Son dakika müsilaj haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan müsilaj gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan müsilaj haber sayfamızda...
Denizlerde artan kirlilik ve müsilaj tehdidinin, özellikle bebeklerin gelişimi üzerinde ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, “Hamileler ve emziren anneler için en güvenli balıklar hamsi, sardalya ve istavrit. Bu küçük balıklarda ağır metal birikimi çok daha azdır ve sağlıklı omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Balık, omega-3 ve protein açısından çok değerli bir besin kaynağıdır ancak doğru tercih edilmediğinde toksik maddelerle dolu bir tehdide dönüşebilir" dedi.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, yüzeyden itibaren 30 metre derinliğe kadar Marmara Denizi'ni kaplayan müsilajın bir taraftan dibe çökerek pinalar ve süngerler gibi canlılarla birlikte deniz çayırlarını etkilerken bir taraftan da yüzeye çıkmaya başladığını bildirdi.
Bursa’nın Mudanya ilçesinde denizi kaplayan ve balıkçıların kabusu olan tehlike yeniden gündemde. Marmara Denizi'nde 2021 yılında büyük zarara yol açan kâbus yeniden hortladı.
Marmara Denizi'nin korkulu rüyası olan müsilaj yeniden ortaya çıktı. Marmara Ereğlisi açıklarına ağ atan balıkçıların, balık yerine müsilaj çektiği anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: Marmara Denizi Havzası’nda 6-10 Ocak arasında gerçekleştirilen müsilaj denetimlerinde Tekirdağ ve Balıkesir büyükşehir belediyeleri ile 4 işletmeye toplam 10,3 milyon TL ceza kesildi.
Çanakkale Boğazı'nda, deniz yüzeyinde müsilaj (deniz salyası) oluşumu yeniden artmaya başladı. Çanakkale Boğazı'nda bazı bölgelerde tekrar görülmeye başlayan müsilajın (deniz salyası) artış göstermesi endişeye yol açtı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’ne kıyısı olan İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ büyükşehir belediyeleri ile Yalova ve Çanakkale belediyelerine Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu’nda öne çıkan başlıklar üzerine uyarı yazısı gönderdi. Bakanlık, Marmara Denizi’nin kirlilik yükünü azaltacak en önemli etken olan ve 22 maddelik eylem planında yer almasına rağmen belediyelerin kurmadıkları ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini bir an önce hayata geçirmeleri gerektiğini hatırlattı.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı yıllardır ‘müsilaj’ı anlatıyor tüm ülkeye. Bıkmadan, usanmadan… Prof. Sarı’nın ağzından durumun vahametini dün aktarmıştım. (https://www.posta.com.tr/ yazarlar/murat-celik/yil-yeni-tehlikeve- alarm-eski-2807960)
Marmara Denizi yine müsilaj alarmı veriyor.Bu konuda Türkiye’yi bilgilendiren ve uyaran isimlerin başında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı geliyor.Dün konuştuk Prof. Sarı ile:
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Erdek Körfezi’nde yeniden ortaya çıkan müsilaj, 6 Kasım’da Marmara Adaları çevresi ile Tekirdağ kıyılarına, 13 Kasım’da İstanbul Prens Adaları’na, 5 Aralık’ta ise İzmit Körfezi’ne ulaşarak yaklaşık 7 hafta içinde bütün Marmara Denizi’ne yayıldı" dedi.
Kanal D’de yayınlanan “Neler Oluyor Hayatta” programına konuk olan Prof. Dr. Canan Karatay’dan, ezber bozan açıklamalar geldi. Hakan Ural ve Ferda Yıldırım’ın sunuculuğunu yaptığı programda Karatay’ın meme kanserinden, erken yaşta yapılan HPV aşılarına kadar çok önemli uyarıları oldu.
Gözden uzak olan gönülden de uzak oluyor maalesef. Bir şeyi gözleriyle görmeyince yok sayıyor insanoğlu. Bunu yazmamın sebebi, 4 sene önce hop oturup hop kalktığımız Marmara Denizi’ndeki müsilajın (deniz salyası) geri dönmüş olması. O dönem denizin müsilaj kusmasıyla birlikte hepimiz çok üzüldük, çok korktuk. Resmen yüreğimiz ağzımıza geldi. Sonrasında yüzeydeki müsilaj görüntüsü azalınca ise, her zaman olduğu gibi mesele gündemimizden düştü. Sanki yüzeydeki kirlilik yok olunca, suyun altındaki durum da tamamen düzeldi sandık. Oysa ki durum hiç de öyle değildi.
Bursa'da konuşan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara fayının her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket etiğini elastik payı tükendiğinde yaşanacak bir depremin şiddetinin 7,2 ile 7,8 arasında olacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yenikapı'da 2024-2025 Yılı Su Ürünleri Av Sezonu Açılış Programı'na katıldı. Erdoğan, “Sürdürülebilir balıkçılık için bereketli denizlerimizi korumamız gerekiyor. Maalesef bu konuda çok ciddi eksiklerimiz bulunuyor. Geçtiğimiz hafta İzmir Körfezi'ndeki sahneleri hep beraber gördük. 3 sene önce Haliç'te yaşadığımız müsilaj sıkıntısını çok iyi hatırlıyoruz. İhmalkarlığın, umursamazlığın bedelini sadece denizlerimiz, sadece balıkçılarımız değil, milletçe hepimiz ödüyoruz. Bunun için siz balıkçı kardeşlerimizden daha fazla hassasiyet bekliyorum” dedi.
İstanbul Büyükçekmece'de her gün binlerce vatandaşın denize girmek için kullandığı Kumburgaz bölgesi Bahçelievler Mahallesi'nde iddiaya göre İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'ne (İSKİ) ait yağmur suyu kanalından denize kirli su karıştı. Kahverengiye dönen deniz havadan görüntülendi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, çocuklara sporu sevdirmek, branşları tanıtmak ve yeteneklerine göre en iyi yapabilecekleri alana yönlendirmek için Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda ‘Sporbüs’ü yola çıkarmıştı. Tesislere gidemeyen çocuklar için şehrin kırsal mahalleleri, köyleri, yaylaları dolaşan Sporbüs, onların hem eğlenmelerini hem de spor dolu bir gün geçirmelerini sağlıyor. 9.5 ayda 8 binden fazla çocuğa ulaşan Sporbüs’ün hedefi, Mersin’deki 806 mahallenin tamamına gitmek.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Mersin Körfezi'nde kirlilik seviyesinin artması nedeniyle meydana gelen köpüklenme için 'müsilajdan beter' yorumunda bulundu.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Türkiye'yi çevreleyen denizlerde su sıcaklıklarının arttığını belirterek, "Özellikle Marmara Denizi son 50'li yılda en çok ısınan, en çok sıcaklığı artan deniz konumunda. 1970'li yıllarda ortalama deniz suyu sıcaklığı Marmara Denizi'nde 15,3 iken bugün 17,8 santigrat derece civarına ulaşmış. Bu 2,5 santigrat derece artığı anlamına geliyor. Sıcaklıkların artması müsilajı yine tetikleyecektir" dedi.
Balıkesir'in Erdek ilçesinde plaj temizliği sırasında, koruma altında bulunan deniz çayırları kepçelerle sökülerek kıyıya yığıldı. Binlerce kök deniz çayırının, sayısız deniz canlısı ile birlikte söküldüğünü belirten Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Korunan türler arasında yer alan deniz çayırları, plaj temizliği adı altında kepçelerle sökülerek kıyıya yığıldı. Uyaran vatandaşlara aldırış etmeden gün boyunca sürdürülen katliam esnasında binlerce kök deniz çayırı söküldü" dedi.