Hakan ÇelikAtina-Ankara arasında yeni bir sayfa açılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Atina-Ankara arasında yeni bir sayfa açılıyor

Türkiye ile Yunanistan arasında çok olumlu ve gelecek için umut verici bir döneme girildi. Bir süredir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis karşılıklı olarak yapıcı mesajlar paylaşıyor. Kabul etmek gerekir ki Atina-Ankara ekseninde askerlerin ve savunma bürokrasisinin tutumu da daima belirleyici olmuştur.

CNN Türk’te özel yayında konuğum olan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de Türk-Yunan yakınlaşması konusunda samimi değerlendirmelerini paylaşmış, iki ülkenin barışçı bir ortamda ilerlemesinin yararına işaret etmişti. Nitekim ben Bakan Güler’in sözlerini savunma harcamaları ve programlarını iki ülkenin birbirine karşı silahlanması gibi değil, NATO ittifakının güçlenmesi ekseninde değerlendirdim.

Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in dün gerçekleştirdiği Ankara ziyareti böyle bir havada başladı. Görüşmelerin sonuçlarını analiz edeceğim ayrı bir yazı daha kaleme alacağım. Ancak aşamaları ve beklentilerin neler olduğunu hatırlatmak istiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Aralık 2023’te Atina’da düzenlenen Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi vesilesiyle Yunanistan’ı ziyareti sonrası ilişkilerde yeni bir döneme girildi. Tarihi önemdeki bu ziyareti ben de Atina’da takip etmiştim.

2023 Aralık ayındaki ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı arasında imzalanan “Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi”yle, iki taraf da dostane ilişkileri, karşılıklı saygıyı, barış içinde bir arada yaşama anlayışı geliştirmeyi ve aralarındaki her türlü anlaşmazlığı barışçıl yollarla ve uluslararası hukuka uygun olarak çözmeye kararlı olduğunu beyan etti.

Ziyaretten bu yana, iki taraf da Bildirge’ye bağlılıklarını sürdürmekte.

Liderler düzeyindeki iyi ilişkiler, Dışişleri Bakanları ve ilgili diğer Bakanlar arasındaki resmi ziyaretler ve temaslarla devam ettirilmekte.

Atina-Ankara arasında yeni bir sayfa açılıyor

Dünkü temaslarda;

1) Başta ekonomi olmak üzere ulaştırma, bilim, teknoloji, tarım, turizm, sağlık ve beşeri ilişkiler gibi çeşitli alanlardaki işbirliğinin olumlu gündem temelinde geliştirilmesine yönelik Ortak Eylem Planı’nın devam ettirilmesi kararı alındı.

Haberin Devamı

2) 6 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılmasına yönelik atılabilecek adımlar değerlendirildi.

3) Her iki ülkeden önde gelen iş insanlarının, yeni kurulacak Ortak İş Konseyi çatısı altında bir araya gelmesi söz konusu.

4) Türkiye vatandaşlarının 10 Yunan adasına seyahatlerinde 30 Mart 2024 tarihinden itibaren uygulanan kapıda vize sürecinin devam ettirilmesi hususu ele alındı.

5) Batı Trakya Türk azınlığı ile Rodos, İstanköy ve Selanik’teki soydaşları ilgilendiren konular gündeme geldi.

6) Terörle mücadelede iş birliği gözden geçirildi.

7) Düzensiz göçle ortak mücadele ve bu alandaki iş birliği konuları görüşüldü.

8) İsrail-Filistin çatışması başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili Türkiye’nin görüşleri aktarıldı.

9) Erdoğan’ın aralık ayındaki ziyaretinde çeşitli alanlarda imzalanan toplam 15 anlaşmaya ilave olarak, Başbakan Miçotakis’in ziyareti sırasında Sağlık ve Tıp Bilimleri ile Afet ve Acil Durum Yönetimi konularında anlaşmalar imzalandı.

Haberin Devamı

10) Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı tarafından görüşmeler sonrası ortak açıklama yapıldı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder