Son dakika fda haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan fda gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan fda haber sayfamızda...
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Eda Kepenekli, AA muhabirine, soğuk algınlığı mevsiminde sıvı tüketiminin çocuklar için hayati önem taşıdığını söyledi.
Estetik dünyasında ameliyatsız çözüm olarak tercih edilen dolgu uygulamaları son yıllarda yükseliş gösterirken, Dermatoloji Uzmanı Dr. Hande Ulusal, dolgu uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktaları aktardı. Ulusal, “Bu işlemlerin, yalnızca uzman doktorlar tarafından, güvenli ve etkili bir şekilde uygulanması önem arz ediyor” dedi.
Selülit, derinin altındaki yağ hücrelerinin büyümesi ve büyüyen yağ hücrelerinin bağ dokusuna baskı yapması sonucu oluşan dalgalı portakal kabuğu görüntüsüdür. Bu durum, genellikle lenf sisteminin yavaş çalışması ya da tıkanıklıklar nedeniyle daha belirgin hale gelebilir. Lenf sistemi, vücuttaki sıvı dengesinin korunması ve atık maddelerin uzaklaştırılması açısından önemli bir rol oynar.
Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel halk sağlığı acil durumu ilan ettiği maymun çiçeği virüsüne (Mpox) karşı kullanılan atanüe virüs aşısıyla ilgili ortaya çıkan detay dikkat çekti. Cumhuriyet döneminde üretilen çiçek aşısı, maymun çiçeğinde kullanılmak için FDA tarafından onaylanmış.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bakanlığımız tarafından 2024 yılı M-Çiçeği (MPOX) Rehberi yayımlandı" denildi. Rehberde hastalığın bulaşma yolları, belirtileri, vaka ile temas durumunda ne yapılması gerektiği ve tedavi yöntemleri detaylı bir şekilde anlatıldı.
Son yıllarda birçok ebeveynin de yakındığı bir konu olan çocukların telefon ve tabletle oynama hevesi, oyuncak sektörünü de etkiledi. Sektör uzmanlarına göre, oyuncak kullanım yaşı 6’ya kadar düştü. Oysa daha önce 13-14 yaşlarına kadar çocuklar çeşitli oyuncaklarla oynamayı tercih ediyordu.
Yapay gıda boyaları ile ilgili yapılan araştırmalardan bahseden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Başpınar, “Yapay gıda boyalarının bazıları, uzun süreli ve yüksek miktarlarda tüketildiğinde kansere yol açabileceği endişesiyle tartışılmaktadır. Ayrıca gıda boyaları, çocuklarda hiperaktivite ve dikkat eksikliğine neden olabilir” dedi.
Botulinum Toksini yani yaygın bilinen adıyla botoksun estetik amaçlarla kullanımı bilinse de aslında nörolojik hastalıkların tedavisinde de uzun zamandır kullanılıyor. Günümüzde migren, serebral palsi, distoni ve daha birçok sorunun tedavisinde bu yöntemin kullanıldığını anlatan Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Halide Rengin Bilgen Akdeniz, "Özellikle istemsiz kas kasılmalarında da fayda sağlıyor. Nörolojik bozuklukların neden olduğu istemsiz kas kasılmalarında botoksun kullanım alanı genişliyor" dedi.
Dünya genelinde hızla artan karaciğer yağlanması, modern yaşam tarzının bir sonucu olarak toplum sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Kötü beslenme alışkanlıkları, sedanter yaşam tarzı ve bazı hastalıklar nedeniyle oluşabilen karaciğer yağlanması basit düzeyde kalabildiği gibi, yapılan çalışmalarda sirozun da en sık nedeni olarak gösteriliyor.
Dünya genelinde hızla artan karaciğer yağlanması, modern yaşam tarzının bir sonucu olarak toplum sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Kötü beslenme alışkanlıkları, sedanter yaşam tarzı ve bazı hastalıklar nedeniyle oluşabilen karaciğer yağlanması basit düzeyde kalabildiği gibi, yapılan çalışmalarda sirozun da en sık nedeni olarak gösteriliyor.
ALS hastalığı hakkında açıklamada bulunan Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, “İyi bir hastalık takibi, zamanında beslenme ve solunum desteği ile ALS hastaları uzun yıllar yaşayabilir. Günümüzde hastalıkla baş edebilmek için pek çok imkân bulunmaktadır. Bu imkânlar, her hastanın ihtiyacına göre belirlenir” dedi.
Yapay zeka her alanda olduğu gibi TIP’ta da erken teşhis, hızlı tedavi, uzaktan ameliyat ve ilaç gelişimi konularında devrim yaratıyor. Peki bu durum, doktorların yerini yapay zekanın alacağını mı gösteriyor? Bu teknolojiye ne kadar güvenebiliriz? Akıllı saatler gerçekten doğru sağlık taraması yapabiliyor mu? Robotlar ameliyatlara tek başlarına girebilir mi? Merak edilen detayları işin uzmanına sorduk.
Sayısız şampiyon yetişti… Ne heyecanlı yarışlara, ne emek dolu antrenmanlara kucak açtı. Türkiye’de son iki yıl hariç yetişen binlerce yüzücü, o havuzda kulaç atmıştır. Sadece yüzücüler değil, su topu oyuncuları, kule atlamacıları… 10 Haziran 2019’da Alsancak Atatürk Yüzme Havuzu’nda antrenmanlar durduğunda, içim cız etmişti. Ve şöyle yazmıştım:
Kadınların özellikle son yıllarda talep gösterdiği kalıcı makyaj uygulamalarının cilt sağlığına zararlı olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Eda Yıldırım, “Estetik açıdan pratik gözükse de bu uygulamalar cilt sağlığına zararlı. Yoğun alüminyum içeren kimi ürünler, vücut üzerinde ciddi yan etkilere ve hastalıklara neden oluyor, sağlığı tehdit ediyor" dedi.
SpaceX ve X(Twitter)’in sahibi dünyaca ünlü Elon Musk, yine dünyanın gündemine oturacak açıklamalarda bulundu. Musk, yine kendisine ait olan Neuralink şirketinin ilk kez bir insana beyin çipi yerleştirdiğini duyururken bu gelişme sosyal medyayı ikiye böldü.
Massachusetts Institute of Technology (MIT) Media Lab'deki ekibiyle birlikte, meme kanserinin teşhisinde çığır açabilecek bir buluşa imza atan dünyaca ünlü Türk araştırmacı Dr. Canan Dağdeviren'in hikayesi, Scientific American dergisine konu oldu.
Sağlıklı bir beslenme programında yer alması gerektiği konusunda hemfikir olduğumuz marul, yumurta, domates gibi besinler, Food and Drug Administration'ın yayımladığı en riskli yiyecekler arasında üst sıralarda yer buluyor. Amerikan FDA, risk gurubundaki bu yiyeceklerin iyi temizlenmiş ve bakterileri etkisiz hale getirilmiş şekilde tüketilmesini öneriyor.Besin alerjilerine bağlı ölümlerin başında yer fıstığı alerjisi yer alıyor.
Türkiye geçen hafta psikiyatr Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu hakkındaki iddialarla sarsıldı. Haberlere göre Zoroğlu çocuklara hafıza kaybına da neden olan bir ilaç veriyor ve cinsel tacize uğradıkları yönünde telkinde bulunuyordu. Zoroğlu’na danışan üç aile, medyada çıkanlarla ilgili yorumlarını ve bu süreçte yaşadıklarını iddia ettikleri ‘inanılmaz’ olayları tek tek anlattı.
ABD'li bilim insanları, özellikle Uzak Doğu ülkelerinde tercih edilen ancak dünyanın büyük bir kısmı tarafından 'mide bulandırıcı' bulunan böcek tüketiminin, metabolizma için faydalı olduğunu açıkladı.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın 9 kişide yeni varyant Eris tespit edildiğini açıklaması üzerine Kovid'de son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Eylül ayı itibariyle Kovid'de Eris varyantı kaynaklı yeni bir dalgaya girildiğini, şu anda da Omicron'un alt varyantı olarak bilinen yeni varyantların baskın olduğunu düşündüklerini söyledi. Yavuz maske zorunluluğu veya yeni kapanmaların gündemde olmadığını kaydetti.