde 5 saat güneş altında kalarak yapılırsa faydadan çok zarar getirir; hem cildin bir numaralı yaşlanma sebebidir hem de çil ve güneş lekelerine sebep olur. Az az ve sürekli güneşlenmek en doğrusu.
Neden estetik müdahalelerin yaza girerken değil de yazdan çıkarken yapılması öneriliyor?
Bu daha çok fraksiyonel lazer, dermapen gibi derinin dış yüzeyinde kontrollü hasar yaratarak yenilenmeyi tetikleyen işlemler ve leke tedavileri için geçerli çünkü işlem sonrasında leke kalmaması için güneşten dikkatlice korunmak gerekiyor. Ama bu işlemler dahil, her işlem yazın da yapılabilir.
Fazla estetik müdahalenin bazen yüzü olduğundan bile yaşlı gösterdiği fikrine katılıyor musunuz?
Gençleşme adına kişinin giyim tarzı, karakteri, ses tonu, vücudun diğer bölgeleriyle uyumuna dikkat etmeksizin yapılan işlemlerin, kişiyi olduğundan da yaşlı göstermesi olasıdır. Bazen hastalar tarafından da talep edilen abartılı işlemler, kişinin tuhaf ve itici görünmesine yol açabiliyor.
MEZOTERAPİ MEDİKAL ESTETİĞİN EN GÖZDESİ
Medikal ve cerrahi estetikte en yeni trend’ler neler?
Cerrahi olmayan işlemlerde mezoterapi alanında çok başarılı ürünler ortaya çıkıyor. Piyasada birçok farklı isimle ortaya çıkan ama temelde mezoterapi olan uygulamalar bence medikal estetiğin en gözde yöntemi. Cerrahi alanda ise yağ hücrelerinin kullanılması ameliyatların seyrini değiştirecek, neredeyse bazı ameliyatlara mutlaka eklenecek bir uygulama oldu.
Op.Dr. EDA AYDIN
YAZIN EN ÇOK YAPTIĞIMIZ UYGULAMA KOLTUK ALTI BOTOKSU
Yazın herkesin öncelikli dertlerinden biri çok terlemek. Birçok insan da bunun önüne geçmek için koltuk altı botoksu yaptırıyor. Koltuk altı botoksu tam olarak nedir? Ne için yapılır?
Öncelikle botoks kasları donduran ve bir süreliğine işlevini kaybetmesine sebep olan bir uygulamadır. Koltuk altı bölgesine de yapmış olduğumuz tam olarak bu aslında. Enjeksiyon yöntemi ile yapmış olduğumuz işlem sonucunda bölgesel olarak terlemeyi kontrol altına alıyoruz.
Nasıl bir uygulama sonucu, nasıl bir sonuç verir? Terlemeyi tamamen sonlandıran bir şey mi?
15 dakika süren kısa ve ağrısız bir işlem. Enjeksiyon yardımıyla koltuk altı bölgesine botoks enjekte ediyoruz. Terlemeyi tamamen olmasa da büyük ölçüde engelliyor. Dolayısıyla kişinin günlük yaşam kalitesini artırıyor. Bu nedenle yazın en çok yaptığımız uygulamalardan biri.
Etkisi ne kadar sürüyor? Ne sıklıkta tekrarlanmalı?
Etkisi ortalama altı-sekiz ay sürer. Sürekli botoks yaptıranların yılda bir kez tekrarlaması yeterli olacaktır. k Size bu konuda başvuranların öncelikli motivasyonu genelde ne oluyor? k Tüm başvurular estetik kaygılar için olmuyor. Aşırı terlemeden gerçekten rahatsız olanlar da bu işlem için bize başvuruyor.
DÜNYADA EN ÇOK BURUN AMELİYATI YAPILAN ŞEHİR İSTANBUL ÇÜNKÜ HEKİMLERİMİZ ÇOK İYİ
Son dönemde, özellikle pandemi sonrası estetik kaygılarla yapılan başvurularda belirgin bir artış var mı? Size daha çok hangi işlem için başvuruluyor?
Estetik eğilimi her geçen gün artarak devam ediyor. “Estetiğin var mı?” sorusu eskiden insanları rahatsız ederken artık insanlar bu kaygıyı hiç yaşamadığı gibi rahat rahat paylaşıyor çevresiyle. Benim hastalarım ağırlıklı olarak burun estetiği için geliyor.
Dünyada burun estetiğinin en çok yapıldığı şehir İstanbul’muş. İlginç geldi bana. Siz bunun nedenlerini nelere bağlıyorsunuz?
Türkiyeli hekimler olarak bu konuda çok iyiyiz. Ülkemizde belirli bölgelerdeki sorunlu burun yapısı, bize bu konuda çok fazla ameliyat yapma imkanı sundu. Dolayısıyla bu konuda uzmanlaştık.
Siz hangi durumlarda cerrahi müdahaleyi, hangi durumlarda medikal müdahaleyi uygun buluyorsunuz?
Ben öncelikle kişinin kendini sevmesi, aynaya bakınca mutlu hissetmesi gerektiğini savunuyorum. Dolayısıyla beğenmediğiniz bir yeriniz mi var? Gönül rahatlığıyla size en iyi geleceğini düşündüğünüz müdahaleyi yaptırabilirsiniz.
DİYETİSYEN TAYLAN KÜMELİ
ARALIKLI ORUÇ HAFTADA EN FAZLA İKİ GÜN YAPILMALI
İçinde bulunduğumuz sıcak yaz günlerinde yediklerimiz ve içtiklerimizde en çok nelere dikkat etmeliyiz?
Yaz boyunca su oranı yüksek, bize tazelik ve ferahlık hissi veren yiyeceklere yönelmeliyiz. Tüm mevsim meyveleri; semizotu, biber, kabak gibi sebzeler ve yeşillikler; iyi bir protein kaynağı olan ev yapımı kefir, laktozsuz yoğurt; kırmızı et yerine balık yemek ve bol su içmek bizi sağlıklı ve fit kılar.
Meyvenin saf şeker olduğunu ve sanıldığı gibi hiç masum olmadığını söyleyen uzmanlar da var...
Meyve aslında şekerin şekil değiştirmiş halidir ancak meyveyi şekerden ayıran çok önemli unsurlar var. Posa değeri çok yüksektir. Vitamin ve mineral içerir. Doğru porsiyonlarda, doğru şekilde tüketilmesine dikkat ederek gönül rahatlığıyla yiyebiliriz.
Aralıklı oruç son dönemin en çok tavsiye edilen beslenme türlerinden biri. Siz bir uzman olarak tavsiye ediyor musunuz?
Beslenme şeklinde önemli üç unsur vardır. Birincisi sürdürülebilirliği, ikincisi kişiye özel oluşu ve üçüncüsü tüm besin ögelerini içermesi. Aralıklı oruçta sürdürülebilirlik zor. Ben aralıklı orucun haftada sadece iki gün yapılmasından yanayım.
İKİ GÜNLÜK YAZ DETOKSU
BİRİNCİ GÜN
Bir orta büyüklükte şeftali, bir taze kayısı, bir çay bardağı probiyotik yoğurt, bir yemek kaşığı glutensiz yulaf ve bir yemek kaşığı çiya tohumunu karıştırıp sabah, öğlen ve akşam yiyin.
İKİNCİ GÜN
Bir tane yumurta, beş tane suda bekletilmiş zeytin, bol salatalık ve yanına 30 gram laktozsuz peyniri sabah, öğlen ve akşam yediğinizde şahane bir detoks olacaktır. İstediğinizde belirli aralıklarla tekrarlayabilirsiniz