1999’da köyde tapulama yapılırken dededen kalma tarlalar dayım ve teyzemin adına kaydedilmiş. Burada annemin hissesini sağlamak için dava açabilir miyiz? F.A.
Okuyucumun sözünü ettiği köydeki tapulama hadisesi, köyde yapılan kadastro çalışmasına işaret ediyor. Kadastro çalışması yapılırken, parsellerin ve maliklerinin belirlenmesinde mahallen gayrimenkulü kullananlar ve olası malikler saptanır. Tapu tescilleri bu şekilde yapılır. Ancak resmi bir kayıt olmadan bu tespitler yapıldığı için kadastro çalışmalarındaki hatalar nedeni ile açılacak davalar için süre uzundur. Bu süre 10 yıldır. Ancak dikkat edilirse bu dava kadastro çalışması sırasında yapılan hatalar içindir.
Bir kimsenin mülkiyetini ispatlayabileceği bir gayrimenkul var da hakkı bir nedenle kaybolmuşsa bunun için kadastro çalışmasının süresine bakılmaz. Gayrimenkul üzerindeki hakkını her zaman talep edebilir. Bu bir kiralama veya alacak talebi gibi belli zamanaşımına tabi değildir. Buna göre okuyucumun annesi kadastro çalışmasındaki hatayı düzeltmek için dava açma süresini geçirmiş, kadastro çalışmasından bu yana 25 sene geçmiş, artık bu yola başvurma imkanı yok. Ancak söz konusu gayrimenkul kendisine babasından miras kalmış, miras kaldığı için de diğer mirasçılarla birlikte miras payına sahip. Dolayısıyla miras payının kendi adına tescilini talep hakkı var. Belli bir zaman geçmekle mirasçılık ortadan kalkmayacağına göre okuyucumun annesinin bu noktadan hareketle dava açma imkanı mevcut.