Murat ÇelikBizim çocuklar ve biz
HABERİ PAYLAŞ

Bizim çocuklar ve biz

Bir iddiam var. Yarın akşam Hollanda’yı geçersek, 14 Temmuz’da final oynarız. Muhtemelen de İspanya ile.

*

Avrupa Futbol Şampiyonası’nda son sekiz takım arasında yer almak bir başarıdır ama maç oynanıncaya kadar. Kazanamaz ve yarı finalist olamazsanız, o başarı ertesi gün başarısızlığa dönüşür. Eksikler, hatalar, yanlışlar konuşulur ve kimse sizi çeyrek finalist olduğunuz için alkışlamaz.

*

‘Bizim Çocuklar’ın yarın akşam saat 10’da Berlin’de oynayacağı, bir futbol maçından fazlası aslında. Türkiye A Milli Futbol Takımı, yarın akşam sadece Hollanda ile karşı karşıya gelmeyecek çünkü. Ay-Yıldızlı takım yarın bir zihniyet ile mücadele edecek. Bir anlayış, bir bakış açısı, bir alışkanlıkla…

Haberin Devamı

*

‘Birlik beraberlik’, ‘birlik bütünlük’ sözlerini dilinden düşürmeyen bir milletiz biz. Hep bir ihtiyaç olarak bahsettiğimize göre eksikliği sebebiyle düşürmüyoruz dilimizden bu kavramları. Tarih boyunca, zor zamanlarda bir ve bütün olmayı başarabilen bir geleneğimiz var bizim. Bu bir gerçek. Lâkin son dönemlerde, ortak değerler ve milli meseleler üzerinden bile ayrışmayı, ötekileştirmeyi adet edindiğimiz de bir gerçek.

*

İşte bütün bunlar nedeniyle yarınki maç bir sınav. Bir test. Çeyrek finalde Hollanda’yı geçersek ayrı, kaybedip elenirsek ayrı sınav hepimiz için. Bakalım gerçekten ‘bizim çocuklar’ mı o takım? O gençler gerçekten hepimizin çocukları mı, değil mi göreceğiz. Ya da bazıları bizim, bazıları değil mi? Bizim, sizin, onların çocukları ayrımı var mı bakalım?

*

Şimdi… Yarın akşam, maçtan sonra kendinize sorun bu soruları. Samimiyetinizi sorgulayın kendi kendinize. Sportmenliğinizi de sorgulayın ayrıca. Bakın bakalım, kaybedersek kazananı tebrik edebilecek olgunlukta mısınız mesela? Avusturya’yı yenmeyi ‘üçüncü Viyana kuşatması’ olarak görenlerden misiniz örneğin? Yoksa sporun evrensel dostluğa katkı sağlayan, ırkçılığı lanetleyen tarafını önemseyenlerden mi? EURO-2024 çeyrek finali kendinize ayna tutmanıza vesile olsun.

*

Türkiye’de futbol, belki de en kötü yönetildiği dönemi yaşıyor şu son iki-üç senedir. Buna rağmen, olağanüstü bir başarının eşiğindeyiz. Haydi ‘Bizim Çocuklar’… Her şeye, herkese rağmen en iyi yaptığınız işi yapın. Kazanın! Hep birlikte kazanalım! Haydi Türkiyem…

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder