Murat ÇelikHâl'i pürmelalimiz

HABERİ PAYLAŞ

Hâl'i pürmelalimiz

Hepimiz içinde ve doğrudan yaşıyoruz; Türkiye ekonomisi aylardır kriz ortamında. Evet, ekonomide global bir sıkıntı var. Örneğin yüksek enflasyondan bütün dünya muzdarip. Dünyanın gelişmiş ekonomileri de yaşıyor aynı sıkıntıyı.

Ancak Türkiye, bu küresel durumdan payına düşeni, ‘fazlası’yla alıyor. Ekonomisinin yapısal sorunları ve kırılganlığı sebebiyle Türkiye; ekonomik alt yapısı güçlü ülkelere göre daha fazla etkileniyor durumdan. Hükümet yeni yatırım modelleri devreye soktu. Temel gıdada KDV’yi indirdi.

Haberin Devamı

Elektrik tarifelerinde yapılacak düzenlemeler de yolda. Bütün bunlara rağmen sabit gelirli vatandaş için çok zorlu bir dönemden geçiyor Türkiye. Asgari ücret başta olmak üzere ücretlere yapılan zamlar, hayat pahalılığı karşısında yetersiz kalıyor.

Ekonomik kriz ortamının çarpıcı bir boyutu ise gelir dağılımındaki adaletsizlik. Üst gelir grubuyla, orta ve alt gelir seviyesindekiler arasındaki fark, artık neredeyse uçurum boyutunda.

LÜKS MEKANLAR DOLU

Gelir seviyelerindeki makasın gitgide açıldığını somut olarak gözleyebileceğiniz alanlardan biri yiyecek-içecek sektörü. Bir yanda Halk Ekmek büfelerinin önündeki ucuz ekmek kuyrukları, diğer tarafta Pazar sabahları pahalı restoranların kapısındaki ‘brunch’ kuyrukları...

Bir yanda pazar yerlerine kapanma saatinde gidip atılmak üzere olan sebze-meyveyi çok ucuza, hatta bedava almak için uğraşanlar, diğer tarafta lüks mekânlarda hafta içi günlerde bile boş yer bulamayanlar...

Dikkat edin, sıradan bir lokantanın işleri düşüyor ama meşhur, pahalı olanlarda yer yok. Küçük, sokak arası bir kafe belki de kapanma tehlikesiyle karşı karşıya ama ‘in’ bir bistro, masalarına saat sınırlamalı rezervasyon kabul ediyor.

PAHALI EVLER SATILIYOR

Konut fiyatlarındaki anormal yükseliş de herkesin malumu. Ama bakıyorsunuz, en hızlı ve en çok lüks konutlar satılıyor. “Bu fiyata ev mi olur?” diyorsunuz, alıcılar adeta yarışıyor milyonluk konutları satın almak için.

Sadece satılık değil, kiralık konutlarda da durum aynı. Lüks-pahalı semtlerde kiralık ev neredeyse yok. Olanlar da, yüksek kiralarla gününde tutuluyor. Aynı yeme-içme sektöründe olduğu gibi konutta da lüks olan, pahalı olan revaçta.

Haberin Devamı

SANAT ESERLERİNE YATIRIM

COVID-19 pandemisiyle birlikte artan ‘internet üzerinden alışveriş’ alışkanlığı, sanat eseri satışlarında da tam manasıyla patlama yarattı.

Türkiye’deki onlarca sanat galerisi ‘online’ (çevrimiçi) satışa başladı. Köklü, bildik müzayede evlerinin yanı sıra çok sayıda yeni firma da tablo, heykel, mücevher ve halı gibi eserleri internet üzerinden pazarlıyor.

Bu müzayedelerde yüksek fiyatlara alıcı bulan sanat eserleri her geçen gün daha da değer kazanıyor. Sanat eserleri dünyanın her yerinde ve her dönem olduğu gibi Türkiye’de de cazip bir yatırım aracı. Şu son dönemde ekonomik krizden hiç etkilenmeyen sektörlerin başında geliyor sanat dünyası.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder