Türkiye’de üretim yapan markaların çeşitli sınıflarda beklentileri karşılayabilecek Fiat Egea, Hyundai i10, Renault Megane, Toyota Corolla, Ford Transit gibi yerli modelleri var. Kamu, araç ihtiyacını büyük oranda bu modellerle karşılamalı.
LÜKS ALIM SÜRÜYOR
Verimlilik ve tasarruftan çokça söz edilirken kamunun kullanımındaki araçlar da sık sık gündeme geliyor. Yüksek vergi ve döviz kurları, özellikle lüks otomobillerin fiyatını hayli yüksek bir seviyeye taşıdı. Özellikle 2.0 litrenin üzerinde motor hacmine sahip olan lüks ithal otomobillerin fiyatı, yeni düzenlemelerle donanım ve teknik özelliklerine göre 1 milyon ila 5 milyon lira bandında. Son dönemde artırılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarıyla bu modellere olan talebin sınırlandırılmasına çalışılıyor. Ancak kimi kamu kurumlarında yüksek fiyatlı lüks araç temini sürüyor.
ÖRNEK OLUR
Kamu araçları konusunda daha tasarruflu ve ekonomik modellere yönelmek vatandaşlara örnek olmak bakımından güzel bir mesaj olur. Bunun önemli bir yolu da Türkiye’de üretim yapan otomobil markalarının ürünlerini tercih etmektir. Renault, Fiat, Hyundai, Toyota ve Ford, Türkiye’de üretim yapan markalar arasında.
ALTERNATİF OLUŞTURABİLİR
Hyundai’nin i10 ve i20 ile Tofaş’ın Egea’sı da alternatif olabilecek kullanışlı modeller. Anadolu Grubu, Isuzu’nun D-Max pick-up modelini bir süre Türkiye’de üretmiş ancak satış adetlerinin yetersiz kalması nedeniyle yerli üretim durmuştu. Kamunun geçmişte Türkiye ile üretim ilişkisi içinde bulunan markaları teşvik edecek tercihlerde bulunması önemli.
Ford Otosan tarafından üretilen Transit marka araçlar kamuda personel taşınmasında ve çeşitli profildeki konukların transferinde kullanılabilecek çok elverişli bir model.
YERLİ ÜRETİCİNİN İTHAL MODELLERİ
Renault’nun Bursa’da ürettiği Megane, güvenlik ve konfor teknolojilerinde gayet yeterli ve yerlilik oranı hayli yüksek bir model. Yine Bursa’da ciddi bir yatırımla üretilen Clio, devlet kurumlarının beklentilerine çeşitli düzeylerde yanıt verebilecek modern bir otomobil. Daha büyük ve lüks bir araç satın almak veya kiralamak gerekiyorsa Renault’nun bir üst sınıftaki Talisman modeli tercih edilebilir. İthal bir ürün olmasına karşın Renault’nun Türkiye’de üretim yapan köklü bir şirket olması, bu modelin seçilmesini mümkün hale getirebilir.
Toyota’nın Türkiye’de üretimini yaptığı Corolla Sedan, makam otomobili ihtiyacına yanıt verebilecek başarılı bir otomobil. C-HR da farklı beklentilere yanıt verebilecek kompakt sınıfta modern ve kullanışlı bir SUV. İhtiyaca göre Toyota’nın RAV4 veya Land Cruiser modelleri de seçilebilir. Bunlar da ithal modeller ancak Türkiye’de uzun süredir yatırımı olan bu markanın ürünlerinin seçilmesi bir rahatsızlık yaratmaz.
HEDEFİ LİDERLİK
Doğan Holding çatısı altında faaliyet gösteren Doğan Trend Otomotiv’in Türkiye distribütörlüğünü üstlendiği İngiliz kökenli efsanevi otomobil markası MG, Türkiye’deki ilk modelini tanıttı. Yüzde 100 elektrikli ZS EV. Türkiye’nin en ulaşılabilir yüzde 100 elektrikli SUV modeli olma hedefiyle yola çıkan ZS EV, 7 yıl-150 bin km’lik bataryayı da kapsayan üretici garantisi, NCAP 5 yıldızlı güvenliği, L2 otonom sürüş seviyesindeki MG Pilot teknolojisi ve ülkemizde ilk kez devreye alınacak MG Değer Koruma Programıyla öne çıkmayı hedefliyor. Lansmana özel 394 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa çıkıyor. Elektrikli otomobil ile tanışmak isteyenler bugünden itibaren www.mg-turkey.com adresini ziyaret ederek ön satışla MG ZS EV’lerine sahip olabilecek.
İHRACATA PANDEMİ ENGELİ
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2021 yılının ilk çeyrek verilerini açıkladı. Bu kapsamda ocak-mart döneminde toplam üretim, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 345 bin 619 adet, otomobil üretimi ise yüzde 10 azalarak 211 bin 877 adet oldu. Ticari araç grubunda 2021 yılı Ocak-Mart döneminde toplam üretim yüzde 26 seviyesinde arttı.
Aynı dönemde, toplam otomotiv ihracatı ise bir önceki yıla göre adet bazında yüzde 6 azalarak 261 bin 109 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı da yüzde 19 oranında azalarak 155 bin 457 adet oldu. Otomotiv pazarına bakıldığında ise bu yılın ilk çeyreğinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 60.6 oranında artış kaydedildi ve toplam pazar 206 bin 597 adet olarak gerçekleşti.
Yılın ilk üç ayına ait verileri OSD Başkanı Haydar Yenigün, paylaştı.