Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Külliye’de gerçekleştirilen yemin töreni, hazırlanışı ve kurgusu açısından etkileyiciydi. Erdoğan çok güzel bir konuşma yaptı. Katılım düzeyi çok yüksekti. Büyük devletlere yakışan yeni bir dönemin başlangıcı olarak gördüm.
Cumhurbaşkanlığı’nın bütün ekipleri anlamlı bir iş başardı. Katılımcı listesinde, hâlen görevde olanların yanında, geçmişte Erdoğan ile uluslararası ortamlarda beraber çalışan devlet adamlarına rastladım; Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, İsveç eski Başbakanı Carl Bildt gibi. Hâlen görevde olanların çeşitliliği ise gerçekten çok dikkat çekiciydi.
Muhtemelen dünyanın en farklı coğrafyalarından bu insanları küresel sistemin bölünmüşlüğü içinde bir araya getirebilecek tek lider Tayyip Erdoğan’dır. Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro’dan Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa’ya, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’den Rusya Federasyonu Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Viktoroviç Volodin’e kadar önemli isimler oradaydı.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de bulunması güzel görüntü oluşturdu.
Fotoğraf: Murat ÇETİNMÜHÜRDAR
Konuşması sırasında Erdoğan’ın sağ ve sol yanında çok önemli isimler yer alıyordu: Kıbrıs, 15 Temmuz ve terörle mücadele gazileri, madenciler, şehit yakınları, uluslararası müsabakalarda derece alan sporcular, Aziz Sancar’dan Mesut Özil’e kamuoyunun başarılarıyla yakından tanıdığı profiller...
Erdoğan’ın sağ yanında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sol yanında ise hemen ilk sıradaki koltukta Ortodoks dünyasının dini lideri Ekümenik Patrik Bartholomeos oturuyordu. Patrik, Türkiye’yi dünyada çok etkili şekilde anlatan, küresel düzeyde çok önemli ve saygın bir isim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı kritik uluslararası bazı ziyaretlere de Patrik’in davet edilmesini umarım.
Erdoğan’ın kürsüsü çevresindeki bu oturma düzeni Ankara’dan dünyaya verilebilecek en güzel tablolardan biriydi. Ben bu karede, dostluk, barış, kardeşlik, beraberlik ve saygıyı birlikte okudum. Törene katılan liderler onuruna Çankaya Köşkü’nde bir akşam yemeği verildi. Gün içinde Türk Yıldızları Külliye üzerinde gösteri uçuşu yaptı. Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan’ın kıyafeti gerçekten çok şıktı.
HASAN DOĞAN İMZASI
Beştepe’deki törenin başarısında Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Büyükelçi Dr. Hasan Doğan’ın büyük katkısı var. Etkinliğin sorunsuz geçmesi için günler öncesinde Hasan Doğan başkanlığında bir dizi toplantı gerçekleştirildi.
Bu doğrultuda Cumhurbaşkanlığı Protokol Müdürü Büyükelçi Erkan Özoral ve ekibi gecenin kusursuz ilerlemesi için çok yoğun çalıştı. Herkes görevini büyük titizlikle yerine getirdi. Töreni Murat Çetinmühürdar ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Ekibi, fotoğraflarla/videolarla ölümsüzleştirdi. Unutulmaz kareler dünya basınına servis edildi.
İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’un ekibi, bütün verilen mesajların, konuşmaların ve Türkiye’nin tezlerinin doğru anlatılabilmesi için bu iki gün boyunca da hummalı bir çalışma içindeydi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın da Erdoğan’ın yemin törenine gelmesini çok önemli buluyorum. Paşinyan, ülkesi içinden ve ABD merkezli diasporadan gelen karşı telkinlere rağmen Azerbaycan ile kalıcı barış için gayret gösteriyor. Erdoğan tören sırasında ve sonrasında Paşinyan ile görüştü.
Çekilen fotoğraflar esnasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye Ermenileri Patriği II. Sahak Maşalyan’ı da davet etmesi anlamlıydı. Paşinyan aynı gün Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile de bir araya geldi. Avrupa’dan gelen önemli katılımcılardan biri Macaristan Başbakanı Viktor Orban oldu. Ülkesine döndükten sonra çok güzel bir tweet paylaştı.
Mesajında Erdoğan’ın uluslararası barışa yaptığı katkılara ve Türk-Macar stratejik yakınlığına işaret etti. Katılım profilinin yüksekliği, ilginin yoğunluğu, önümüzdeki zorlu süreçlerde Erdoğan’ın uluslararası ilişkilerde gösterebileceği role duyulan güvenin bir göstergesiydi.