Gebelik sadece yaşla, hormonlarla, beden sağlığıyla ilişkili değil. Ruh sağlığınız da önemli bir belirleyici. Dolayısıyla psikoloji ve psikiyatri alanlarından destek ve görüş alınması gereken kritik kararlar, size de bana da kalmaz.
ŞİZOFRENİ HASTASIYIM ANNE OLMAK İSTİYORUM
SORU: Hocam, ben şizofreni hastasıyım, hamile kalmak istiyorum. Bu konuda tıbbi kısıtlamalar, yasal engeller var mı? Bebek bakımını üstlenebilir miyim? Çok endişeliyim ama anne olmayı da çok istiyorum.
CEVAP: Şizofreni, hamile kalmaya doğrudan engel değildir ancak hamilelik öncesi ve sırasında dikkatli bir planlama gerektirir. Kullandığınız ilaçların gebelikteki etkileri konusunda mutlaka psikiyatristiniz ve kadın doğum uzmanınızla görüşmelisiniz. Bazı ilaçlar bebek için risk oluşturabilir, bu nedenle ilaçlarınızın yeniden düzenlenmesi gerekebilir. En nihai kararın, takibinizi yapan doktorunuzla alınması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü o hastalığın içinde siz kendi tablosu olan biricik bir insansınız ve kendi tablonuz için değerlendirilmelisiniz. Yasal engeller konusuna gelince; yasal engel bulunmamakla birlikte, şizofreni hastalarının hamilelik ve bebek bakımı sürecini yönetebilme kapasitesi değerlendirilir. Eğer hastalığınızın şiddeti nedeniyle kendi bakımınızı veya bebeğin bakımını üstlenemeyecek durumdaysanız, sosyal hizmetler veya adli makamlar devreye girebilir. Bu nedenle, hamilelik sürecinde ve doğum sonrasında yakınlarınızın ve profesyonel destek hizmetlerinin yardımı büyük önem taşır. Bunun tek başınıza ve profesyonel görüş alınmadan verilmemesi gereken bir karar olduğunda hemfikir olduk diye umuyorum.
EŞİMDE DİKKAT EKSİKLİĞİ VAR BEBEK BAKIMINI ÜSTLENEBİLİR Mİ?
SORU: Hocam, eşim DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) tanılı ve hamile kalmak istiyor. Ama benim çekincelerim çok fazla. DEHB hamileliği etkiler mi? Bebek bakımını üstlenebilir mi? Çünkü ben çoğunlukla şehir dışında olacağım.
CEVAP: DEHB, hamile kalmaya engel değildir ve genellikle hamilelik sürecini doğrudan etkilemez. Ancak, DEHB tedavisinde kullanılan bazı ilaçların gebelikteki etkileri konusunda dikkatli olunmalıdır. Eşiniz hamile kalmadan önce psikiyatristinizle görüşerek ilaçların yeniden düzenlenmesini sağlamalısınız. Yasal bir engel bulunmuyor, bildiğim kadarıyla böyle. DEHB hastaları, doğru tedavi ve destekle bebek bakımını üstlenebilir. Ancak DEHB'nin dikkat dağınıklığı ve organizasyon zorlukları gibi belirtileri, bebek bakımında bazı zorluklara neden olabilir. Bu nedenle, hamilelik ve doğum sonrası dönemde eş ya da aile desteği çok önemli. Dolayısıyla siz yoksanız bile profesyonel destek ya da yakınlarınızın desteği gerekli diye düşünüyorum.
ANOREKSİYA NEVROZAYIM BU DURUM HAMİLELİĞİ NASIL ETKİLER?
SORU: Hocam, anoreksiya nevroza hastasıyım, hamile kalmak istiyorum. Bu durum hamileliği nasıl etkiler? Yasal engeller var mı? Bebek bakımı mümkün mü? Beslerken eksiklik yaşar mıyım?
CEVAP: Anoreksiya nevroza (yeme bozukluğu) hamilelik sürecini önemli ölçüde etkileyebilir. Yetersiz beslenme ve düşük vücut ağırlığı hem anne hem de bebek için risk oluşturabilir. Hamile kalmadan önce mutlaka bir beslenme uzmanı ve psikiyatrist ile görüşüp beslenme durumunuzu düzeltmelisiniz. Yasal engeller bulunmuyor ama anoreksiya nevroza hastalarının hamilelik sürecini ve bebek bakımını üstlenebilme kapasitesi değerlendirilmeli. Bebek bakımı, hastalığınızın şiddetine ve tedaviye uyumunuza bağlı olarak mümkün olabilir. Ancak doğum sonrası dönemde beslenme ve ruhsal durumunuzun yakından takip edilmesi çok çok önemli.