Son dakika geç konuşma haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan geç konuşma gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan geç konuşma haber sayfamızda...
Çocukların gelişimleri bazen aynı hızla ilerlemez. Bazı çocuklar oldukça erken yaşlarda çok rahat cümle kurabilirken bazıları 5 yaşında konuşmayı tam anlamı ile sökemeyebilir. Konuşma bozukluğu olan ya da konuşamayan çocuklar için doktor kontrollerinin yanında Allah'tan şifa istemek de son derece önemlidir.
Sebebi tam olarak bilinmeyen ancak dijital dünyanın gelişmesi ile oldukça yaygınlaşan otizm, artık 44 çocuktan birinde görülüyor. 1985 yılında 2 bin 500 çocuktan birinde görülen otizmin belirtileri ise aslında çok erken yaştan itibaren kendini gösteriyor. Üstelik erken yaşta fark edilen otizm, çocuğun özel eğitimi aksatılmazsa, çocuğun hayatından tamamen silinebiliyor. Otizmin tanı ve tedavisinde en önemli konu ailelerin dikkati ve hemen harekete geçmesi...
Uzmanlar pandemi sürecinde dünyaya gelen çocukların genellikle gelişimsel dil bozukluğu problemleri yaşadıklarını belirtiyor. Gelişimsel dil problemi çerçevesinde olmak üzere özellikle 2-3 yaş grubu bireylerin, aileleri ile birlikte tedavi sürecine dâhil edildiklerinden bahseden uzmanlar, çocukların ileride sağlıklı bir şekilde iletişim kurabilmeleri için küçük yaşlarda destek almaları gerektiği konusunda uyarıyor.
Çocuğunuz belirli bir yaştan sonra hâlâ telefon sözcüğü yerine ‘tefon’, kuş yerine ‘tuş’, araba yerine ‘aba’, su yerine ‘şu,’ ya da ‘du’, kapı yerine ‘kakı, tapı, papı' diyorsa bunu önemeniz gerekiyor. Çocuğunuz 4 yaşına gelmişse ve söylediklerinin en az yarısı doğru anlaşılmıyorsa dikkat etmeniz gerekiyor, çünkü dil öğrenmede kritik yaş dört olarak kabul ediliyor.
Çocuğunuz yeterli düzeyde konuşamıyor, akranlarıyla iletişimde ve etkileşimde sorunlar yaşıyorsa… Davranış problemleri sergiliyor, istediği olmayınca ağlayıp bağırıyorsa… İnatçı ve sinirliyse… Sosyal uyumu yeterli değilse, davranış sorunları varsa bunun nedeni uyaran eksikliği olabilir. Uyaran eksikliği otizmle sık sık karıştırılan bir sorun ancak 0-2 yaş döneminde ortaya çıkan, konuşma ve iletişim problemleriyle kendini belli eden uyaran eksikliği, erken tanı ve terapi süreciyle tedavi edilebiliyor.
Bir çocuğu büyütürken ebeveynler birçok zorlu evreden geçer. Emzirme süreci, gaz çıkarma, ek gıdaya geçiş, yürüme, bezi bırakma derken konuşup, konuşmadığı da ebeveynlerin en çok dikkat ettiği noktalardan birisi. Peki, çocuklar neden geç konuşur? Çocuklar ne zaman konuşur? Çocuklar neden konuşmaz? İşte, uzmanı çocuklarda geç konuşma nedenlerini ve önlemlerini anlattı...
Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, bilgisayar, tablet, cep telefonu ve televizyon gibi teknoloji kullanımının geç konuşmaya sebep olduğunu, dil gelişiminde sorunlara ve konuşma bozukluklarına yol açtığını söyledi.
Otizm zaman zaman başka sorunlarla karıştırılabiliyor. Çocuklarda sosyal kaygı bozukluğu, yaygın kaygı bozukluğu, depresyonu veya dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda da tıpkı otizmde olduğu gibi göz temasında kısıtlılık ve sosyal etkileşimde bozulmalar görülebiliyor. Dil bozukluğu olan, ailede geç konuşma öyküsü olan veya elektronik şeyler/ekran karşısında çok vakit geçiren çocuklarda da dil gelişim basamaklarında gecikmeler oluşabiliyor. Ancak otizmin doğru tanısı ve tedavisi için tüm bu belirtilerin vakit geçirmeden ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.
Her bir çocuk için konuşma yaşı farklılık gösterebiliyor. Uzmanlar ise, çok fazla televizyon, telefon, bilgisayara maruz kalan çocuklarda uyaran eksikliğinden kaynaklı konuşma gecikmesi yaşandığını söylüyor. Çocuk ve ergen psikiyatristi Prof. Dr. Mazlum Çöpür, ailelerin belirtileri otizmle karıştırdığına değinerek, “Çocuk bütün gün televizyon seyrettiği için konuşma ve ses uyaranı alamıyor, uyaran alamadığı için de konuşması gecikiyor” dedi.
Aşıların otizm yaptığına yönelik yanlış ve temeli olmayan iddialar yüzünden çocukların ölümcül sonuçları olan bulaşıcı hastalık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten uzmanlar, aşılamanın önemine işaret ediyor. “Aşılar otizme neden olmaz” diyen uzmanlar, aşı yaptırmamanın çok ciddi bir çocuk ihmali olduğuna dikkat çekiyor.
Çocuklar bazı nedenlerden dolayı yaşıtlarından geç konuşmaya başlar ve konuşmakta bir hayli zorlanırlar. Memorial Ataşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü uzmanları, çocuklarda gecikmiş konuşma hakkında bilgi verdi ve anne babalara tavsiyelerde bulundu.
Teknoloji ile birlikte yaygın kullanılan tablet, telefon ve bilgisayar gibi elektronik aletler çocuklarda geç konuşma, konuşma bozuklukları ve iletişim sorunlarına neden oluyor. Oyun ve oyuncağın yerini alan bu aletler çocuğun bireysel, sosyal ve duygusal gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Peki, Çocuklarda geç konuşmanın nedenleri nedir? Çocuklarda konuşma bozuklukları neden olur? Çocukları geç konuşan aileler neler yapmalı? İşte çocuklarda konuşma problemleri ile ilgili bilmeniz gerekenler…
Tipik bir 2 yaşındaki çocuk yaklaşık 50 kelime söyleyebilir ve iki veya üç kelimelik cümlelerle konuşabilir. 3 yaşına kadar, kelime dağarcığı yaklaşık 1.000 kelimeye çıkar ve üç ve dört kelimelik cümlelerde konuşurlar. 1 yaşındaki sağlıklı bir çocuğun en azından bir kelimeyi anlamlı bir şekilde söyleyebilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bu aşamada konuşmada bozukluk ya da gecikme görüldüğünde geç kalınmadan mutlaka hekime danışılması gerektiğini vurguluyor. Ebeveynler konuşma geriliğini ilk aşamada anlayamıyor. “Çocuğum neden konuşmuyor?” sorusunu sıklıkla dile getirirler. Peki, Konuşma geriliği için ne yapılmalı? Çocukta konuşma geriliği olduğunu nasıl anlarız? Doç. Dr. Emel Sarı Gökten çocuklarda geç konuşmanın nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Yaklaşık 18 milyon öğrenci tatilin ardından bugün ders başı yaptı. İlk dönem okul başarısızlıklarının ebeveyn tarafından dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, dikkat eksikliği, takıntılar, hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlüğü ya da kaygı bozukluğu gibi problemlerin bulunabileceğine dikkat çekiyor.Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, akademik başarısızlığın altında pek çok sebep olabileceğini belirterek bu sorunların erken dönemde tespit edilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Disleksi, çocuklarda okumayı ve öğrenmeyi zorlaştıran bir durumdur. Okul çağındaki çocukların ebeveynleri, yaygın bir “Özel Öğrenme Engelliliği” olan disleksi hakkında bilgi sahibi değil. Bu yüzden de disleksi, çocuğun okul başarısını olumsuz şekilde etkiliyor. Geçtiğimiz ay yayınlanan bir rapora göre İngiltere'deki okullar disleksi olan öğrencilerin en az yüzde 80'ini teşhis etmekte başarısız oluyor. Uzmanlar da ailelerin çocuklardaki öğrenme güçlüğünü geç farkettiğini ve tanısında geç kalındığını vurguluyor. Peki, Disleksi belirtileri nelerdir? Disleksi nasıl teşhis edilir? Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel disleksi ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Bir çocuk yaşıyla uyumlu beklenen konuşmayı sağlayamıyorsa bu bir 'konuşma bozukluğu' veya 'gelişimsel dil gecikmesi' olabilir. Bu yüzden ebeveynlerin çok dikkatli olması gerekir
Trendyol Süper Lig'in 28. hafta açılış maçında Galatasaray, sahasında karşılaştığı Antalyaspor'u 4-0 mağlup etti. Maçın ardından Okan Buruk, mayıs ayı yaklaştıkça coşkularının arttığının altını çizdi.
Dün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ydü. Yine gündemde kadınlar vardı, kadınlar konuşuldu. Kadınlar yerlere göklere sığdırılamadı. Kadınların değerinden, yüceliğinden, erkeklerle eşitliğinden, haklarının verilmesinden bahsedildi bir günlüğüne de olsa. Birer de karanfil verildi kimi kadınlara, oldu da bitti maşallah. Sonraki 8 Mart’a kadar görev tamam.
Oscar ödülleri bu yıl 97’nci kez sahiplerini buldu. Törene beş ödül birden kazanan Anora filmi damga vurdu. Sadece 6 milyon dolarlık bütçeyle çekilen bağımsız sinema filmi, büyük yapımları gölgede bıraktı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün 28'inci yıl dönümü olan 28 Şubat'ın eğitimden siyasete, medyadan iş dünyasına nasıl bir baskı, zorbalık ve zulüm düzeni tesis ettiğini, o karanlık dönemleri yaşamayanlar tam manasıyla idrak edemiyor. Hatta özellikle 28 Şubat meselesi gündeme gelince CHP'li siyasetçilerin 'Bitmedi şu mağduriyetiniz.' diyecek kadar küstahlaştıklarına şahit oluyoruz." dedi.
Nöroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Hasan Armağan Uysal, demansın genellikle yaşlılık hastalığı olarak biliniyor ancak bu sorun gençlerde de görülebildiğini ifade ederek, "Geçmişte yalnızca ileri yaş hastalığı olarak görülen demans, artık genç yaş grubunda da giderek daha fazla teşhis edilmektedir" dedi.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, hakemlik sisteminin yeniden yapılanacağını belirterek, "Bu projemizin iki ayağı var; ilk ayağında performans değerlendirmeleri ve hakem atamaları önümüzdeki günlerde atacağımız adımlarla, yapacağımız bildirimlerle daha detaylı bir şekilde açıklayacağız. Yepyeni bir düzen tesis ediyoruz. İkinci ayağında ise kurumsal yapılanma mevcut" dedi.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Akif Somdaş, küçük çocukların elini kulağına götürmesine ebeveynlerin dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek, “Çocuklarda görülen, orta kulakta sıvı toplanmasıyla ortaya çıkan, ‘kulak nezlesi’ olarak bilinen efüzyonlu otit, ileride işitme ve konuşma kaybına sebep olabilir” dedi.