Son dakika bağırsak kanseri haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bağırsak kanseri gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bağırsak kanseri haber sayfamızda...
İngiltere'de cilt kanseri hastaları için umut verici bir adım atıldı. Ulusal Sağlık Kurumu (NHS), ileri evre melanom tanısı almış hastalara, kişiye özel geliştirilen kanser aşısını deneme sürecinde uygulamaya başladı.
Uzmanlar, kronik stresin, yanlış beslemenin ve obezitenin kanser türlerine adeta davetiye çıkardığını ifade ederek, özellikle yüksek kalorili, düşük lifli ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmasını tavsiye etti.
Acil tıp teknisyeni Emine Güneri, yıllardır İstanbul'da 112 Acil Sağlık hizmetlerinde görev yaparak, hayat kurtaran müdahalelere imza attı. Ancak, 9 ay önce karşılaştığı meme kanseriyle mücadele süreci, onun hayatındaki en zorlu sınavlardan biri oldu. İşte tüm detaylar...
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, 'Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı'nda, sağlıklı yaşama dikkat çekerek, "Kalın bağırsak kanserleri genç yaşta çokça görülmeye başlanmıştır. Özellikle 50 yaş üzeri insanlarımıza her 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yapılması kalın bağırsak kanserinin erken tanısı için hayati önem içermekte" dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, 'Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı'nda, sağlıklı yaşama dikkat çekerek, "Kalın bağırsak kanserleri genç yaşta çokça görülmeye başlanmıştır. Özellikle 50 yaş üzeri insanlarımıza her 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yapılması kalın bağırsak kanserinin erken tanısı için hayati önem içermekte" dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, 'Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı'nda, sağlıklı yaşama dikkat çekerek, "Kalın bağırsak kanserleri genç yaşta çokça görülmeye başlanmıştır. Özellikle 50 yaş üzeri insanlarımıza her 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yapılması kalın bağırsak kanserinin erken tanısı için hayati önem içermekte" dedi.
Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, bir dergide kalsiyum ve kolorektal kanser ilişkisi üzerine yayımlanan bir çalışmaya göre süt ve süt ürünü tüketiminin kolorektal kanser riskini azalttığını kaydetti.
Yoğurt, içerdiği probiyotikler ve diğer besin öğeleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren, sindirim sağlığını iyileştiren ve genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratan bir süper gıda olarak kabul edilir. Son yapılan bir araştırma, düzenli yoğurt tüketiminin, bağırsak kanseri riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koydu. Peki, kanser riskini azaltmak için ne kadar tüketmeliyiz?
Son yıllarda işlenmiş gıdaların sağlığımız üzerindeki etkileri giderek daha fazla konuşuluyor. Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Sarı, işlenmiş gıdaların özellikle bağırsak sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, bu tür ürünlerin aşırı tüketilmesinin bağırsak kanseri riskini artırabileceğini belirtiyor. Türk mutfağının taze ve doğal yemekleriyle tanınmasına rağmen, modern yaşam tarzıyla birlikte işlenmiş ürünlerin yaygınlaşmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Dr. Murat Sarı, bu konuda bilinçli davranmanın önemini vurguluyor.
Bağırsak sağlığını tehdit eden besinlere değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Levent Doğanay, “İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırır. Yüksek şekerli yiyecekler (şekerli içecekler, tatlılar) bağırsak florasında dengesizlik oluşturabilir, bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Fazla alkol ve kafein bağırsakları tahriş edebilir, mide asidini artırabilir ve ishale yol açabilir” dedi.
Doğru zamanda yapılan kahvaltının vücut sağlığını derinden etkilediğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, sabah 6-8 saatleri arasında yapılan kahvaltının, kalp krizi ve kanser gibi ciddi hastalıkların riskini azaltabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Göral, “Kahvaltı, biyolojik saatin düzenli çalışmasını sağlayarak yaşam kalitesini artırır ve ömrü uzatır” dedi.
Helikobakter pilori enfeksiyonunun aynı isimli bakterinin mide dokusunu enfekte etmesiyle meydana gelen rahatsızlık olduğunu söyleyen mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, bulaşıcı olan enfeksiyonun günümüzde hızla yayıldığını dile getirdi. Hastalığın genellikle çocukluk çağında başlamaya meyilli olduğunu belirten Dr. Alver, “İnsanlık son yıllarda çeşitli enfeksiyon hastalıkları ile mücadele ediyor. Gözden kaçan en önemli salgın Helicobacter pyloridir. Mide ve bağırsak kanserlerinde giderek artış var. Bundaki en önemli etken Helicobacter pylori adı verilen bu bakteridir” dedi.
Yeni bir araştırma, bağırsak kanseri teşhisi konan 25-49 yaş arasındaki bireylerin sayısının dünya genelinde hızla arttığını ortaya koydu. 50 ülkeden 27’sinde genç yetişkinlerde bağırsak kanseri alarmı verildi.
Birçok kanser riskinin önüne geçmek, yapılan erken teşhis ve tedavi yöntemleriyle mümkün. Bunların başında halk arasında bağırsak kanseri olarak bilinen kolon kanseri geliyor. Bağırsak kanserlerinin oluşum ve tedavi sürecini Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nihat Okçu anlattı. Poliplerin vücutta kanser riskini tetiklediğini söyleyen Prof. Dr. Okçu, “Polipler en sık olarak kalın bağırsakta, ikinci sırada midede, nadiren de olsa ince bağırsakta görülebilir. Şekilleri mantara benzeyen ve bağırsak boşluğuna uzanan kitlelerdir. Polipler vücutta kanser yapan lezyonlardır” diye konuştu.
Bilim insanları, uzun yıllardır insan sağlığı üzerinde önemli araştırmalar yapıyor. Bunlardan biri olan ve mart ayında dünya çapında ün kazanmış Nature bilim dergisinde yayınlanan araştırma, ciddi bir boyuta sahip olan bir sonucu ortaya koyuyor. Kanser türleri arasında en sık karşılaşılan kolon kanserinin çok genç yaşlara kadar düşmesi, bu araştırmanın en kritik sonuçlarından biri. Peki, bu araştırma hangi kapsamda yapıldı? Sonuçları nelerdir?
Dünya Sağlık Teşkilatı, 2021’de yaptığı açıklamayla, meme kanserinin tüm yeni tanı konulan kanserlerin yüzde 11.7’si olarak ilk sıraya yükseldiğini duyurmuştu. Yapılan açıklamaya göre meme kanserini yüzde 11.4 ile akciğer kanseri, yüzde 10 ile kalın bağırsak kanseri, yüzde 7.3 ile prostat kanseri ve yüzde 5.6 ile mide kanseri izliyordu.
Dr. Gürhan Poçan, menopoz öncesinde kadınların erkeklere göre 4 kat daha az kalp damar hastalığı ile karşılaşırken menopoz sonrası dönemde bu avantajlarını kaybettiklerini söyledi.
Yapılan araştırmaya göre; genç yaşlarda günde iki ya da daha fazla şekerli içecek tüketmek, 50 yaşından önce kalın bağırsak kanseri olma riskini 2 katından daha fazla artırıyor. 13-18 yaş arasında günlük her tüketim ise erken kolon kanseri riskini yüzde 32 artırabiliyor.
BMJ Oncology isimli bilimsel dergide yayımlanan geniş çaplı bir araştırmaya göre; 1990'da 2 milyona yakın olan erken yaşta kanser tanısı sayısı, 2019 yılında 3 milyonu geçti. Aynı süreçte kanser nedeniyle hayatını kaybeden 50 yaş altı kişilerin sayısıysa yüzde 27 oranında artış gösterdi. Tüm dünyada kanser vakaları hızla artarken Türkiye'deki kanser vakalarının ne durumda olduğu merak konusu oldu. Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Tunç Güler, ülkemizdeki kanser istatistikleri ile ilgili posta.com.tr okuyucularına önemli değerlendirmelerde bulundu.
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Yılmaz, vücudun östrojene maruz kalma süresini azaltması nedeniyle genç yaşlarda hamile kalmanın ve emzirmenin meme kanserinden koruyucu faktörler arasında yer aldığına dikkat çekti. Doç. Dr. Yılmaz, geç yaşta hamileliğin meme kanserini artıran faktörlerden biri olduğunu söyledi.
Severek tükettiğimiz pek çok besin bulunuyor. Özellikle bir besin var ki ayıla bayıla yiyorduk, bayram döneminde de sık sık tüketiyoruz ama bağırsak kanserine yol açıyor! Besin zehirlenmesine neden olup damarları yağa boğan o besin bakın neymiş...