Son dakika diş çürüğü haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan diş çürüğü gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan diş çürüğü haber sayfamızda...
Uzman Diş Hekimi ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, son dönemde artan reflü vakalarına dikkat çekerek çarpıcı bir tespitte bulundu. Prof. Dr. Özkan, "Reflü sanıldığı gibi sadece mide kaynaklı bir hastalık değil. Çoğu zaman sessizce ağızda başlar" dedi.
Çocukların diş sağlığı için florür kullanımını değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Nalbantoğlu, “Florür, çocuklarda diş çürüğünü önlemede en etkili ve güvenilir yöntemlerden biri olarak uzun yıllardır diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Çocukların ağız ve diş sağlığını korumak, ileride daha ciddi diş sağlığı problemlerini önlemek için florür hem bireysel hem de toplumsal düzeyde büyük bir öneme sahiptir” diye konuştu.
Diş sağlığı, yalnızca ağız içi sağlığını değil, genel sağlığımızı da etkileyen hayati bir faktör olarak öne çıkar. Pek çok nedene bağlı olarak ağız ve diş sağlığımızda bozulmalar meydana gelebilir. Diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve ağız kokusu gibi yaygın sorunlar, erken teşhisle tedavi edilebilir ancak doğru bilinen bazı yanlışlar var ki biz farkında dahi değilken çok daha büyük problemlere yol açabilir! Prof. Dr. İlknur Özcan, ağız ve diş sağlığı ile ilgili tüm merak edilenleri ve dikkat edilmesi gerekenleri Posta.com.tr okurları için açıkladı. İşte detaylar…
Büyüme çağındaki çocukların ağız ve diş sağlığı günümüzde anne-babaların öncelikleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Haleon Türkiye Uzman Kanalı Direktörü Devrim Şimşek’in de katkılarıyla, ağız ve diş sağlığı ile ilgili önemli tüm detayları sizin için derledik.
Diş çürümesi, sadece ağız sağlığını değil; genel sağlığı da olumsuz etkileyebilir. Tedavi edilmeyen çürükler, enfeksiyonlara ve ağrılara yol açarak yemek yemeyi zorlaştırabilir. Diş kaybına neden olarak estetik ve fonksiyonel sorunlar yaratır. Bazı yöntemleri uygulamanız, diş çürümesini engeller. Peki, bu yöntemler nelerdir?
İçerdiği protein, yağ, vitaminler, mineraller ve antikorlar sayesinde bebeklerin enfeksiyonlara karşı korunmalarını sağlayan anne sütünün, çocuk sağlığındakini önemine vurgu yapan diş hekimi Dt. Can Gökkurt, "Sağlıklı bir şekilde büyümelerini ve gelişmelerini destekleyen, sindirilmesi kolay, beyin gelişimini için kritik öneme sahip DHA (dokosaheksaenoik asit) içeren anne sütü çocuklardaki ağız sağlığı için de çok önemlidir. Anne sütü emen bebeğin çene kasları daha kuvvetli oluyor" dedi.
İçerdiği protein, yağ, vitaminler, mineraller ve antikorlar sayesinde bebeklerin enfeksiyonlara karşı korunmalarını sağlayan anne sütünün, çocuk sağlığındakini önemine vurgu yapan diş hekimi Dt. Can Gökkurt, "Sağlıklı bir şekilde büyümelerini ve gelişmelerini destekleyen, sindirilmesi kolay, beyin gelişimini için kritik öneme sahip DHA (dokosaheksaenoik asit) içeren anne sütü çocuklardaki ağız sağlığı için de çok önemlidir. Anne sütü emen bebeğin çene kasları daha kuvvetli oluyor" dedi.
Kovid-19 Omicron ailesinin son mutant virüsü Eris varyantı ile ilgili pek çok açıklama peş peşe geliyor. Bulaşıcılığı çok fazla olan Eris varyantına ilişkin Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tolga Kandoğan, önemli bilgileri paylaştı.
Pediatrik diş çürükleri veya çürükler, çocuklarda çeşitli nedenlerle ortaya çıkar. Ebeveynlerin ve bakıcıların buna yol açan faktörlerin ve nelere dikkat etmeleri gerektiğinin farkında olmaları çok önemlidir.
Diş çürümesinin sebepleri; ağız hijyeninin iyi olmaması, tükürük içeriği, genetik özellikler ve çeşitli hastalıklara bağlı olabilir. Karbonhidrat (şeker ve nişasta) içeren besinlerin tüketimi çürümeyi hızlandırabilir. Bu tür yiyecekler arasında süt, soda, kuru üzüm, şeker, kek, meyve suları, tahıllar ve ekmek bulunur. Normalde ağızda yaşayan bakteriler bu yiyecekleri değiştirerek asite dönüştürür ve dişe zarar verirler. Bakteri, yiyecek, asit ve tükürüğün birleşimi, dişlere yapışan plak adı verilen bir madde oluşturur. Zamanla bakteriler tarafından üretilen asitler diş minesini aşındırarak kavitasyona (boşluklara) neden olur.
Ağız hijyeni alışkanlıklarının kazanılması sağlıklı ve güzel bir gülüş için önemli bir yere sahip. Ebeveynlerin çocuklarına küçük yaşlarda ağız bakımı alışkanlıkları kazanmalarını sağlamaları ve diş hekimi kontrollerinin düzenli olarak yapılması ağız ve diş sağlığı problemlerinin önüne geçilmesinde önemli bir rol oynuyor.
Ağız ve diş sağlığı sadece estetik açıdan değil, birçok hastalıktan korunmak açısından da oldukça önemlidir. Diş eti sorunları, dişlerin dökülmesine neden olabilecek ciddi bir sorundur ve tedavi edilmesi gerekir. Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.
İstanbul'da yaşayan 29 yaşındaki Hüseyin Güvenaltun kırık dişi nedeniyle dil kanserine yakalandı. Ağrıdan uyumakta ve konuşmakta zorlanan, yemek yiyemeyen Güvenaltun, 10 Ocak’taki nişanından bir gün önce 6 saatlik operasyonla dilinin yüzde 80’i alınarak kanserden kurtuldu.
Hazır paket gıdaların tüketimi, dişin gerektiği gibi fırçalanmaması gibi etkenlere bağlı olarak gelişen diş çürükleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan uzmanlar , çürük dişlerin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini açıkladı.
Her yaşa hitap eden şeffaf plak tedavisi diş çapraşıklıklarının giderilmesine destek oluyor. Sarıyer Ortodonti Kurucu Üyeleri Ortodonti Uzmanı Dr. Mustafa Ateş ve Ortodonti Uzmanı Dr. Aydan Coşkun Ateş şeffaf plak tedavisi hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
Araştırmalara göre 5-9 yaş arasındaki çocukların diş hekimine gelmesinin en sık nedeni diş çürükleri. Yanlış beslenme; çürük oluşumunda birincil derecede öneme sahip bir etken. Çocukları günlük besin ihtiyaçlarından biri olan şekerli ve nişastalı yiyeceklerden tamamen uzaklaştırmak mümkün değil ancak şeker kaynağını değiştirerek çocuklarda dişlerin çürümesini önlemek mümkün.
Ağız ve diş sağlığı ile beslenme arasında çift yönlü bir ilişki bulunuyor. Besleyici özelliği yüksek yiyecekler, diş ve diş etlerinin sağlığının korunmasını destekliyor. Doğru beslenme ağızdaki dokuların sağlığını iyi yönde etkilerken, sağlıklı ağızlar besinlerin daha doğru şekilde çiğnenip öğütülmesine yardımcı oluyor. Kötü beslenme alışkanlıklarının doğrudan diş eti hastalıklarına neden olduğunu söylemek doğru değil, ancak yanlış beslenme diş eti hastalıklarının yayılma hızını artırabiliyor. Şeker tüketimi ve tüketim sonrası dişleri fırçalamamak ise diş çürüğü riskinin artışıyla ilişkilendiriliyor.
Yetişkinlere göre diş eti hastalıkları çocuklarda çok daha az görülmektedir. Fakat bazı durumlar var ki çocuklarda oluşan diş eti hastalıkları düşünüldüğü kadar masum olmayabilir. Erken tedavi ve alınan önlemler sayesinde çok daha sağlıklı diş ve diş etine sahip olabilirler. Peki, çocuklarda diş eti şişmesi neden olur? Diş eti şişmesine ne iyi gelir? İşte çocuklarda diş eti hastalıkları hakkında merak edilenler.
Diş sağlığını korumanın temel adımı evimizdeki hijyenden başlıyor olabilir. Düzenli diş fırçalamak, uygun diş fırçası kullanmak ve uygun diş macunu kullanmak ağız ve diş sağlığımızı korumakta temel davranış. Fakat bu durumun sürdürülebilir olması için dişlerimizle direkt olarak temas eden diş fırçalarımızın hijyeni ve saklanması da çok önemli...
Kişisel bakım ürünleri arasında en çok kullanılan malzemelerden birisi de hiç kuşkusuz diş macunudur. Diş macunu ağızdaki gıda artıklarını temizleyerek bakteri oluşumunu önler ve ağız sağlığını korur. Ayrıca, kötü nefes kokusunun baskılanmasına, diş çürüğü ve diş eti hastalığının önlenmesine yardımcı olur. Diş macunu ağız sağlığımızı korumanın yanı sıra geniş bir iyileşme, kozmetik, cilt ve temizlik avantajları sunar. Bununla birlikte, bu faydalar sadece temel beyaz diş macunundan, jelinden veya diş beyazlatma çeşitlerinden kaynaklanıyor.İşte beyaz diş macununun 10 şaşırtıcı kullanım alanı...
Küçük çocuklarda bile yaygın bir şekilde görülen diş çürükleri, erken diş kaybına sebep oluyor. Beslenme, konuşma ve çene gelişimini etkileyen süt dişi çürükleri, aynı zamanda çocukların sosyal yaşamda da özgüvenlerini düşürebiliyor. Gece beslenmesi, hazır paket gıdaların tüketimi, dişin gerektiği gibi fırçalanmaması gibi etkenlere bağlı olarak gelişen bu çürüklerin mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.
Görüntüsüyle hafızalara kazınan ve hoş kokusuyla kendine hayran bırakan Mine çiçeği, evin havasını değiştiren eşsiz bir bitki. Peki, Mine çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Mine çiçeği hikayesi nedir? Mine çiçeği hakkında merak edilenler haberimizde.
Diş koruyucular (fisür örtücü), başta çürüklerin en fazla görüldüğü azı dişlerinin çiğneme yüzeyleri olmak üzere, dişlerin çukur ve oluklu bölümlerini çürüklerden korumak amacıyla uygulanır. Çocuğunuz dişlerini düzenli olarak fırçalasa ve diş ipi kullansa dahi dişlerdeki oluk ve fisürlerin temizlenmesi zor (bazı durumlarda imkânsız) olabilir. Buralarda biriken yemek ve bakteriler çocuğunuzu diş çürüğü tehlikesiyle karşı karşıya bırakır. Dr. Gilman Yücel konu hakkında açıklamalarda bulundu.
Çocukların ilk diş muayenesine süt dişi çıktığında getirilmesi gerektiğini söyleyen Pedodonti uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş çürüğü en çok görülen kronik çocukluk hastalığıdır. Bu sebepten dolayı çocukların ilk diş muayenelerini erken planlamak ve çürükleri önlemek, diş gelişimi açısından da çok önemlidir” dedi.