Alkol bağımlılığıyla mücadele için 1920 yılında kurulan Yeşilay, bağımlılık türleri arttıkça tüzüğüne yeni çalışma alanları ekledi. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı da Yeşilay’ın mücadele alanları oldu.
Toplumu tehdit eden bağımlılıklara karşı 120 bini aşkın gönüllüsüyle mücadele eden Yeşilay, ‘Bağımsızlık Seferberliği’ adını verdiği yeni projesinin lansmanını Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yaptı. Bu seferberlikte görev alacak valiler, kaymakamlar, emniyet müdürleri, üniversite ve STK temsilcileri ile Yeşilay gönüllüleri, AKM’nin 2 bin 40 kişilik Opera Salonu’nu doldurdu.
KAPI KAPI GEZİLECEK
Yeşilay’ın İçişleri Bakanlığı ile omuz omuza yürüteceği bu seferberlik 81 ilde eş zamanlı başlatıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ülke genelinde farkındalığı artırarak toplumun her kesimine ulaşılması hedeflenen seferberliğin bağımlılıkla mücadelede bir milat olacağını vurguladı. Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç de “Bağımlılık endüstrisi nasıl her sokağa ve haneye ulaşıyorsa, bizler de herkese ulaşacağız. İnsanımızın yanında olmak adına kapı kapı gezeceğiz, kendilerini ve ailelerini bağımlılıklardan nasıl koruyacaklarını anlatacağız” dedi.
HERKES PARÇASI OLACAK
Yeşilay, Bağımsızlık Seferberliği kapsamında yapılacakları dört ana başlıkta şöyle açıklıyor: “Hepimiz için bağımsız gelecek” sloganıyla başlatılan seferberlik ile alkol, tütün, kumar, madde ve internet bağımlılıklarına karşı topyekûn mücadele verilecek. Muhtarlar, öğretmenler, din görevlileri, eczacılar ve aile hekimleri, belediyelerin saha çalışanları ve daha birçok meslek grubu seferberliğin parçası olacak. Mahalle ortamından başlayarak tüm Türkiye’ye yayılan bir bilinçlendirme ağı oluşturulacak. Bağımlılığa karşı direnç oluşturulacak; farkındalık mahallelerden okullara, yerel yönetimlerden merkezî yönetimlere kadar geniş bir çerçevede yayılacak.
SEFERBERLİK İÇİN BİR İMZA
Yeşilay, toplumsal huzuru önemseyen, sağlıklı nesiller isteyen, güzel bir gelecek düşleyen herkese Bağımsızlık Seferberliği’ne katılmaları için çağrı yaptı. Yeşilay’ın bagimsizlikseferberligi.yesilay. org.tr web sitesine ziyaret ederek bu seferberlik için başlatılan imza kampanyasına katılabilirsiniz. Sitedeki ‘Seferberliğe nasıl destek olurum’ sekmesinden ‘Aile eğitimcisi’, ‘din görevlisi’, ‘mahalle elçisi’, ‘muhtar’, ‘sağlık çalışanı’ ve ‘toplum çalışanı’ başlıkları altında neler yapabilecekleri konusunda bilgiler yer alıyor. Sizler de bir imza atarak gençleri, toplumu bağımlılıklardan korumak amacıyla başlatılan seferberliğe destek olabilirsiniz.