Son dakika çocuklarda astım haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çocuklarda astım gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çocuklarda astım haber sayfamızda...
Astımın tüm dünyada 260 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve her yıl 450 binin üzerinde ölüme yol açtığı bilinen kronik bir hastalık olduğunu söyleyen İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Mısırlıgil, “Hastalık; tekrarlayan öksürük, nefes darlığı, göğüste baskı hissi, hırıltılı-hışıltılı solunum gibi yakınmalarla kendini gösterir. Bu yakınmaların tekrarlaması ve uzun sürmesi astımın habercisi olabilir. Gece veya sabaha karşı öksürük ve nefes darlığı ataklarında artma olur” dedi.
Astımın tüm dünyada 260 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve her yıl 450 binin üzerinde ölüme yol açtığı bilinen kronik bir hastalık olduğunu söyleyen İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Mısırlıgil, “Hastalık; tekrarlayan öksürük, nefes darlığı, göğüste baskı hissi, hırıltılı-hışıltılı solunum gibi yakınmalarla kendini gösterir. Bu yakınmaların tekrarlaması ve uzun sürmesi astımın habercisi olabilir. Gece veya sabaha karşı öksürük ve nefes darlığı ataklarında artma olur” dedi.
Bahar ayları çocuklar için oldukça zor geçebiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aşkın Güra Bayık, çocuklarda alerjik nezle ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Kızartma yağlarına yönelik araştırmalar devam ederken Dahiliye Uzmanı Dr. Esen Karadaş, “Çok yerinde bir denetim, tekrarlayan yağ kullanımı sağlığımız için gerçekten zararlı. Her şeyden önce oksidasyon oluşturuyor ve vücudumuza toksik madde girmiş gibi düşünebiliriz. Bu yağların maksimum 2-3’ü geçmeden kullanılması lazım” dedi.
Bahar aylarında polenler günlük hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Polenler alerjik bünyeye sahip olan kişilerde bazı sağlık sorunlarına yol açıyor. Bahar alerjisi genellikle gözlerde sulanma, hapşırık ve burun akıntısı olarak kendini gösteriyor. Ancak bu belirtiler sadece bahar alerjisinin değil, farklı bir hastalığın belirtisi de olabilir. Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, bu belirtilerin hafife alınması gerektiğini vurgulayarak bahar alerjisi ile ilgili ciddi uyarılarda bulundu.
Öksürük, vücudun akciğerlerdeki tahriş edici maddeleri dışarı atmaya çalıştığı bir yoldur. Ancak öksürük, astımdaki akciğer iltihabı ve tetikleyicilere maruz kalma nedeniyle olduğunda öksürük uzun süreli olabilir.
Mevsim geçişlerinde özellikle birçok çocuğun karşılaştığı burun akıntısı ve öksürük birçok hastalığın habercisi olabildiği gibi sinüzit ve astıma da işaret edebilir. Sinüzit ve astım birbirlerinden farklı hastalıklar olsa da bir noktada buluştukları bağlantı oluyor. Alerjik Çocuklar için Sağlık ve Yaşam Rehberi Prof. Dr. Yonca Tabak, konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Astımlı çocukların yaklaşık yarısında 7 veya 15 yaş civarında hastalık belirtileri hafifliyor veya tamamen kayboluyor. Ancak bunu alerjik bünyenin tamamen normale dönmesi olarak düşünmemek gerekiyor çünkü ileri yaşlarda belirtilerin ortaya çıkma riski her zaman var. Çocukta kuru öksürük, nefes darlığı, göğüste tıkanıklık hissi, hırıltı, hışıltı, soluk alıp verirken ıslık sesi varsa, astımdan bahsediliyor. Peki çocuklarda astım ile ilgili ailelerin bilmesi gerekenler nelerdir? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Soysal, yanıtladı.
Soğuk hava astım krizlerini başlatabiliyor. Bu nedenle dışarı çıktığınızda ilk yapmanız gereken şey, soğuk havanın direkt ağız ve burnunuzdan girmesini engellemek olsun. Kış aylarında yaşanan sisli ve kirli havanın da astım riski yarattığını aklınızdan çıkarmayın. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Soysal, astımla ilgili merak edilenleri anlatıyor.
Astımın solunum yollarında meydana gelen daralma sonucu nefes darlığı ataklarıyla ortaya çıktığını belirten Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Akçal, "Türkiye de her 10 çocuğun birinde astım olduğu bilinmekte. Astım çocuğun hem okul başarısına ve hem fiziksel aktivitelerine olumsuz etkiliyor" diyerek ailelere uyarılarda bulundu.
Yüz yüze eğitime başlanması ile çocuklar da arkadaşlarına ve okul ortamına kavuştu. Ancak bu, uzun zamandır servis, sınıf gibi kalabalık ortamlardan uzak kalan özellikle astım, alerji gibi sorunları olan çocuklar için de yeni bir döneme işaret ediyor. Çünkü uzun bir süredir daha az alerjen ve mikropla karşılaşan çocuklar, okul ortamına geçişi ile gribal enfeksiyonlara neden olabilecek mikoplarlarla, alerjenlerle ve virüslerle daha fazla karşılaşmak durumunda kalacak. Peki alerji ve astım belirtilerinde artışın nasıl önüne geçebiliriz? Çocuk Alerji İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, ailelerin çocukları için alabileceği önlemleri sıraladı.
Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Akelma, doğum şekli sezaryene doğru kaydıkça çocukta alerjik hastalıkların daha sık görüldüğünü, astımın da bunlardan biri olduğunu bildirdi.
Astımın tüm dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkileyen ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatime Yavuz, "Çocuklarda astımın yüzde 80’i alerjik, erişkinlerde oran yüzde 50 civarında" dedi. Yavuz, başarılı bir astım tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
Çocukların büyüme ve gelişmesi yanında eğitimlerini de etkileyen ve her 10 çocuktan 1’inde görülen astım hakkında uyarılarda bulunan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serdar Nepesov, hijyen ile bireye özgü yaklaşımların yapılmasının zorunluluk taşıdığına dikkat çekti.
Çocuklarda en sık görülen kronik hastalığın astım olduğuna dikkat çeken Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, çocuklarda astım ataklarını bebeklik döneminde besin alerjisinin de başlatabileceğini belirterek, "Ciltlerinde kızarıklık olan bebeklerde öksürük ve hırıltı atakları da varsa, mutlaka besin alerjisi ve çocukluk astımı açısından değerlendirilmesi gerekiyor" dedi.
Çocuklukta yaşanan şiddet, kişiyi yetişkinlikte de etkiliyor. Öyle ki psikolojik sorunların yanı sıra sağlık sorunları da ortaya çıkabiliyor. Uzm. Dr. Salıcha Gkıouler "Çocuklukta fiziksel şiddete maruz kalmış kişilerde erişkin yaşamda depresyon, anksiyete bozukluğu, yeme bozuklukları, alkol-madde kullanımı ve davranış bozukluğu daha sık görülür. Ayrıca bu kişilerde astım, alerji, romatizmal hastalıklar, amfizem, ülser ve kardiyovasküler hastalıkların diğer kişilerden anlamlı derecede yüksek olduğu kanıtlandı" dedi.
Günlük aktiviteler, okul sporları ve egzersiz sırasında çocuklarda öksürük ve nefes darlığı gibi sorunların ortaya çıkıp çıkmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Uzmanlar özellikle astımlı çocukların aktivitelerinde yer alan havuzların hastalığın tetiklenmesinde büyük bir etken olduğu konusunda uyarıyor. Doç. Dr. Sakine Işık, “Astımlı bir çocuk da spor esnasında öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum gibi şikayetlerin ortaya çıkması astımın kontrol altında olmadığını gösteriyor” dedi.
Astım, akciğerlerde şişme ve iltihaplanmaya neden olan her yaş grubunu etkileyen kronik bir akciğer hastalığıdır. Çocukluk çağı astımı ile yetişkinlerde başlayan astım aynı semptomlara sahiptir. Ancak astımı olan çocukların aileleri için bu süreç daha zorlayıcı olabilir. Ailevi yatkınlık ve çevresel faktörler çocuklarda astım olasılığını arttırıyor. Çocuklarda astım hastaneye yatışın üçüncü önde gelen nedenleri arasında gösteriliyor. Peki, Çocuklarda hırıltı ve balgamlı öksürük astım belirtisi olabilir mi? Astımlı çocuklarda nelere dikkat edilmeli, hangi önlemler alınmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hanefi Savaş, çocuklarda astım belirtileri, ve tedavi süreci hakkında bilgi verdi.
Hava kirliliği nedeniyle özellikle büyükşehirlerde çeşitli hastalıklar ve hayatını kaybedenler oluyor. Peki, dış mekanda durum böyleyken iç mekanlar nasıl? Dışardan içeriye giren hava bizi nasıl etkiliyor?
İster çocuk ister yetişkin olsun alerjiler herkeste astımı tetikliyor. Tedavinin ilk adımını ise alerjenlerden uzak durmak oluşturuyor. Özellikle çocuğun yattığı odada toz tutan bir şey olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Nuran Salman astımda tedavi yöntemlerini anlattı
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Bingöl koordinatörlüğünde yapılan araştırmada, besin alerjisinin bölgesel farklılıklar gösterdiği belirlendi. Araştırmaya göre Ege ve Marmara’da daha çok süt alerjisine rastlanırken Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde yumurta alerjisinin sık görüldüğü tespit edildi