Murat GülderenGirişimcilere yatırım yağdı

HABERİ PAYLAŞ

Girişimcilere yatırım yağdı

Türkiye’nin kalkınmasında büyük rol oynayan yerli teknoloji girişimlerine yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. İTÜ Çekirdek’in girişimcilik etkinliği Big Bang Startup Challenge 1.28 milyar TL’lik ödül ve yatırıma sahne oldu.

Kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek tarafından bu yıl 12’ncisi düzenlenen girişimcilik etkinliği ‘Big Bang Startup Challenge’, ‘Hayal et, Cesaret et, Yap’ mottosuyla yatırımcı ve girişimcileri 13-14 Aralık’ta Uniq İstanbul’da buluşturdu. 2022 yılındaki etkinlikte 341 milyon TL’lik ödül, nakit ve yatırım duyurulurken bu yıl rakam 3.5 kat artarak 1.28 milyar TL’ye çıktı. İlk beşte yer almaya hak kazanan girişimler sırasıyla, Captanomy, RumiTech, Wyseye, Newky ve Powea oldu. İTÜ ARI Teknokent, girişimlere sunduğu desteklerin yanı sıra etkinlikte yatırımcı kimliğiyle de yer aldı. Bu kapsamda Big Bang sahnesinde sunum yapan 50 girişim arasından Newky’e 20 bin dolar, Soundbank’e 20 bin dolar ve Wyseye’a 25 bin dolar değerinde yatırım yaptı.

Haberin Devamı

Girişimcilere yatırım yağdı

7 BİNİ AŞAN BAŞVURU YAPILDI

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, yılda 7 bini aşan başvuru aldıklarına dikkat çekerek, “Yılda 500’ü aşkın girişimi destekliyoruz. Big Bang’in ilk senesinde girişimlere yatırım hiç yapılmamıştı. Sağladığımız ödül ise sadece 100 bin TL idi. Geçtiğimiz seneye baktığımızda ise 341 milyon TL’lik ödül, nakit ve yatırımı girişimlerle buluşturduğumuzu görüyoruz. Bugün ise rekora imza atmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi. İşte Big Bang Startup Challenge 2023’te sahne alan bazı önemli girişimler...

ARKEOLOJİ OYUN SETİYLE EĞİTİM

Arkerobox: Bu özel eğitim seti, çocukların dünya kültürel mirasını tıpkı bir arkeolog gibi kazıyarak öğrenmelerini sağlıyor. Romanya ve İngiltere’de de satışa sunulan bu eğitim seti, kısa süre içinde ABD pazarına da giriş yapmaya hazırlanıyor.

Soundbank: ‘Sevdiğin şarkıya ve sanatçıya ortak ol’ mottosuyla girişim yolculuğuna çıkan şirket, kullanıcıların şarkılara veya müzisyenlere yatırım yapmalarını mümkün hale getiriyor. Yatırım yapıldıktan sonra şarkılar dinlendikçe yatırımcı gelir elde ediyor.

Haberin Devamı

Parkera: Sürücülerin saniyeler içerisinde boş park yeri bulmalarına ve karbondioksit emisyonlarını azaltmalarına yardımcı olan yapay zeka destekli bu mobil uygulama, Türkiye dışında ABD, İngiltere, Lüksemburg, Singapur, Çin ve Avustralya’da da kullanıma sunuldu.

KARBON ÖLÇÜYOR RAPOR DA TUTUYOR

Captanomy: Bu platform, başta KOBİ’ler olmak üzere tüm işletmelerin karbon salımlarını ölçerek bunu azaltmalarına yardımcı oluyor. Ayrıca düzenli olarak karbon raporlaması tutulmasını da sağlayan platform, sürdürülebilir finans konusunda rehberlik etme amacını da taşıyor.

Rumitech: Bu girişim, altyapı götürmenin zor olduğu alanlara mobil enerji ve iletişim çözümleri, kablosuz internet altyapısı, şebeke bağımsız hibrit enerji, hava durumu izleme sistemi, IOT yönetim sistemi gibi sürdürülebilir enerji projeleri geliştiriyor.

Wyseye: Bu da araç hasarlarını hızlı, hassas ve objektif bir şekilde değerlendirmeye olanak tanıyan yapay zeka destekli bir platform sunuyor. Hasar fotoğrafları saniyeler içinde analiz edilerek hasar süreci insan müdahalesi olmadan en kısa sürede sonuçlandırılıyor.

Haberin Devamı

TELEFONU DİJİTAL ANAHTAR YAPTI

Newky: Newky, cep telefonunu güvenli bir dijital anahtara dönüştüren yapay zekalı bir yazılım. Bu sistem, kullanıcının biyometrik verilerini işleyerek cep telefonuna adapte ediyor. Böylece araç, kapı, cihaz ya da dosyalara erişim güvenli hale geliyor. Biyometrik verilerle aracın sizi tanımasını sağlayan Newky, ayrıca eklendiği aracın kontrol hattını siber saldırılara karşı koruyor.

Powea: Bu yerli girişim de elektrikli araç filolarına akıllı şarj hizmeti vererek enerji maliyetlerini düşüren bir yazılım sistemi geliştirdi. Şarj istasyonlarına entegre olan bu şarj planlama hizmetleri sayesinde filoların operasyonlarına en uygun fiyattan şarj planlaması sunuluyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder