Son dakika kalp damar hastalıkları haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan kalp damar hastalıkları gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan kalp damar hastalıkları haber sayfamızda...
Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleriyle kalp damar hastalıklarının önlendiğini ve kontrol altına alındığını söyleyen Diyetisyen Demet Güngördü, “Kalp sağlığınızı tabağınızla koruyun. Paketli ürünler, kızartmalar ve bazı pastane mamullerinde bulunan trans yağlar kalp sağlığı için ciddi risk teşkil ediyor. Bu nedenle posa tüketimi artırılmalı; sebze, meyve, kurubaklagil ve tam tahıllı ürünler günlük diyette yer almalıdır” dedi.
Kalp damar hastalıklarının önlenmesinde yaşam tarzı değişikliklerinin önemine değinen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, “Haftada en az iki kez balık tüketimi, düzenli egzersiz ve doğru yağ kullanımıyla kalp krizini büyük ölçüde engellemek mümkün. Sigarayı bırakmak, ideal kiloya ulaşmak, düzenli egzersiz yapmak ve trans yağlardan uzak durmak, kalp krizini büyük oranda önlemenin en temel adımları arasında yer alıyor” dedi.
Halk arasında şişmanlık ya da tüp mide ameliyatı olarak da bilinen obezite cerrahisi, bebek sahibi olmak isteyen kadınların aklına “Acaba hamileliğe engel mi?” sorusunu getiriyor. Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Opr.Dr. Doğan Erkal bu konu hakkında bilgi verdi
Fazla tuz tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, özellikle Türkiye’de günlük tuz tüketiminin önerilen miktarın neredeyse iki katı olduğunu belirterek hipertansiyon, böbrek yetmezliği, kalp damar hastalıkları ve inme gibi sağlık problemlerine davetiye çıkardığını anlattı.
Günümüzde sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme, her zamankinden daha fazla önem kazanmış durumda. Kalp ve damar hastalıkları, dünya genelinde en yaygın sağlık problemleri arasında yer alırken, bu hastalıkların önlenmesi ve yönetilmesi için doğru besinler tüketmek kritik bir rol oynuyor.
Farklı hastalıkların üşüme hissi oluşturabileceğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hakani Hazar, “Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir. Üşüme vücutta yeteri kadar D vitamini bulunmadığında olabilir. Yorgunluk, kemik ve kaslarda güç kaybı, vücut ağrısı, üşüme, uykusuzluk ve yaraların daha geç iyileşmesi görülen semptomlardır” dedi.
1960’lı yıllarda radyoda yaptığı konuşmalarda sık sık tarhanayı gündeme getirmesi nedeniyle Türkiye’nin üç ‘Osman’ından (politikacı Osman Bölükbaşı: T(I)RT Osman, İzmir Belediye Başkanı Osman Kibar: Asfalt Osman ve beslenme uzmanı Osman Nuri Koçtürk: Tarhana Osman) biri olarak anılmaya başlandı.
Kalp damar hastalıkları, tüm dünyada ölümlerin en sık nedeni olarak çağın en büyük sağlık sorunlarından biri haline geldi. Dünyada her 15 saniyede bir insanın kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, “Kalp damar hastalıklarının risk faktörlerini kontrol altına almak, hastalığın önlenmesinde kritik bir rol oynuyor. Hastalık, yaşam tarzı değişiklikleri ve düzenli kontrollerle önemli ölçüde önlenebilir hale geliyor” dedi.
Günümüzde kalp damar hastalıkları tüm dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasında yer almaktadır. Yapılan araştırmalar dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 32’sinin kalp damar hastalıklarından kaynaklandığını göstermektedir. Bu ölümlerin yüzde 85’i ise kalp krizi ve inme (felç) geçiren hastalardan oluşmaktadır. Bu durum kalp damar hastalıklarıyla mücadelede erken teşhisin ve önlemlerin önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Göğüs ağrısını tanımanın hayati önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Sarper Yılmaz, göğüs ağrılarında yapılması gereken müdahaleler hakkında bilgi verdi.
Sağlıklı bir ömre sahip olmak için düzenli olarak çeşitli meyveleri tüketmek, büyük bir önem taşıyor. Meyveler; vitaminler, mineraller ve lif açısından zengin oluyor. Bu besin öğeleri; bağışıklık sistemini güçlendiriyor, sindirim sağlığını destekliyor, kalp-damar hastalıkları riskini azaltıyor ve hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatıyor. Bu seçenekler arasında bulunan bir meyve çeşidi ise neredeyse her derde deva!
29 Eylül Dünya Kalp Günü'nde kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, vatandaşların tansiyonları ölçüldü, bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Ayrıca egzersizin önemini vurgulamak ve harekete teşvik etmek amacıyla kardiyo bisikletinin hazır edildiği etkinliğe ünlü oyuncu Cem Cücenoğlu da katıldı.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Buyru "Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler arasında tedavisi en yüz güldürücü olanlar, polikistik over sendromu bulunanlar. Sadece kilo vererek bile gebe kalmasını sağlamak mümkün." bilgisini verdi.
Kahvaltı yapmadan okula giden çocuklarda obezite riskinin oldukça yüksek olduğunu belirten uzmanlar, çocukların okula gitmeden önce mutlaka kahvaltı yapması konusunda uyarıyor.
Yeni av sezonunun açılması ile birlikte balıklar tezgahlarda yer almaya başladı. Balık tüketimi, sağlık açısından oldukça önemlidir. İçeriğinde yer alan Omega 3, A ve D vitaminlerinin yanı sıra mineraller bakımından da zengin olan balıklar Çinko, Selenyum ve İyot gibi vücut için gerekli olan mineralleri barındırır. Peki Eylül ayında hangi balıkları tüketmeliyiz.
Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu'nun, Türkiye'de hava kirliliği üzerine yaptığı çalışmayı yürüten ekipte yer alan SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Dr. Öğretim Üyesi Merve Erçelik, ülkedeki hava kirliliği verilerini değerlendirdiklerini açıkladı. Erçelik, konuşmasında, "Hava kirliliği özellikle kalp-damar hastalıklarına çok fazla neden olabiliyor. Tabii ki bunun için toplumsal önlemler alınması gerekiyor ama bizim bireysel olarak alabileceğimiz önlemler de var" dedi.
Dr. Gürhan Poçan, menopoz öncesinde kadınların erkeklere göre 4 kat daha az kalp damar hastalığı ile karşılaşırken menopoz sonrası dönemde bu avantajlarını kaybettiklerini söyledi.
Vücut için gerekli bir element olan kolesterolün belirli seviyelerde kalmasının önemini vurgulayan İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Özcan Sönmez, beslenme ve yaşam tarzında yapılacak düzenlemelerle kolesterol seviyesinin ideal değerlerde tutulmasının mümkün olduğunu söyledi. Sönmez, “Kolesterol değerleri belirli seviyeler üstüne çıktığında ölüm sebeplerinin başında gelen kardiyovasküler hastalıklar için ana risk faktörlerindendir” uyarısında bulundu.
Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 47 ancak süreç bazı etkenler sebebiyle 40 yaşına kadar indiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, erken menopoza sebep olan faktörlerin başında ise sigara kullanımı geldiğini söyledi.
Son yıllarda özellikle 18 yaş alındaki gençler ve genç yetişkinler arasında popülerlik kazanan enerji içecekleri, içecek pazarında giderek daha fazla kullanılıyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gülsüm Bingöl, bu tarz ürünleri tüketen bireylerde fiziksel dayanıklılığı, odaklanmayı, bilişsel aktiviteleri ve uyanıklığı artırdığına dair bilgiler özellikle bu içeceklerin genç yetişkinler, sporcular, öğrenciler ya da askerler arasında kullanımın artmasına yol açtığını söylüyor. Özellikle de 18-34 yaş arasında genç erkeklerde kullanımı daha yaygın görülüyor ancak 12-17 yaş arası gençlerin bir kısmı da bu içecekleri düzenli tüketiyor.
Prof. Dr. Uğur Bilge “Isı Stresi” ile ilgili bilgilendirici bir açıklama yaptı. Artan hava sıcaklığının sağlığı tehdit edebileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Uğur Bilge, artan sıcaklığa bağlı gelişen ısı stresinin, hava şartlarına bağlı ölümlerin önde gelen nedeni olduğunu ve altta yatan hastalıkları kötüleştirebileceğini anlattı.
Sağlıklı beslenme sürecinde meyve tüketmek, vücut için önemli bir besin kaynağı. Meyveler; doğal şekerler, lifler, vitaminler ve antioksidanlar açısından oldukça zengin. Bu özellikleri sayesinde sindirim sistemini destekliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Günlük meyve tüketimi, sağlıklı bir kilo kontrolüne yardımcı olabilir ve kalp-damar hastalıkları, kanser gibi kronik hastalıkların riskini azaltıyor. Bu faydalara sahip olan öyle bir meyve var ki hem tadıyla hem de şifasıyla öne çıkıyor.
Sağlıklı bir ömre sahip olmak için düzenli olarak çeşitli meyveleri tüketmek, büyük bir önem taşıyor. Meyveler; vitaminler, mineraller ve lif açısından zengin oluyor. Bu besin öğeleri; bağışıklık sistemini güçlendiriyor, sindirim sağlığını destekliyor, kalp-damar hastalıkları riskini azaltıyor ve hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatıyor. Bu seçenekler arasında bulunan bir meyve çeşidi ise neredeyse her derde deva!
Dünya genelinde hızla artan karaciğer yağlanması, modern yaşam tarzının bir sonucu olarak toplum sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Kötü beslenme alışkanlıkları, sedanter yaşam tarzı ve bazı hastalıklar nedeniyle oluşabilen karaciğer yağlanması basit düzeyde kalabildiği gibi, yapılan çalışmalarda sirozun da en sık nedeni olarak gösteriliyor.
Dünya genelinde hızla artan karaciğer yağlanması, modern yaşam tarzının bir sonucu olarak toplum sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Kötü beslenme alışkanlıkları, sedanter yaşam tarzı ve bazı hastalıklar nedeniyle oluşabilen karaciğer yağlanması basit düzeyde kalabildiği gibi, yapılan çalışmalarda sirozun da en sık nedeni olarak gösteriliyor.