Murat ÇelikYıl sonu hedefi 60 milyon turist

HABERİ PAYLAŞ

Yıl sonu hedefi 60 milyon turist

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Gaziantep’te buluştuk. Bir grup gazeteci, Kültür Yolu Festivalleri kapsamında 14-22 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ‘GastroANTEP’ festivalinin açılışına davetliydik. Antep mutfağının dünyaca ünlü lezzetleriyle, bölgenin tarihi ve turistik mirası bir araya gelince yaşanan tecrübe eşsiz oluyor. Bu vesileyle buluştuğumuz Ersoy, bakanlığının görev alanındaki önemli başlıklarda son duruma ilişkin bilgiler verdi.

Yıl sonu hedefi 60 milyon turist

Kültür Yolu festivallerinin artarak devam edeceğini anlatan Bakan Ersoy “Şu anda 16 ilimizde yapıyoruz. Bu sayı seneye 20 olacak. Sonra da her yıl 5 eklenerek 35 ile çıkacak. Mesela Ankara’ya festival kapsamında Da Vinci, Picasso, Frida Kahlo, Andy Warhol sergileri geliyor bu sene. Uluslararası sanat ve gastronomi dünyasının ilgisi şehirlerimize ve ülkemize yöneliyor. Aynı zamanda festivale ev sahipliği yapan kentin ekonomisine büyük katkı sağlanıyor” dedi.

Haberin Devamı

TURİZMDE DURUM

Bakan Ersoy turizmde Türkiye’nin dünyada 5’inci ülke olduğunu hatırlatıp şu bilgileri verdi: “Kişi başı gecelik geliri artırmaya devam ediyoruz. 2017 sonunda yabancı turist harcaması 78 dolardı. Bu yılın ilk 6 ayında 109 dolar oldu. Bugünün dünyasında, hele de bizim bölgemizde sektörünüzün krizlere karşı bağışıklığını sağlamak zorundasınız. Türkiye turizmi yılın 12 ayı, 81 vilayetinde turizm ürün çeşitliliğini sağlayacak. Bu yıl sonu hedefimiz 60 milyon turist, 60 milyar dolar.”

BODRUM ÇEŞME NEDEN BÖYLE?

Yaz boyunca başta Bodrum ve Çeşme olmak üzere gözde tatil yörelerindeki yüksek fiyatlar gündemdeydi. Kültür ve Turizm Bakanı’na bu durumu hatırlatıp “İnsanlar bu yüzden Yunanistan ve Yunan adalarını tercih etti. İğneyi biraz da kendimize batırmamız gerekmiyor mu?” diye sorduk. İşte Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtı: “İğneyi kendinize batırmanıza gerek yok. Piyasa zaten doğrudan çuvaldızı batırır size. Bodrum ve Çeşme’nin özel bir durumu var. Bu iki ilçemizin turizm planı baştan yanlış ya da eksik yapılmış. Sadece Türk pazarına endeksli bir turizm faaliyeti var. Okullar kapanır insanlar Bodrum’a gider, okullar açılırken dönerler. Böyle olmaz. Sezonu uzatmak ve turizm çeşitliliğini artırmak lazım. Turizmci bir yılın sabit maliyetlerini 2-3 ayda çıkarmaya çalışırsa fiyatlar artar. Biz bu yanlışı ortadan kaldırmak için zamanında bir çalışma yaptık ama maalesef geçen dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı (Tunç Soyer) bu çalışmayı adeta sabote etti.”

Haberin Devamı

Yıl sonu hedefi 60 milyon turist

TÜRSAB BAŞKANINA SALVOLAR

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya’yı hedef alan sert açıklamalar yaptı. TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya son olarak Bakan Ersoy’un verdiği turist sayılarının gerçekleri yansıtmadığını iddia etmişti. Ersoy, Bağlıkaya’ya şu ifadelerle yüklendi: “TÜRSAB’da kokuşmuş bir yapı var. Yolcu sayıları konusunda kamuoyunu yanıltamazsınız. Sınır kapılarında pasaport okutularak alınan veriler bunlar. Bir STK’nın başında siyaset yapmak doğru değil. Siyaset yapacaksanız o koltuğu bırakır, bir siyasi partiye kaydolursunuz. Bir STK’yı atlama taşı gibi kullanmak, siyasete alet etmek yanlış.”

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder