Son dakika mutasyon haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan mutasyon gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan mutasyon haber sayfamızda...
Ahmet P., ömür boyu yenileme garantisi ile özel sağlık sigortası yaptırdı. Genç adam, nadir görülen ve hayati tehlikesi olan kan hastalığına yakalandı. İddiaya göre hastane, tedavi masraflarını karşılamayarak kendisini ölüme terk etti. Ahmet P. sigorta şirketine 17 bin 715 Euro alacak ve 5 milyon lira da manevi tazminat davası açtı.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, grip vakalarında yaşanan artışın pik noktasına ulaştığını, artık yatay eğimde seyrettiğini söyledi.
Hollanda hükümeti, genetik mutasyon sonucu ömürleri boyunca sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalan Scottish Fold ve tüysüz Sfenks cinsi kediler için tarihi bir karar aldı.
Katma değerli üretime verilen hibeler ve yetenekli insan gücü sayesinde Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi hızla büyümeye devam ediyor. Kendi teknolojilerimizi üretmek, küresel pazarda oyun kurucu olmamızı sağlarken dijital dönüşümde dışa bağımlılığın azalması açısından da kritik önem taşıyor. Bu başarı hikayesinin altında elbette tüm Türkiye’ye yayılmış teknokentler yatıyor. Bu hafta ODTÜ Teknokent’i odağımıza aldık ve orada geliştirilen bazı ilginç yenilikleri masaya yatırdık.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Botan Yıldırım, “Gripten korunmanın en etkili yolu, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak ve dengeli beslenmektir. Yeterli uyku, düzenli egzersiz ve stresten kaçınmanın bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde önemli rolü vardır. Bunun yanında, bol sıvı tüketmek ve probiyotik açısından zengin gıdalarla beslenmek de bağışıklık sistemini desteklemektedir” dedi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Botan Yıldırım, grip vakalarının artışına dikkat çekti. Yakın temasın hastalıkları artırdığını söyleyen Dr. Yıldırım, “Hepimiz biliyoruz ki okullar, virüslerin hızla yayılabileceği ortamlardır. Özellikle çocuklar arasındaki yakın temas, yetersiz el hijyeni ve kalabalık sınıflar, grip gibi solunum yolu hastalıklarının hızla yayılmasına neden olabilmektedir. Covid-19 önlemlerinin hafifletilmesiyle birlikte, sosyal mesafe ve maske kullanımı azaldığı için grip virüsünün de eski gücüne kavuştuğunu söyleyebiliriz. Bağışıklık sistemimiz Covid-19 nedeniyle geçen birkaç yılda grip virüsüne karşı daha az uyarılmış olabilir. Bunun sonuçla daha fazla vaka ve daha ağır semptomlar anlamına gelebilmektedir” diye konuştu.
Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Cihan, ‘meme kanseri farkındalık ayı’ dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Meme kanserinin tanımını yapan Prof. Dr. Cihan, “Kanserler genellikle köken aldıkları organa göre isimlendirilirler. Meme kanseri de üreme döngüsünde süt üreten organ olan memeden kaynaklanan kanserlerdir. Bu yüzden meme kanserlerinin çoğu süt kanallarından kaynaklanmaktadır. Sanılanın aksine erkeklerde de meme kanseri görülebilmektedir” diye konuştu.
Maymun Çiçeği hastalığı nedeniyle herkesin Covid 19 da olduğu gibi bir pandemi korkusu yaşadığını belirten Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Covid 19’da olduğu gibi bir kaotik pandemi beklentisi içerisinde değilim. Ancak salgının görüldüğü ülkelerden Türkiye’ye geliş gidişlerde hastalık varsa bunların ayıklanması, farkedilmesi izolazyonu önemli” dedi.
ALS hastalığı hakkında açıklamada bulunan Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, “İyi bir hastalık takibi, zamanında beslenme ve solunum desteği ile ALS hastaları uzun yıllar yaşayabilir. Günümüzde hastalıkla baş edebilmek için pek çok imkân bulunmaktadır. Bu imkânlar, her hastanın ihtiyacına göre belirlenir” dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nicel Taşdemir, düşükle sonuçlanan gebeliklerin yaklaşık yüzde 50’sinde kromozom bozukluğu bulunduğuna ve aslında her yeni gebeliğin risk taşıdığına dikkat çekti. Genetik testler ile seçilen sağlıklı embriyonun tüp bebek tedavisinde düşük oranını azaltacağını ve eve sağlıklı bir bebekle dönme ihtimalini arttırdığını söyledi.
8. sınıf fen bilimleri konuları arasında mevsimlerin oluşumundan DNA ve Genetik Kodlamaya kadar geniş kapsamlı konular bulunmaktadır. 8. Sınıf dersleri fen bilimleri konu başlığı altında toplanmaktadır. Her eğitimi öğretim döneminde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulan müfredata göre eğitim süreci devam etmektedir. 8. Sınıf fen bilimleri konuları nelerdir? 1. Ve 2. Dönem fen bilimleri konularını tüm detayları ile derledik.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ümit Savaşcı, dünyada görülen Covid-19'un yeni varyantı Pirola'nın Türkiye'de de görülebileceğini söyledi. Savaşcı, "Laboratuvar çalışmalarında aşıdan kaçabildiği belirtildi. Yani aşıdan kaçabilir. Vücut bunu farklı bir virüs olarak da algılayabilir. Bu sefer belirtiler biraz daha ağır seyredebilir. Ülkemizde de vakalar olacaktır mutlaka. Mutlaka PCR’ın kış döneminde artırılması lazım" dedi.
Bir canlı genomu içerisinde DNA ya da RNA üzerinden yaşanan kalıcı değişim mutasyon olarak ifade edilir. Birçok farklı canlı üzerinde yaşanan en önemli değişimler içerisinde yer alır. En iyi mutasyon örnekleri... Mutasyon nedir, neye denir? Mutasyon hakkında merak edilenler.
Yabancı olduğu halde dilimize yerleşmiş olan ve sıklıkla kullanılmakta olan birçok kelime bulunmaktadır. Hiring kelimesi de oldukça fazla rastlanılan kelimelerden birisi olarak bilinmektedir. Hiring kelimesi yabancı bir kelime olduğu için kelimeyi duyduğunuz zaman sahip olduğu Türkçe karşılığını öğrenmek isteyebilirsiniz. Hiring kelimesi özellikle birçok anlamda kullanıldığı bilinen işe alma anlamına sahip bir sözcüktür. İşte, hiring kelimesi hakkında merak edilen tüm detaylar.
Günümüzde random ifadesi özellikle dijital ve sosyal medya kanallarında en çok kullanılan özelliklerden biridir. Bir çeşit gülme ifadesi olarak da bilinir. En iyi ve en yaratıcı random örnekleri her ülkeye ve kültüre göre değişiklik göstermektedir. Yunanistan'da "xaxaxaxa" ifadesi kullanılırken Güney Kore'de "kkkk" şeklinde random gülüş yapılır. Genellikle farklı tuşlara basma olarak da adlandırılan gülme çeşitlerinden biridir. En iyi, en yaratıcı ve en komik random örnekleri, random atmak nedir sizler için derledik.
2020 yılının Mart ayında ilk olarak Çin'in Wuhan kentinte tespit edilen ve yüzbinlerce can alan koronavirüs, şimdi de yeni varyantı Eris'le gündeme geldi. 51 ülkeye yayılan Eris varyantı sonrası, yetkililer aşı çağrısı yapmaya başladı. Hürriyet'ten Birsen Ateş, Eris varyantının çok sayıda mutasyon içermesi nedeni ile tehlikeli olabileceğini belirtti
4 çocuğunu öldürdüğü gerekçesi ile mahkum edilen ve 20 yıldır hapishanede kalan Kathleen Folbigg serbest bırakıldı. Folbigg'in özgürlüğe kavuştuğu süreç ise filmleri aratmayacak cinsten...
Doğumdan itibaren solunum sistemi, sindirim sistemi ve üreme sisteminde yer alan mukus ve ter bezlerini etkileyen kalıtsal bir hastalık olan Kistik fibrozis için bilinen bir tedavisi bulunmuyor. Kistik fibrozis hastalığı için yeni tedaviler hastaların daha uzun ve daha rahat bir yaşam sürmeleri yardımcı olunuyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Rabia Güneş, solunum, sindirim ve üreme sistemlerinde sorunlara neden olan kistik fibrozis hakkında merak edilenleri yanıtlıyor.
ABD’de iki yıl önce koronavirüse yakalanan hastada benzersiz bir varyant tespit edildi. Yeni bir salgına yol açmasından endişe edilen varyantı taşıyan hasta aranıyor.
Türk doktor ve ekibi 10 yaşındaki Abdülbasit Elmusa'nın hiçbir tedaviye cevap vermeyen hastalığını tanımladı ve ilacını buldu. Keşfedilen mutasyon dünyada tıp literatürüne geçerken Prof. Dr. Safa Barış, 'Özellikle bizim ülkemizde ve Orta Doğu ülkelerinde görülüyor' dedi. Uzman isim, Türkiye'de yaygın olan evlilik modeline karşı dikkat çeken uyarıda bulundu.
Virüs, Latince zehir anlamına gelen bir sözcüktür. Yapısında bazı canlılık özellikleri vardır fakat çoğalmak için bir canlıya ihtiyaç duyarlar. Virüsleri inceleyen bilim dalına viroloji denir. Virüslerin özellikleri nelerdir ve en genel özellikleri hangileridir sizler için ayrıntıları ile derledik.
Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan kanser, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre geçen yıl 19.2 milyon kişiyi etkiledi. Bununla birlikte erken teşhis ve yeni geliştirilen kişisel tedavi yaklaşımları iyileşme yolunda birçok hastaya umut ışığı oluyor. Özellikle son yıllarda kullanılmaya başlanan “yaşam genetiği testi” birçok kişinin hastalık sahibi olmadan önlem almasını sağladı. Posta.com.tr okurları için uzmanında önemli bilgiler aldık.