Dedem 2018 yılında vefat etti. 2 dairesi vardı, tapuda arsa olarak görünüyor. Miras paylaşımı davası açmaya kimse yanaşmıyor annem dahil. 9 kardeşler (7 kız, 2 erkek) ve mirasçı başka kimse yok. Dayımın biri, 1 evde oturuyor diğerinden elden kira alıyor. Emlak vergilerini de ödemiyor. Ben bu durumda ne yapabilirim? Z.Ç.
* * * * *
Okuyucumun yapabileceği şey için bugün pek bir şey söyleyemeyeceğim, çünkü dedesinin mirasçısı annesi, kendisi değil. Ama annesinin neler yapabileceğini sorarsa annesinin yapabileceği şeyler tek değil, muhtelif. Mesela dayısının oturduğu eve ait olabilecek kira getirisinin, annesinin payına düşeni kadar mahrum kaldığı kira getirisine eşdeğer tazminat isteyebilir. Ayrıca kira geliri olan ikinci evdeki tahsil olunan kiranın da yine kendi payına düşenini isteyebilir.
* * * * *
İkincisi anne, ortaklığın giderilmesini isteyebilir. Bu iki daire dokuz kardeş arasında pay edilemeyeceği için, böyle bir davada mahkeme satışına karar verir ve daireler satılır, satış bedeli ortaklar arasında pay edilir. Daireler tapuda arsa olarak görünüyor, ancak dikkat edilsin, bu yerde kat irtifakı var ise bu durumda cinsi hanesinde arsa yazar ama kat irtifakı kurulmuştur. Bu halde daireler nispeten daha değerlidir. Yok gerçekten arsa üzerine kaçak yapılmış bir bina varsa daha değersizdir, satışta arsa değeri ağırlık olarak esas alınır. Aslında miras olarak kalan malların tamamı için açılabilecek bir dava daha var, o da mirasın taksimi talepli bir davadır ama bu olayda dokuz kardeşe yapılacak taksim söz konusu olamayacağı için bu davadan işe yarar bir sonuç çıkmaz. Okuyucumun sorusu “Ben bu durumda ne yapabilirim?” şeklinde, şayet anne hayatta ise okuyucumun yapabileceği bir girişim söz konusu değil, şayet anne hayatta değil ise bu halde yukarıdaki girişimlerde bulunma hakkı var. Emlak vergisinden ise tüm malikler sorumlu, biri ödeyip diğerlerinden hisseleri oranında ödeme yapmalarını isteyebilir.