Son dakika belirti haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan belirti gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan belirti haber sayfamızda...
Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayık, "Aileler, bebeklerinde hızlı kalp atışı, morarma, hızlı nefes alma, yetersiz beslenme ve gelişim geriliği fark ederse, vakit kaybetmeden önce Çocuk Kardiyoloji, ardından gerekirse Çocuk Kalp Cerrahisi uzmanına başvurmalıdır" uyarısında bulundu.
Normalde rahim, öne doğru hafif eğimli durur. Ancak bazı kadınlarda rahim arkaya doğru yatıktır. Bu duruma ‘ters rahim’ veya tıbbi adıyla ‘retrovert rahim’ denir. Yani rahim, vajinaya değil kuyruk sokumuna doğru eğimlidir.
Uzm. Dr. Hülya Deveci, yeni doğmuş her 100 bebekten 6’sında gözyaşı kanalı tıkanıklığı görüldüğüne dikkat çekerken, bu durumun genellikle yaşamın ilk yılı içerisinde düzeldiğini söyledi. Gözyaşı yolunda bir darlık veya açılmamış bir zar oluşumu nedeniyle bu sorunun ortaya çıktığını belirten Uzm. Dr. Deveci, "Yeşil çapaklanma olduğunda antibiyotikli damla ve merhem öneririz. Ayrıca günde 30-40 kez olacak şekilde burun ile göz birleşme bölgesindeki gözyaşı kesesi bölgesine basınç uygulayarak yapılan masaj etkili olacaktır." dedi.
Her yıl mart ayının ikinci perşembe günü kutlanan Dünya Böbrek Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulunan, İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, böbrek sağlığının vücudun genel işleyişi için kritik bir öneme sahip olmasına karşın yeterli özenin gösterilmediğini söyledi. Her yaşın sorunu olan böbrek hastalıklarının, obezite, diyabet gibi hastalıkların artışına paralel olarak daha da önem kazandığına işaret eden Prof. Dr. Kantarcı, “Böbrek hastalıkları genellikle belirti vermeden ilerler. Bu nedenle düzenli kontroller hayati önem taşır” dedi.
Uyku apnesi, gece boyunca solunumun kesilmesiyle ortaya çıkan ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmediğinde kalp krizi, felç ve hipertansiyon gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Op. Dr. Enver Ferruh İnan, bu hastalığın erken teşhis ve tedavi ile önlenebileceğini, aksi takdirde çok ciddi sağlık risklerine yol açabileceğini Posta.com.tr okurlarına özel olarak açıklıyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Özdemir, “Bronşit ve zatürre ile çok karıştırılan hastalık bronşiolit, kış aylarında çocuklarda sıklıkla görülüyor. Bronşiolit, en sık 6 aylık bebeklerde görülen virüs kaynaklı bir hastalık. 2 yaşından küçük çocuklarda kış aylarında çok görülen bu hastalıkta bulaşıcılık yüksek. Virüsler, hasta kişilerin aksırmaları, konuşmaları ve öksürmeleri sırasında havaya karışıyor ve solunum yoluyla kolayca bulaşıyor” dedi.
Demans hastalığının yalnızca yaşlılarda değil, erken yaşlarda da ortaya çıkabildiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, “Özellikle ailede birden fazla bireyde görülmesi durumunda hastalık erken yaşlarda ortaya çıkabiliyor. Ayrıca yalnızca hafıza kaybına yol açan bir hastalık değil, aynı zamanda kişiliği, duyguları ve davranışları da kökten değiştirebiliyor” dedi.
Kolon kanserinin erken teşhis edilmediğinde hayati riskleri de beraberinde getirdiği kanser türlerinin başında geldiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Öncel, “Daha düzenli ve stresten uzak bir yaşam sürmek genel sağlığımızı iyileştirirken kolon kanseri riskini de azaltır” dedi.
Mevsim geçişleri alerjisi olanların kabusu haline dönüşebiliyor. Burun akıntısı, hapşırma, burunda kaşıntı hissi, göz yaşı akmaları ve daha birçok belirti alerjik insanlar için mevsim geçişlerinde can sıkıcı olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için süreci doğru yönetmek gerekiyor. İşte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar...
Dengeli protein tüketimi nasıl olmalı? Böbrek sağlığını etkiler mi? Vegan beslenme ile nasıl uyarlanabilir? Diyetisyen Elvan Odabaşı, yüksek proteinli diyetlerin vücut sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı.
Bazen tedavilerde kaygı verici aksaklıklar yaşanabilir. Ama bu iyileşmeyeceğiniz ve çözümsüz kalacağınız anlamına gelmez. Doktorunuzla açık iletişim kurmalı, tüm sorularınıza yanıtlar talep etmeli ve almalısınız. Ayrıca ikinci bir doktor görüşünün hiç zararı olmaz.
Bartolin kistleri, her hastada farklı şekilde ortaya çıkabilir ve önemli olan doğru teşhistir. Tedavi ancak doktor teşhisinden ve değerlendirmesinden sonra başlar. Kistlerin tedavi seçenekleri değişkenlik gösterse de zamanında müdahale edilmesi hastanın yaşam kalitesini artırabilir. Bu değişmez bir gerçektir.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mirkan Bulğak, özellikle kadınlarda daha sık görülen ve erken tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilecek önemli bir sağlık sorunu olan idrar yolu enfeksiyonlarının erken belirtilerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini söyledi.
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cengizhan Yiğitler, mide kanserinin sigara kullanımı, fazla tuz tüketimi, yetersiz meyve ve sebze tüketimi ve genetik yatkınlık gibi faktörlerle gelişebildiğini belirtti.
Grip tanısı konulan çocukların özellikle yüksek ateşin görüldüğü ilk günlerde okula gönderilmemesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Eser Akkuş, "Grip tanısı konulan bir çocukta 5 gün süren yüksek ateş olabilir. Özellikle ateşli döneminde çocuğu okula göndermemek gerekmektedir Bu süreçte çocuk evde dinlenmeli, sağlıklı beslenmeli ve doktorun önerdiği tedaviye uyulmalıdır. Bir hasta çocuğun tüm sınıfı olumsuz yönde etkileyeceği ve hasta edebileceği unutulmamalıdır" dedi.
Kanser, vücudun herhangi bir kısmında anormal hücrelerin hızla büyüyüp çoğalması sonucu gelişen bir hastalıktır. 200’den fazla farklı kanser türü bulunmaktadır ve her biri kendine özgü semptomlar gösterebilir. Erken teşhis, tedavi sürecinin başarısı için kritik öneme sahiptir. Bu yüzden, vücudumuzda ortaya çıkan belirti ve değişiklikleri dikkatle izlemek oldukça önemlidir. Peki, belirtileri nelerdir?
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Şahinkanat, prostatın sadece yaşlı erkekleri etkilediği düşüncesinin yanlış olduğunu belirterek, "İleri yaşlarda daha sık görülse de genç erkekleri de etkileyebilir" dedi.
Asperger sendromuna sahip bireylerin çoğu zaman yanlış anlaşılabildikleri ve sosyal çevreleri tarafından dışlanabildikleri, toplumun bu konuda bilinçlenmesinin onların daha rahat bir yaşam sürmesini sağlayabileceği bildirildi.
İzmir'deki Dr. Behçet Uz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Onkoloji Uzmanı Dr. Bengü Demirağ, '15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanseri Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada çocukluk çağı kanser vakalarının her geçen yıl arttığını belirtip, "Klinik olarak 4 saatlik bebeğe kanser tanısı koyduk. 4 saatlik bir bebek kanser olmak için ne yapmıştır? Hiçbir şey. Daha anne karnında bile bu tümörlerin ortaya çıkabilme ve büyüyebilme olasılığı var. Şu an kliniğimizde yatan en küçük hasta 40 günlük" dedi.
Son yıllarda yapılan araştırmalar, D vitamininin yalnızca kemik sağlığı için değil, beyin fonksiyonları ve sinir hücreleri arasındaki iletişim açısından da kritik bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, D vitamini eksikliğinin Alzheimer, Parkinson ve depresyon gibi nörolojik hastalıklarla bağlantılı olabileceğine dikkat çekerek, bu vitaminin sinir hücrelerini koruyucu etkileri sayesinde beyin sağlığı için vazgeçilmez olduğunu vurguluyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil Posta.com.tr okurlarına özel olarak açıklıyor.
Ege Denizi'nde meydana gelen depremlerle ilgili konuşan Prof. Dr. Naci Görür, "Bu çok evrilir ve gelişirse Anadolu'yu rahatsız edebilir. Öyle bir durum olduğunu düşünmüyorum. Bu tür deprem fırtınaları oldu. Belli bir süre devam edip ondan sonra duruyor. Ege'de yaşanan depremlerin de öyle olacağını düşünüyorum" dedi.
Myom dosyası, sihirli ve kabarık bir dosya. Kapanmamak üzere açılmış gibi. Her hafta onlarca myom sorusu alıyorum ve temel bilgilerin dahi netleşmediği ve yerleşmediği fikrine kapılıyorum. Neyse ki öğrendiklerimiz de epey fazla. Öyleyse yola devam.
Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Fatih Fidan, sinüzitin her yaştan insanı etkileyebildiğini, tedavi edilmediği takdirde göz, mide, beyin gibi birçok organı olumsuz etkileyebileceğini söyledi