Son dakika horlama haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan horlama gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan horlama haber sayfamızda...
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, uykuda solunum durması olarak tanımlanabilecek bu rahatsızlığın, iş ve sosyal hayatı etkilediğine, hatta trafik güvenliğini tehdit eden ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti.
İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde, "Alerjik rinitten korunmanın en etkili yolu, alerjiye neden olan maddelerden uzak durmaktır. Özellikle astımı olan çocuklarda hemen doktora başvurulmalıdır. Ancak, çocuğunuzun alerjik rinit belirtileri varsa, belirtiler şiddetliyse veya uzun sürüyorsa, çocuğunuzun uyku veya okul başarısı etkileniyorsa da bir doktora başvurmanız gerekir" dedi.
Gün içinde uyuklama, dikkat dağınıklığı ve baş ağrısı gibi belirtilerin uyku apnesi nedeniyle olabileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Buse Çağla Arı, “Toplumda sanılandan daha yaygın olan uyku apnesi sadece horlama sorunu değildir. Uyku apnesi Alzheimer, inme ve kalp hastalıkları riskini artırıyor” dedi.
Burun tıkanıklığı, birçok insanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Sürekli nefes almakta zorlanmak, gece uykularının bölünmesi, gün içinde yorgunluk hissi ve hatta konsantrasyon bozukluğu gibi pek çok probleme yol açabilir.
Toplumda en sık tıkayıcı uyku apnesi sendromunun görüldüğünü ifade eden Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Figen Özdoğan Yavlal, “Tıkayıcı uyku apnesi solunum yollarının (genellikle boğaz bölgesinde) fiziksel olarak tıkanması sonucu ortaya çıkar ve kendini horlama ve nefes darlığı gibi belirtilerle gösterir. Uyku apnesinin bir diğer tipi olan santral uyku apnesi daha nadir görülür. Bu durumda beyin, solunumu kontrol eden sinyalleri doğru gönderemez ve solunum durması sorunu yaşanır. Santral uyku apnesi genellikle kalp veya sinir sistemi sorunlarıyla ilişkilidir. Her iki durumda da solunum durması ve oksijen düşmesi tüm organlar için hayati risk oluşturur” dedi.
Bebeklerde horlama, genellikle üst solunum yollarındaki tıkanıklıklar veya daralmalar nedeniyle ortaya çıkar. Bunun en yaygın nedenlerinden biri, bebeklerin hava yollarının yetişkinlere göre daha dar olmasıdır. Bebeklerin küçük burun pasajları, mukus birikimi veya soğuk algınlığı gibi durumlar nedeniyle tıkanabilir. Peki, bebeklerde horlama neden olur?
Horlamak, genellikle yetişkinlerde rastlanan bir durum olarak kabul edilse de çocuklarda da görülebilir ve önemsenmesi gereken bir sağlık belirtisidir. Çocuklardaki horlama, uyku kalitesini etkileyip gün içindeki enerji seviyesini düşürebilir. Burun tıkanıklığı ya da bademcik gibi sorunların yanı sıra uyku apnesi gibi sağlık problemleriyle de ilişkili olabilir. Dr. Öğr. Üyesi Hakan Yazan, çocuklardaki horlama sorunuyla ilgili tüm detayları açıklıyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semih Demirkıran, "Büyüyen ve oldukça fazla miktarda mikrop barındıran geniz eti, yakın komşuluğu nedeniyle tekrarlayan kulak ve sinüs enfeksiyonlarına zemin hazırlamasının yanı sıra çocuklarda hırçınlık ve iştahsızlık gibi problemleri de beraberinde getirebiliyor" dedi.
Genetik yatkınlığı olan çocuklarda alerji gelişme riskinin yüzde 60-80 oranında artış gösterdiğini belirten Çocuk Alerji Bölümü’nden Prof. Dr. Cem Hasan Razi, alerjik hastalıkların çocuklar üzerindeki etkilerine dikkati çekti.
Çocuklarda geniz etinin fizyolojik olarak 1-1.5 yaştan itibaren büyümeye başlayıp 5-6 yaşlarında büyüklük olarak pik yapıp gerilemeye başladığını vurgulayan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, “Geniz eti ergenlikle beraber genellikle ortadan kaybolur. Ancak normalden fazla büyüdüğü durumlarda zamanında tedavi edilmezse büyüme- gelişme geriliğine, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, ağız çene ve diş yapısında bozulmalar gibi ciddi sorunlara yol açabilir” dedi.
Uyku bozukluğu sonucu gelişen trafik kazalarında ölüm oranının yüzde 11.4, diğer sebeplerle olan kazalarda ise ölüm oranının yüzde 5.6 bulunduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emir Ruşen, “Trafik kazası yapma riski tüm sürücüler açısından değerlendirildiğinde, gündüz aşırı uyku eğilimine yol açan uyku apneli olgularda riskin yaklaşık 3 kat daha fazla olduğu saptanmıştır” dedi.
Obezite, dünya genelinde giderek artan bir sağlık sorunu olarak öne çıkarken, TÜİK verilerine göre, ülkemizde her 5 kişiden 1'i obezite sorunu yaşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bilal Toka, “Obezite, birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Obezite tedavisinde ilk seçenek her zaman diyet ve egzersizle desteklenen bir yaşam tarzı değişikliği olmalıdır. Diyet ve egzersizle yeterli kilo kaybı sağlayamayan hastalarda ilaçlar, endoskopik ve cerrahi tedaviler uygulanabilir” dedi.
Bahar ayları çocuklar için oldukça zor geçebiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aşkın Güra Bayık, çocuklarda alerjik nezle ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Bel ve boyun ağrılarını rahatlatmak için iki yöntem olduğunu belirten Doç. Dr. Mehmet Ağırman, “Birincisi yürümek iken, ikincisi düz bir zeminde kısa süreli uzanmaktır. Ancak uzanmak sadece kısa süreli rahatlama sağlayacaktır, yürümek kadar etkili olmayacaktır. Sert zemin üzerinde sırt üstü 5-10 dakikalık uzanmalar omurga ve kasların doğru postürü bulması açısından faydalı olabilir. Ancak gün içerisindeki sırt üstü yatış pozisyonunun 15 dakikayı geçmemesi gerekir” dedi.
Uyurken horlama, nefes almada zorlanma, nefesin kesilmesi gibi belirtilerle kendini gösteren uyku apnesinin hayat boyu peşinizi bırakmayacak başka bir hastalığa daha yol açtığının altını çizen uzman isim 'Ölüme dahi götürebilir' dedi. İşte uyku apnesinin neden olduğu tehlikeli hastalıklar.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Akyıldız, hastanenin Göğüs Hastalıkları Kliniği bünyesinde uyku laboratuvarı açıldığını, toplam 3 yataktan müteşekkil bir laboratuvarın söz konusu olduğunu söyledi.
Uyku apnesinin birçok hastalığın temel nedenlerinden biri olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Yunus Karadavut, “Kuvvetli baş ağrısı, cinsel isteksizlik, iktidarsızlık, kalp krizi, inme, depresyon gibi problemler uyku apnesinin neden olabileceği sıkıntılar arasındadır. Bunlar çok ciddi sorunlar olduğu için mutlaka böyle şikâyetleri olan kişilerin uyku apnesi yönünden testler yaptırması, uzman doktorları ziyaret etmesi gerekmektedir” dedi.
Evlilik hikayeleri nasıl milyonlarca ise ayrılık hikayeleri de öyle. Ama bir şey ayrı kalmanıza, özlemenize, yıpranmanıza değer mi; işte onu iyi değerlendirmelisiniz. Ha eminseniz, işte o zaman kimseyi ilgilendirmez ve hesap vermeniz de gerekmez. Emin değilseniz gurur yapmayın, çözüm var mı ona bakın.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, bahar alerjisi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Alerjik rinitin her yaşta görülebilmekle birlikte en sık çocukluktan erişkin döneme geçildiği dönemlerde görülmekte olduğunu belirten Dirican, “Alerjik rinitli hastaların yarısında aile hikâyesi vardır. Hem anne hem de baba da alerjik rinit olan çocuklarda alerjik rinit gelişme ihtimali daha fazladır” ifadelerine yer verdi.
2008 yılından bu yana her yıl Mart ayının üçüncü cuma günü Dünya Uyku Günü olarak kutlanıyor. Uykunun öneminin altını çizen Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Prof. Dr. Zahide Mine Yazıcı uyku ile ilgili nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Uyku, hemen hepimizin severek yaptığı bir aktivite. Vücudun temel gereksinimleri arasında da yer alan uyku hakkında doğru bildiğimiz bir gerçek ise uzmanı tarafından yalanlandı! Zamanında sansasyon hâline gelen 'zekiler kısa süreli uyur' düşüncesi o açıklamalarla birlikte tarihe gömülecek gibi duruyor. İşte uzmanından 7 saatten az uyuyanlara uyarılar ve uyku hijyeninde dikkat edilmesi gerekenlere dair tüm detaylar...
Uyku apnesinin, temelde iki türe ayrıldığını belirten Ağız ve Diş Çene Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emrah Dilaver, “Uyku apnesi Merkezi uyku apnesi ve Obstrüktif uyku apnesi diye ikiye ayrılır. Obstrüktif uyku apnesi olan bireylerin, uyku düzenleri bozulduğundan gün içerisinde yorgunluk, sinirlilik, hafıza kaybı gibi sağlık sorunları olabilir” dedi.