Ankara Büyükşehir Belediyesi başkentin geleceği için çok önemli bir projeye imza atıyor. Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde Karaoğlan Mahallesi’nde 3.5 milyon metrekarelik alana kurulan BAKAP Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı bugün vatandaşların kullanımına açılıyor.
Saat 14.00’te gün boyu sürecek etkinliklerin yanı sıra 19.00’da Sagopa Kajmer ve Haluk Levent konserleri olacak. Türkiye’nin en büyük tarım kampüsü niteliğindeki alanı ziyaret ettim. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın sunumunu izledim ve kendisiyle sohbet etme fırsatı buldum.
Mansur Yavaş, Cumhuriyetimizin 100. yılında sadece Ankara için değil, Türkiye çapında değerli bir alanı vatandaşların kullanımına kazandırmak üzere kolları sıvamıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Volkan Memduh Gültekin’den daveti alınca doğrusu bu kadar devasa bir yerle karşılaşacağımı hiç tahmin etmemiştim. Biz Başkan Yavaş ile bölgeyi gezerken yoğun çalışmalar devam ediyordu. Çevre düzenlemeleri tamamlandığında bölge yakında iyice yeşillenecek ve çok daha etkileyici bir görünüme kavuşacak.
BAKAP, kırsal kesimdeki vatandaşlarımızın yanı sıra tarıma ilgi duyan, gönül veren insanların da yararlanabilecekleri bir yer.
Ankara Büyükşehir Belediyesi insanların gelip dinlenebilecekleri bir alan yaratırken bir taraftan da üretim yoluyla istihdamı ve ekonomiyi teşvik etmeyi hedefliyor.
BAKAP sınırları içinde; renkli bitkiler, aromatik meyveler, seralar, üretim alanları, göletler, etkinlik alanları, açık ve kapalı spor sahaları yer alıyor. 24 bin 500 süs bitkisi, 2 milyon 200 bin peyzaj bitkisi, 160 bin metrekare çim alan, 10 bin metrekare peyzaj alanı ve 3 adet biyolojik gölet bulunuyor. 55 bin metrekarelik bir lavanta bahçesinin yanı sıra 200 dekar arpa/buğday/saman balyası üretim alanı, 130 dekar silajlık mısır, 75 dekar yonca balyası, 40 dekar çörekotu, 40 dekar sebze, 20 dekar ve 70 tür tıbbi aromatik bitki üretim alanı sağlanacak.
HERKESE UYGUN BİR YER
425 dekar alanda ahudududan alıça, armuttan aronyaya, ayvadan bademe, biberiyeden böğürtlene, cevizden duta, elmadan eriğe, ıhlamurdan kayısıya toplamda 17 bin 500 adet meyve ağacı bulunuyor.
10 dekar alanda 10 tür yerel buğday tohumu üretim alanının olduğu BAKAP’ın 5 dekarlık alanında yağlık ayçiçeği üretimi, 5 dekarlık alanında Ankara’ya özgü ürünlerden aspir, kimyon ve soğan üretimi, 15 dekar alanda burçak üretimi ve 5 dekar alanda da 35 tür ata tohumu üretimi yapılacak.
3 etaptan oluşan BAKAP Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı’nda; 45 bin metrekarelik alana bir piknik alanı kurulmuş. 18 bin metrekarelik bir alan, çadır kamp alanı olarak ayrılmış. Karavan tutkunları da unutulmamış ve 28 araçlık bir alan ayrılmış. 39 kilometrelik yürüyüş ve 19 kilometrelik bisiklet yolunun bulunduğu BAKAP’ta bir dizi spor aktivitesi için tesisler yer alıyor. Tenis, voleybol, plaj voleybolu, basketbol ve futbol olmak üzere toplamda 12 adet spor sahası, yoga meditasyon alanları ve zen bahçesi yapılmış.
Güzel düşüncelerden biri de tarım kütüphanesi. Bunun yanında mini hayvanat bahçesi, doğal çocuk oyun alanı, festival alanı, mini go-kart alanı, konferans salonu, at çiftliği, arı hane, tarım akademisi, aktar ve keçi üretim tesisi hazırlanmış. Dev kampüste 10 kilometrelik bir araç yolu ve 5 bin araçlık bir de otopark bulunuyor.
Başkentin yaşam kalitesine ciddi katkı sağlayacak bir mekân kazandırdığı için Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni kutluyorum.