Son dakika Obezite haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Obezite gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Obezite haber sayfamızda...
Hayvanlarda obezite, özellikle evde aşırı beslenme ve yetersiz hareketle sıklıkla karşılaşılan bir sağlık sorunudur. "Simba" adlı kedi, aşırı yemek tüketimi ve hareketsizlik sonucu hızla kilo aldı. Bir ev kedisinin ortalama kilosunun çok üstüne çıkarak 9 kiloya ulaşan "Simba", sağlıklı bir yaşam için pilates, koşu bandı ve yüzme gibi alternatif tedavi yöntemleriyle zayıflama sürecine girdi.
Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde yaşayan 52 yaşındaki Halil Yiğit, obezite ile mücadelesinde şaşırtıcı bir başarıya imza attı. 105 kiloya ulaşan Yiğit, vücudunun getirdiği sağlık problemleriyle karşılaştı ve obezite ameliyatı olmak için bir hastaneye başvurdu. Ancak, doktorların önerisiyle doğal yollarla kilo verme kararını aldı. Sağlıklı beslenme ve egzersizle 6 ayda tam 30 kilo veren Yiğit, sadece fiziksel değil, ruhsal olarak da büyük bir dönüşüm yaşadı.
Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde yaşayan 52 yaşındaki Halil Yiğit, obezite ile mücadelesinde şaşırtıcı bir başarıya imza attı. 105 kiloya ulaşan Yiğit, vücudunun getirdiği sağlık problemleriyle karşılaştı ve obezite ameliyatı olmak için bir hastaneye başvurdu. Ancak, doktorların önerisiyle doğal yollarla kilo verme kararını aldı. Sağlıklı beslenme ve egzersizle 6 ayda tam 30 kilo veren Yiğit, sadece fiziksel değil, ruhsal olarak da büyük bir dönüşüm yaşadı.
Obezite, yalnızca fiziksel sağlığı değil, aynı zamanda üreme sağlığını da olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlar, fazla kilonun erkeklerde sperm kalitesini ve sayısını düşürerek kısırlığa yol açabileceğini belirtiyor. Üroloji Uzmanı Dr. Taha Uçar, obezitenin erkek kısırlığındaki rolünü ve tedavi yollarını detaylı bir şekilde ele alarak bu sorunun üstesinden nasıl gelinebileceğini anlatıyor.
İnsanların yaklaşık yüzde 80'inin hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşadığını belirten Prof. Dr. Muharrem Çidem, "Oturarak veya ayakta çalışarak tekrarlayıcı hareketler yapmak, bel ağrısı için önemli bir risk faktörüdür. Omurgamız uzun süre oturmayı veya ayakta aynı pozisyonda hareketsiz kalmayı sevmez. Kilo da ayrıca bele binen yükü arttırmaktadır" uyarısında bulundu.
Kahvaltı, günün en önemli öğünü olsa da yanlış seçimler vücudumuza zarar verebilir. Özellikle şekerle dolu ürünler, kan şekerini hızla yükselterek enerji düşüşlerine neden olur. Bu da aşırı yeme isteğini tetikleyip zamanla obeziteye yol açabilir. Sağlıklı bir başlangıç için doğal seçenekleri tercih edin!
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, "Günümüzde en az obezite ve diyabet kadar sağlığımızı tehdit eden bir başka sorun da dislipidemidir. Kan yağlarının (trigliserit ve kolesterol) anormal düzeylerde olmasıyla karakterize olan dislipidemi, kalp-damar sağlığını hayati şekilde etkiliyor ve çeşitli diğer hastalıkların da önünü açıyor. Dislipideminin erken teşhisiyle kişi sağlığını kontrol edebilir ve en uygun tedavilerle sağlıklı bir yaşam sürebilir. Dislipidemi erken tanınması mümkün, tedavisi kolay bir metabolik hastalıktır. Kandaki yağ oranınızı kontrol ettirmenizde fayda var” dedi.
Çocukların beslenme alışkanlıklarının, zihinsel gelişimlerini doğrudan etkilediğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nur Köprülü Çelikkaya, "Günümüzde yoğun tempoya bağlı olarak çocukların beslenme düzenlerinde giderek daha fazla yer kaplayan paketli gıdalar, içerdikleri koruyucu maddeler, trans yağlar ve rafine şekerler nedeniyle beyin gelişimini olumsuz etkileyebiliyor" dedi.
Avrupa’da en fazla vakaların Türkiye’de görüldüğü obezite ile yıllarca mücadele eden 42 yaşındaki iş insanı Fatih Özcan, ciddi sağlık sorunları yaşamaya başlayınca hayatını değiştirmeye karar verdi. Özcan, uygulanan tedaviyle 102 kilo vererek bambaşka birine dönüştü. Peki, sırrı neydi? İşte yanıtı...
Fazla kiloların şeker hastalığına davetiye çıkardığına dikkati çeken Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, "İş yerinde uzun saatler boyunca hareketsiz kalmayın. Özellikle ofis ortamında saatlerce oturarak çalışmak diyabet riskini artırır. Fiziksel olarak aktif olmaya dikkat edin" dedi.
Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Karabulut günümüzde hazır yiyecek ve işlenmiş gıdaların popülerliğinin arttığını ifade ederek, “Bu ürünlerin hayatımıza girmesi beslenme alışkanlıklarımızda önemli değişikliklere yol açtı” dedi. Op. Dr. Ayhan Çevik ise kanser riski açısından bazı işlenmiş gıdaların daha tehlikeli olarak değerlendirildiğini belirterek, “Yüksek şeker ve trans yağ içeren işlenmiş gıdalar da kanser riskiyle ilişkilendirilmiştir. Özellikle fast food tarzı gıdalar, işlenmiş tatlılar ve gazlı içecekler, vücutta enflamasyona yol açarak kanser gelişimine zemin hazırlayabilir. Ayrıca ağır işlenmiş gıda ürünleri, yüksek ısıda pişirilen gıdalar ve trans yağlar içeren gıdalar da genellikle sağlık açısından olumsuz etkilere sahiptir” diye konuştu.
Ig Nobel Ödülleri, bilim dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan Nobel Bilim Ödülleri’nin açıklanmasından yaklaşık bir ay önce, eylül ayında veriliyor...
Hormonlar, vücudun pek çok önemli işlevini düzenleyen kimyasal bileşiklerdir ve her birinin sağlıklı bir denge içinde çalışması, genel sağlık açısından büyük önem taşıyor. Bu tür dengesizliklerin kilo alımı, metabolizma ve genel sağlık üzerinde önemli etkiler yaratabileceğini belirten Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, merak edilenleri Posta.com.tr okuyucuları için açıkladı...
Kalp ve damar hastalıkları, dünyanın en yaygın sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. Yüksek tansiyon, kolesterol, obezite ve hareketsizlik gibi faktörler, damarlarımızın tıkanmasına neden olarak kalp krizi, inme ve felç riskini artırabilir. Ancak sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve doğru beslenme, damar sağlığını iyileştirmek ve bu tür hastalıkları önlemek için büyük bir öneme sahiptir. Peki, kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen karışım nedir?
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, özel hastaneler yönetmeliği sil baştan yenilendi. Yürürlüğü giren yeni yönetmelikle sağlık hizmeti sunum standartları yükseltildi; üst düzey tıbbi denetim dönemi başlatıldı. Özel hastanelerin işletilmesinden, denetlenmesine kadar tüm kurallar yeniden düzenlendi.
Tansiyonunuzu kontrol altında tutmak için sağlıklı yağlar ve besinler seçmek oldukça önemli. Aksi takdirde kalp sağlığınızı olumsuz etkileyebilir, damarlarınızı zorlayabilir ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirsiniz. Peki, hangi besinler sağlığı olumsuz etkiliyor?
Bazı yiyecekleri tüketmek, mideye beklenmedik şekilde zarar verebilir. Özellikle asidik ve ağır yiyecekler, mideyi tahriş eder ve zamanla mide delinmesine neden olabilir. Kan şekerini hızlıca yükselten bu yiyecekler, reflüye yol açarak sindirim sisteminde sorunlara yol açabilir. Peki, hangi besinler mideye zarar veriyor?
Dünyada erkeklerin yarısı hayatlarının bir döneminde bu dertten muzdarip ve ayrıca çözümü için en çok oyalanılan sorun da sanırım bu oluyor. Ereksiyon sorunlarını doktorla paylaşmak dahi erkeklere zor geliyor. 40 yaş üstünün kabusu ama güzel bir rüyaya çevrilmesi pek tabii mümkün. Partnerle açık iletişim, bunu bir sağlık sorunu olarak kabul etme ve akabinde doktora başvurma derken hoopp geçip gidiyor. Bir yerden başlamak gerek ve ne kadar erken olursa o kadar iyi.
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Mehdi Deniz, obezite ameliyatlarının kanserle ilişkisini ele aldığı konuşmasında, “Obezite, yalnızca kilo problemi değil, aynı zamanda ciddi metabolik hastalıklara ve kanserlere yol açan önemli bir risk faktörüdür. Obezite cerrahisi, özellikle hormon duyarlı kanserlerde belirgin bir azalmaya yol açıyor” dedi.
Araştırmalar, egzersiz yapan yetişkinlerde zaman kısıtlamalı beslenmenin (TRE) vücut kompozisyonu üzerindeki etkilerine yönelik bir çalışma yaptı. Çalışmanın sonuçları 10 Ocak'ta Uluslararası Obezite Dergisi'nde yayımlandı. 338 sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan ve en az dört hafta süre araştırmaya göre zaman kısıtlı beslenmek ve egzersiz yapmak kastan kaybetmeden yağ yakımını hızlandırıyor. Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren diyetisyen Gamze Çakaloğlu, "Sonuç, ZKB'nin doğru şekilde uygulanarak vücut kompozisyonunda olumlu değişimlere yol açabileceğini gösteriyor. Mevcut veriler ZKB ve egzersiz kombinasyonunun etkili bir yaklaşım olabileceğine işaret ediyor. Ancak bulgular daha fazla araştırma ile desteklenmelidir" dedi.
Uzman Diyetisyen Gülsüm Hazman, sağlıksız diyet programlarının neden olduğu böbrek ve karaciğer yetmezliğinin ölüme kadar götürebileceğine değinerek sağlığı tehdit altında bırakacak herhangi bir besinin kullanılmaması gerektiğini belirtti.
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, 14 çevresel faktörün Demans hastalığıyla ilişkisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Özellikle erken yaştaki depresyonun demans üzerindeki etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Asil, “Demans riskinde 2 kat veya daha fazla artışla tutarlı bir şekilde ilişkili olduğu çalışmalara yansımıştır" dedi.
Erken yaşlarda cinsel ilişki, çok sayıda doğum yapmak, sigara tüketimi, HPV enfeksiyonu gibi nedenlerle görülebilen rahim ağzı kanserinin risk faktörleri arasında A ve C vitamini eksikliği de bulunuyor. Yılda bir kez tarama ile kontrol etmesi mümkün olan rahim ağzı kanserinde HPV aşısı da önem taşıyor. Op. Dr. Fatih Mehmet Kaya, rahim ağzı (serviks) kanseri hakkında bilgi verdi.
Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko, 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de ve dünyada kalp krizinin, ölüm sıralamasında birinci sırada yer aldığını belirtti. Peki, kalp krizi neden olur? Kalp krizine neden olan faktörler nelerdir?