Son dakika duruş bozukluğu haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan duruş bozukluğu gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan duruş bozukluğu haber sayfamızda...
Ortopedist Baran Şen, teknoloji bağımlılığının çocukları hareketsizliğe mahkum ettiğini, bu yüzünden de çocuklarda daha fazla duruş bozukluğu, kambur duruş, sırt ağrısı, belde, boyunda düzleşme gibi omurga sorunları gördüklerini söyledi. Uzm. Dr. Şen, "Bu şikayetlerin kalıcı hale gelmemesi için çocukların saatte bir bulunduğu pozisyondan kalkmasını, 5-10 dakika yürüyüş ya da dik durma egzersizleri yapmalı. Bunun için anne babaların çocuklarını motive etmesi lazım" dedi.
Skolyoz hakkında bilgilendirmede bulunan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, "Çocuklarda kötü duruş, omuz seviyeleri arasında eşitsizlik, bel çukurlarındaki asimetri, bel kemiğinde bir tarafın öne çıkıntı yapması, kürek kemiğinde tümsek görünümü, elbiselerin vücuda tam oturmaması ve kızlarda eteğin yukarı doğru çekilmesi gibi belirtiler görüldüğünde skolyoz ihtimali düşünülerek vakit kaybetmeden hekime başvurulmalı” dedi.
Meme büyütme ameliyatları, hem dünyada hem de Türkiye’de en fazla yapılan estetik operasyonlardan biri olarak dikkat çekiyor. Plastik cerrah Op. Dr. Alper Eskalen, beden ve gövde boyutuna oranla küçük memelere sahip olmanın, bireylerde özgüvensizlik ve kıyafet seçiminde zorlanma gibi sorunlara yol açabileceğini belirtti.
Fizyoterapist Murat Öğüç, cep telefonu kullanımının duruş bozukluğuna yol açabildiğini söyleyerek, "Çocukluktan itibaren cep telefonlarına maruz kalan birçok kişide duruş bozuklukları tespit ediyoruz. Günümüzde en çok maruz kaldığımız, karşılaştığımız postür bozukluğu başımızın önde olması ve omuzlarımızın da yuvarlaklaşıp öne doğru gelmesi durumu" dedi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Önal Zatürre (pnömoni) hakkında bilgi verdi. Uzman Dr. Önal, zatürre ile ilgili, “Zatürre akciğer dokusu enfeksiyonudur. Her yaş grubunda ve her mevsimde görülebilmekle birlikte kış aylarında ve ileri yaşlarda sıklığı artmaktadır. Enfeksiyona bağlı ölümlerde birinci sırada yer alır. Günümüzde antibiyotiklerin yaygın kullanımı ve bağışıklama (aşılama) politikaları sayesinde enfeksiyon hastalıklarından ölümler giderek azalırken zatürre halen yüksek ölüm ve sakatlanma (sekel) riski taşımaktadır. Tanı ve tedavideki gecikmeler ölüm riskini artırmaktadır” diye konuştu.
Fizyoterapist Murat Öğüç, cep telefonu kullanımının duruş bozukluğuna yol açabildiğini söyleyerek, "Çocukluktan itibaren cep telefonlarına maruz kalan birçok kişide duruş bozuklukları tespit ediyoruz. Günümüzde en çok maruz kaldığımız, karşılaştığımız postür bozukluğu başımızın önde olması ve omuzlarımızın da yuvarlaklaşıp öne doğru gelmesi durumu" dedi.
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Başaran, skolyozun yüzde 80'inin ergenlik döneminde ortaya çıktığını belirterek, ergenliğe yaklaşan çocuklarını takip etmeleri için aileleri uyardı.
Günümüz teknolojisinin artan etkisiyle birlikte çocuklar, uzun süre masa başında oturma, telefon veya bilgisayar kullanma gibi alışkanlıklarla karşı karşıya kalıyor. Bu durum zaman içinde omurga ve kas-iskelet sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Meydana gelen duruş bozuklukları, yalnızca estetik bir soruna yol açmıyor aynı zamanda çocukların fiziksel sağlıklarını da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Fizyoterapist ve Osteopat Aylin Akdoğan Vatansever, çocuklarda duruş bozukluğunun nedenleri, etkileri ve fizyoterapiye dair bilgilerini Posta.com.tr okuyucuları için anlattı...
Okul döneminde bir öğrencinin en çok kullandığı ürünlerden biri sırt çantası oluyor. Defterler, kitaplar, kalemler çantaya yerleştirildikçe ağırlığı artabiliyor. İlkokul, ortaokul ve lisede eğitim gören çocukların bu denli ağır çantaları yüklenmesi ise beklenmedik sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hikmet Çetin, ağır sırt çantası taşımaktan dolayı oluşabilecek problemlerle ilgili kapsamlı bilgiler paylaşıyor.
Kütahya’da Fizyoterapist Nur Özkalay, duruş bozukluğunun toplumda sıkça karşılaşılan bir sorun olduğunu belirtti. Özellikle okul çağındaki çocukların bu problemlerle sıkça karşılaştığını ifade eden Özkalay, sürekli masa başında çalışmanın ve ağır çantaların taşınmasının çocuklarda duruş bozukluğu yaşanmasına neden olduğunu vurguladı. Bu durumun, çocukluk döneminde başladığını ve ilerleyen yaşlarda postür bozukluğu olarak devam ettiğini söyledi.
Kütahya'da Fizyoterapist Nur Özkalay, duruş bozukluğunun toplumda sıkça karşılaşılan bir sorun olduğunu belirtti. Özellikle okul çağındaki çocukların bu problemlerle sıkça karşılaştığını ifade eden Özkalay, sürekli masa başında çalışmanın ve ağır çantaların taşınmasının çocuklarda duruş bozukluğu yaşanmasına neden olduğunu vurguladı. Bu durumun, çocukluk döneminde başladığını ve ilerleyen yaşlarda postür bozukluğu olarak devam ettiğini söyledi.
Bir diğer önemli neden ise doğal gelişimsel süreçlerdir. Çocuklar, büyüme dönemlerinde kas ve iskelet sistemlerini geliştirirken, zaman zaman kas zayıflıkları, kemik yapısındaki değişiklikler ya da denge problemleri yaşayabilirler. Bu durumlar, düzgün bir postürün korunmasını zorlaştırabilir.
Erken yaşta telefon, tablet ve televizyona uzun süreli maruz kalmanın çocuklarda obezite, duruş bozukluğu ve uyku sorunları gibi pek çok sağlık riskine yol açtığı biliniyor. Ekran maruziyetinin, bu fizyolojik etkilerin yanı sıra bazı gelişimsel geriliklere de sebep olabildiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet İbrahim Bektaşoğlu, “Ekrana maruz kalan bebekler ve çocukların sözel gelişimi geri kalabilir. Göz teması ve diyalog kurmada sorun yaşayabilirler. Ayrıca, ekranın zeka testlerinde 15 puana kadar düşüşe yol açtığı çalışmalarla gösterilmiştir” dedi.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günlük hayattaki pek çok işimizi telefonlardan ya da tabletlerden yapıyoruz. Zamanla bir bağımlılığa dönen bu durum, en çok da çocukları tehdit ediyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ozan Ali Erdal, çocukların uzun süre teknolojik cihazlarla vakit geçirmesinin omurga sağlığını nasıl etkilediğini ve ebeveynlerin alabileceği önlemleri açıklıyor. İşte tüm detaylar…
Skolyozun görülme sıklığının kadınlarda erkeklere oranla 10 kat daha fazla olduğunu dile getiren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Ersoy, “Skolyoz, omurga eğriliğinin genel ismidir. Bu eğrilik S tipinde veya C tipinde görülebilirken, omurganın dönüş hareketleriyle de meydana gelmiş olabilir. Bu iki durum birlikte de olabilir. Bu eğrilikler genel olarak belde ve sırtta meydana geliyor. İlgili bölgelerde asimetriye ve normalden farklı görünüme sebep olabiliyor” dedi.
Son günlerde hava sıcaklıkları değişkenlik gösterirken özellikle doğu illerinde termometreler zaman zaman eksi dereceleri ölçüyor. Uzmanlar ise halk arasında yüz felci olarak bilinen yüz kaslarının bir kısmının veya tamamının hareket ettirilememesi durumuna karşı uyarıyor.
Skolyoz hakkında bilgilendirmede bulunan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, "Çocuklarda kötü duruş, omuz seviyeleri arasında eşitsizlik, bel çukurlarındaki asimetri, bel kemiğinde bir tarafın öne çıkıntı yapması, kürek kemiğinde tümsek görünümü, elbiselerin vücuda tam oturmaması ve kızlarda eteğin yukarı doğru çekilmesi gibi belirtiler görüldüğünde skolyoz ihtimali düşünülerek vakit kaybetmeden hekime başvurulmalı” dedi.
Kamburluk, son yıllarda gittikçe daha da yaygın hâle gelen rahatsızlıkların başında geliyor. Bu hastalık, farklı pek çok nedene bağlı olarak gelişebiliyor. Temelde duruş bozukluklarına dayanan bu hastalığın son dönemlerde artmasının asıl sebebini ise hepimizin elinde olan o nesne oluşturuyor! İşte hepimizi tehdit eden, cebimizdeki tehlike!
Uzun süre cep telefonu kullanımı sağlığı olumsuz yönde etkiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Doktoru Semiha Ülkü Gül, uzun süreli cep telefonu kullanımlarının zararlarına dikkat çekti.
Gelişen teknoloji ile insanların başta cep telefonu olmak üzere bilgisayar ve tablet gibi cihazların başında geçirdikleri süre artıyor. Cep telefonu ile geçirilen zamanın haftada 24 saate vardığını ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Doktoru Semiha Ülkü Gül, telefonun yanlış pozisyonda kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.
Aşırı zayıf, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip ve kortizon kullanmış kişilerin kemik erimesi açısından risk altında olduğunu vurgulayan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, “Kemik erimesi omurlarda, el bileğinde ve kalça kemiğinde kırılmalara yol açarak sakatlıklara, hatta ölümlere yol açabilir” dedi.
Halk arasında ‘kemik erimesi’ olarak adlandırılan osteoporozu ‘kemiklerin zayıflayarak kırılgan hale gelmesi’ şeklinde tanımlayan Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği’nden Uzm. Dr. Esra Tutal, hastalığın kemiklerin çok ufak travmalarda bile kolayca kırılmalarına neden olabildiğini söyledi.