Son dakika anıt haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan anıt gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan anıt haber sayfamızda...
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937’de Türk Tarih Kurumu’na verdiği talimatla mimar Ali Saim Ülgen tarafından çizilen ve koruma altında bulunan Mimar Sinan yapılarına ait rölöveler (ölçülü çizimler), kapsamlı bir kitap haline getirildi. ‘Mimar Sinan Yapıları’ adıyla okuyucuyla buluşan kitap, yüzlerce esere ait detaylı bilgiler, Ülgen’in çizimleri ve her iki ismin biyografilerini barındırıyor. Kültürel mirası koruma ve gelecek nesillere aktarma amacı taşıyan kitap hakkında konuşan Arkeolog Dr. Murat Sav, “Büyük ebatlarda basılmış olması detayları algılamak açısından çok önemli. Bunun sağlanmış olması eseri özel kılıyor, mevcut yapılara ışık tutuyor” dedi. Tarihçi Cem Akoğul ise “Mimar Sinan’ın eserleri Osmanlı'nın klasik döneminde ulaştığı zirveyi gösteriyor. Kitap, kendisinin hayatı ve eserleri arasındaki bağlantıyı kurma açısından okuyucuya önemli fikirler veriyor” diye konuştu.
Karadeniz Bölgesi’nin batı kısmında yer alan yeryüzü cenneti Yedigöller. Her mevsim farklı renge bürünen ormanları ve heyelan gölleriyle ilham veren Yedigöller Milli Parkı, baharda ise yeşilin her tonunu kucaklıyor.
Antalya'nın tarihi Kaleiçi semtinde 19'uncu yüzyılda inşa edildiği değerlendirilen ve anıtsal yapı olarak tescil edilen 'Gavur Hamamı' satılığa çıkarıldı. Üzerine 'Satılık' levhası asılan tarihi hamam için 2,5 milyon dolar isteniyor.
Galler kırsalında, şakacıların oluşturduğu hayalet bir mağaza, Google Haritalar kullanıcılarını boş bir alana yönlendirdi. Kaybolan insanlar ve mahsur kalan araçlar, bu durumu bir şaka olmaktan çıkarırken, uzmanlar sahte bilgiler yüzünden daha ciddi tehlikelerin kapıda olduğunu belirtiyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay ziyareti kapsamında bugün İskenderun Sahil Projesi’ne ilişkin çalışmaları başlattı. Bakan Kurum, projenin açılışının cumhuriyetin 102. yılında, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yapılacağını açıkladı.
Her mevsim denizi ve güneşi takip edenler, maceraya ve aksiyona düşkünler, mistik ve otantik ruh sevicileri, sizi böyle alalım. Pardon! ‘romantizm arıyorum’ mu dedi birileri? Hadi siz de gelin. İki saatlik uçak yolculuğuyla, üstelik vize zahmetine girmeden hoop Mısır’dasınız!
Türkiye Kültür Yolu Festivali, bu yıl dördüncü kez kapılarını açtı. Geçen yıl 11 ilde 33 milyon katılımcının dahil olduğu festival, bu yıl 16 ile yayıldı. Dünya markası olma hedefiyle ilerleyen etkinlik, Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine de kabul edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü'nde bir araya gelen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin geleceğinde terörizme yer olmadığı gibi, terör destekli siyasete de yer yoktur. Ülkemizde terörün olmadığı bir iklimi tesis edeceğiz. Bizim asıl mücadelemiz teröristler yanında bunları üstümüze salanlarladır" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 tarihinde hayata gözlerini yumdu.Gözyaşları içinde yoğun bir kalabalık onu İstanbul'dan Ankara'ya uğurladı.Peki kahraman Atatürk’ün ‘ebedi istirahatgâh’ı nerede ve nasıl bir yer olacaktı?Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda, Anıtkabir’in hikâyesini anlattı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 86'ncı yıl dönümü dolayısıyla 10 Kasım'da Anıtkabir'de düzenlenecek program çerçevesinde, ihtiyaç duyulması halinde kentteki bazı yolların araç trafiğine kapatılabileceğini bildirdi.
Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olan Kızılay’daki Saraçoğlu Mahallesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından aslına uygun şekilde, tarihi dokusu korunarak yenilendi. Kızılay’ın merkezine geleneksel Türk mimarisiyle inşa edilen evlerin yer aldığı, 200’den fazla anıt ağacın bulunduğu, 3 binden fazla ağacın dikildiği yeni bir yeşil alan kazandırıldı.
Mezarlar, anıtlar ve tarihi yapılar, insanlık tarihinin önemli dönemlerini, büyük kişiliklerini ve kültürel mirasını yansıtan taşınmaz miraslardır. Bu yapılar, sadece geçmişin izlerini taşımakla kalmaz, aynı zamanda toplumsal hafızayı güçlendirir, kültürel kimlikleri pekiştirir ve insanlık tarihinin derinliklerine dair değerli bilgiler sunar.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail ile İran arasındaki olası savaşı "yüksek bir ihtimal olarak değerlendirmek" gerektiğini belirterek, ülke ve bölge olarak buna hazır olunması uyarısında bulundu.
Konya’da karstik yapısı ve yaz mevsimine doğru pembe renge bürünmesi ile ünlenen Meyil Obruk Gölü, tamamen kurudu. Kuruyan su kaynaklarına yenileri eklendi.
Anadolu’da Hıristiyanlığın ilk piskopos ve şehitlerinden olan, Sivas’ta yaşadığı bilinen Aziz Vlas adına belediye tarafından yaptırılan anıt mezar, kentte tepkiye neden oldu. Açılış iptal edildi. Eskiden göz hastalarının şifa amacıyla gittiği alanda olan anıt mezar da ‘Göz Evliyası ve Yapı Kalıntıları’ olarak tescillendi.
Büyük Aile Platformunca "Dursun Bu Hayasızca Akın" sloganıyla LGBT propagandası ve dayatmasına karşı düzenlenen "Büyük Aile Buluşması ve Sessiz Yürüyüş", Fatih'teki Saraçhane Anıt Parkı'nda başladı.
Çırağan Sarayı ile Yıldız Sarayı'nı birbirine bağlayan 19'uncu yüzyıl yapımı üst geçit bakımsızlığı ve üzerine yazılan yazılar nedeniyle tepki çekti. Üzerine Türkçe ve yabancı dillerde yazılar yazılmış kapı ve işlemeli sütunların restore edilmesi gerektiğini belirten Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, "Yazı yazanları kayıt altına almak için buraya kamera koyulabilir. Bir tek vatandaşlarımız yazmıyor, yabancı turistler de yazıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Bu görüntüler, İstanbul'u kötü gösteriyor. 110 tane sütun var; hepsi mermerden yapılmış muhteşem bir anıt bu. Sütunların da bazı yerlerinde çatlaklar var. Çok ağır cezaların olması lazım. Devletimizin buna çok özen göstermesi lazım. Çünkü insanlar yazı yazsam bir şey olmayacak düşüncesinde" dedi.