Derin öğrenmenin hızla ilerlemesi ve giyilebilir teknolojilere güç vermesiyle, 2025 yılında kişiselleştirilmiş tıp anlayışında çığır açıcı bir dönüşüm yaşanacak. Artık hastalıklar, kişiye özel çözümlerle daha etkin bir şekilde yönetilebilecek.
Bu devrim, sadece hastalıkları tedavi etmekle kalmayıp, erken teşhis konusunda da önemli bir adım olacak. İşte gelecek yıla damgasını vuracak ödüllü fantastik teknolojiler...
İŞİTME ENGELLİLERE GÖZLÜK
Nuance Audio OTC akıllı gözlükler, özellikle işitme kaybı yaşayan kişiler için tasarlanmış. Gözlük, çevredeki sesleri artırmak yerine, kullanıcının baktığı yöndeki sesleri belirginleştiriyor. Bu özellik, kullanıcıların başlarını çevirmeden, doğrudan ses kaynağını duyabilmelerini sağlıyor. Gözlüklerin mikrofonları, sesleri algılıyor ve bu sesleri çerçevenin saplarında bulunan hoparlörlere iletiyor. Böylelikle sesler, doğrudan kulağa ulaşıyor. Bu cihaz, aynı zamanda görme engelliler için ciddi bir çözüm sunuyor.
KALBİ İZLEYEN AYNA
FaceHeart CardioMirror adlı yapay zeka destekli bu akıllı ayna ise görüntü işleme teknolojilerini kullanarak yüzünüzdeki mikro hareketleri analiz ediyor ve 45 saniye içerisinde kalp sağlığınız hakkında bilgi veriyor. Kalp yetmezliği, oksijen doygunluğu, kalp hızı değişkenliği ve stres endeksi testleri yaparak kardiyovasküler hastalıkların daha iyi taranmasını gerçekleştiren ayna, olası risklerin erken teşhisini sağlıyor.
STRES AZALTICI
Nefes alırken ritminizi düzenleyen ve doğru nefes aralıklarını belirleyen CalmiGo adlı cihaz, kaygı, panik atak ve travma sonrası stres bozukluğu anlarında ilaçsız rahatlama sağlıyor. Cihaz, sakinleştirici aromaterapi kartuşları ve titreşimli geri bildirim gibi özelliklerle de duyusal sisteminizi uyararak sizi sakinleştiriyor.
İŞARET DİLİNİ SESE ÇEVİREN BİLEKLİK
Bling tarafından geliştirilen bu yapay zekalı cihaz da konuşma engelli kişilerin başkalarıyla iletişim kurabilmesini sağlıyor. Yüksek performanslı bir mikrofon, hoparlör ve yerleşik kameralara sahip cihaz, işaret dilini gerçek zamanlı olarak duyulabilir konuşmaya çeviriyor. Cihaz, konuşma bozukluğu çeken kişilere de iletişim kurma pratiği olanağı da tanıyor.
YÜRÜYÜŞ ROBOTU
H-Medi, yürüyüş bozukluğu sorunları yaşayanlar için giyilebilir yapay zekalı rehabilitasyon robotu geliştirdi. Robot, üzerindeki sensörler sayesinde kullanıcının yürüyüşünü her adımda analiz ediyor ve adım uzunluğu, hız, denge, kas gücü gibi birçok parametreyi değerlendiriyor. Sonrasında ise ihtiyaç duyulan ana desteği belirliyor. Örneğin, zayıf olan kasları güçlendirmek için ek destek sağlayabiliyor.
EV TERAPİ KABİNİ
Güney Kore merkezli bu yapay zeka destekli ev terapi kabini, tek kişilik bir bir nevi sauna görevi görüyor. Isı, oksijen, ses, ışık ve aroma gibi kişiselleştirilmiş terapiler sunarak gerçek zamanlı biyometrik verileri analiz eden bu kabin, özellikle sırt ve bel ağrıları, kas gerginlikleri gibi şikayetlerin giderilmesinde fayda sağlıyor. Kabin, otomatik sterilizasyon sistemi sayesinde her kullanımdan sonra kendini temizleyebiliyor.