Doç. Dr. Gökçen Erdoğanİki rahmim mi var?

HABERİ PAYLAŞ

İki rahmim mi var?

Anomali deyince operasyonla mutlaka düzeltilmesi, değiştirilmesi gereken bir şey olduğu zannediliyor. Oysa bazı anomaliler, fonksiyonel bir sorun yaratmadığı ve uzun vadede tehlike arz etmediği için yalnızca kontrol ve takip gerektirir. Bunun ayrımını yapmak, elbette meslek erbabı değilseniz mümkün değil. O noktada da kaygılanıp kafanızda kurmadan, sağın solun sözüne kanmadan doktorunuza sormanız, anlamanız önemli. Rahim anomalileri de en fazla kaygı yaratanlardan. Bu konuda çok fazla soru geliyor. Birkaç örnekle genel tabloya dair fikir edinmenizi isterim.

Haberin Devamı

ÇİFT RAHİMLİYİM HAMİLE KALIR MIYIM?

SORU: Hocam, devlet hastanesinde gaz sancısı gibi baskı hissi nedeniyle muayene oldum ve ultrason sonucu çift rahimli olduğumu öğrendim. Ama nedir neden olur hiç bilmiyorum. Dört aylık evliyim. Hamile kalamaz mıyım?

CEVAP: Çift rahimde doğal yollarla hamile kalmak mümkün (eğer tek sorununuz buysa). Ancak hamile kalmayı zorlaştırdığı da biliniyor. Tek ve aslında yeterli olan alanın ikiye bölündüğünü düşünürseniz, embriyonun yerleşmesine yetse de gelişmesi için dar olabilir döllendiği yer. Bu da düşük riskinin arttığı anlamına gelir. Yani çift rahimde hamile kalındıysa titiz bir takip yapılmalıdır. Çift rahimin oluşmasının, sizin müdahale edebileceğiniz bir sebebi yoktur. Siz henüz bir fetüsken rahminiz, yumurtalık tüplerinizden başlayarak gelişir. Gelişen tüpler birleşerek rahmi oluşturur. Ancak tüplerin birleşmesi tamamlanmazsa çift rahim ağzı ve çift rahim oluşmuş olur. Yani kimsenin kabahati değildir. Genetik faktörlerle ilişkilendiren bilimsel çalışmalar vardır. Kendinize güvenebileceğiniz bir jinekolog hekim bulun ve rutin kontrollerinize başlayın lütfen.

RAHMİM TERSMİŞ AMA BİR ŞEY YAPILMADI

SORU: Hocam, ben sık idrara çıkma ve baskı hissiyle doktora gittim. Rahmin ters dedi ve herhangi bir ilaç yazmadı, ameliyat önermedi. 22 yaşındayım. Bekarım. Şu an doğum ihtimalim olmadığı için mi müdahale edilmedi acaba? Doğum düşününce mi düzeltilir? Bu sorun ne kadar önemlidir anlatır mısınız?

Haberin Devamı

CEVAP: Ters rahim, genelde zannedildiğinin aksine gebelikle ilgili bir engel oluşturmaz. İlk aylar biraz zorlayıcı geçebilir çünkü hissettiğiniz o baskı daha da artar. Ya idrara zor çıkma ya da idrar kaçırma görülebilir. Sırt ağrısı yaptığına da çok sık rastlarız. Ancak ilk 3 aydan sonra rahim büyür ve normal şekline yaklaşır. Bu değişimin yaşanmadığı gebelerde (genelde pelvik yapışıklık yaşayanlar) rahim öne gelmezse, düşük tehlikesi oluşur. Gebelik takibinin önemli olduğu anomalilerdendir ancak ölümcül ya da çözümsüz değildir. Ters rahim, düz rahim; kadının doğurganlığı açısından bir fark yaratmaz.

AMELİYAT OLMAM ŞART MI?

SORU: Hocam, muayene oldum ve bende ileri derecede rahim sarkması olduğunu öğrendim. 3 doğum yaptım, bu etkili olmuş olabilir mi? Ameliyat olmam şart mı? Yeniden hamilelik düşünürsem sarkan rahimde bebek oluşur mu?

CEVAP: Rahim sarkması öncelikle idrar sorunlarını beraberinde getirir. Çünkü idrar kesesine baskı yapar ve kaçırma şikayeti başlar. Ayrıca rahmin daha da sarkması, alttan elinize gelmesiyle bile sonuçlanabilir. Ameliyat ettiğim hastaların pek çoğu, sarkmadan haberdar olup öyle kalacağını zannederek yıllarını heba edenler oluyor maalesef. Tabii ki yaş, doğumlar, organların yıllar içindeki deformasyonu, her şey etkiliyor bu durumu. Önemli olan ihmal etmemek ve normale dönmesi için tedavi görmek. O tedavinin ne olacağına ise bilin bakalım kim karar vermeli? Bildiniz, doktorlar! Lütfen önemseyin ve yaşam kaliteniz düşmeden tedbirinizi alın, tedavinizi olun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder