Güney ÖztürkAvrupa'da domino etkisi

HABERİ PAYLAŞ

Avrupa'da domino etkisi

1800’lerde 200 milyon olan Avrupa nüfusu, 1900’lerin başına gelindiğinde 400 milyonu aşmıştı. Üstelik Avrupa’daki bu hızlı nüfus artışı, Amerika’ya ve dünyanın geri kalan (Avustralya gibi) bölgelerine yoğun beyin göçü ve iş göçü yaşandığı yıllarda oldu. Gidenlerin yerini kasabalardan şehirlere göç eden, sanayi devriminin ailece un ufak ettiği vasıfsız kitleler aldı. Kalabalıklar Avrupa’nın sosyal ve siyasi yapısını değiştirdi. Milliyetçi söylemler, devrimler, emperyalist hareketler arttı.

Sonuçta bir Sırp milliyetçinin tetiğinden çıkan kurşunla 1. Dünya Savaşı patlak verdi. 1980’de de Avrupa Birliği’nin nüfusu 355 milyondu. 2024 itibarıyla 449 milyona ulaştı. Sanmayın ki Avrupa Birliği ülkeleri çocuk yapıyor. Net nüfus artışı 2022’de negatif oldu yani 1.3 milyon azaldı. Nüfusun artmasına katkı sağlayan asıl olay yaşanan göç dalgası. Şimdi bu dalga, yüzyıl öncesinin hayaletlerini tekrar iktidara taşıyor. Fransa, İtalya, Hollanda başı çekiyor, Almanya peşinden geliyor. İsveç, Polonya, Slovakya, Macaristan da onları izliyor.

Haberin Devamı

PARANIN ALTIN ÇOCUĞU GİTTİ

Hafta içi İngiltere’de yapılan seçimlerde Churchill’in, Thatcher’in partisi olan Muhafazakâr Parti hezimete uğradı. 14 yıllık iktidarları, İşçi Partisi tarafından tarumar edildi. Halbuki İşçi Partisi’nin lideri öyle karizmatik bir adam da değildi. İngilizler ‘sadece değişim istediklerinden’ merkez sola oy verdi. İngiltere’nin en büyük sorunu durgunluk ve hayat pahalılığıydı. Brexit (AB’den çıkış) sonrası büyüme 4 puan; ithalat ve ihracat hacmi yüzde 15 puan düştü. Ortalama bir İngiliz, Brexit yüzünden yılda 850 sterlin daha az kazanır oldu. Bu kaybın 2035 yılına kadar kişi başına 2 bin 300 sterline dayanacağı hesaplanıyor.

İkinci sorun dibe vuran sağlık sistemiydi. Hastalar, devlette online sistemden aylarca randevu alamıyor, alsalar bile ameliyat için en az 6-7 ay beklemek durumunda kalıyorlar. Yeterli doktor, hemşire ve hasta bakıcı bulmak ise neredeyse artık imkansız. Hizmet kalitesi yerlerde sürünüyor. Şöyle ki; ortopedik hastaların yüzde 26’sı, rehabilitasyon, fizik tedavi hastalarının ise yüzde 58’i yurtdışına tedaviye gitmeye başladı. İngiliz diş hekimlerinin yüzde 94’ü, yurtdışında diş tedavisi yaptırmış hastaları muayene ettiklerini söylüyor. Saç ekiminde ise İngiltere’de bir hastaya 5 bin sterlin fiyat çekilirken, Türkiye’de 1 haftalık saç ekimi paketine konaklama dahil 2 bin euro ödeniyor. İngiliz hastaların yüzde 20’si Türkiye’de saç ektirmiş, rakama bakın...

Haberin Devamı

Tüm bunlara yasadışı göçü de ekleyin. Hesapta Brexit ile serbest dolaşım kapanacak, yasadışı göçün önüne geçilecekti. Ama hiç de öyle olmadı. Küçük teknelerle kanal üzerinden yapılan geçişler patladı. 2022’de 45 bin, geçen yıl da 46 bin göçmen tekneyle İngiliz adasına ayak bastı. Bu yıl biraz olsun önü alındıysa da yasadışı çalıştırılan göçmenler konusunda bir arpa boyu yol kat edilemedi. İşte bu nedenlerden dolayı İngiltere’de Muhafazakâr Parti, sandığa gömüldü. Onunla birlikte yıllarca Amerika’da Goldman Sachs’ta çalışan maliye uzmanı ve hatta 2022’ye kadar Ekonomi Bakanı olan Başbakan Rishi Sunak da tarih oldu. Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’un merkez sağ partisini de aynı gerekçelerle aynı hüsran bekliyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder