Son dakika Ramazanda beslenme önerisi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Ramazanda beslenme önerisi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Ramazanda beslenme önerisi haber sayfamızda...
Ramazan Ayı boyunda oluşan beslenme alışkanlığının bir anda değişmesinin metabolizmaya ve sindirim sistemine zarar verebileceğini belirten Diyetisyen Büşra Özcan, yapılacak bayram kahvaltısı hakkında da tavsiyelerde bulundu.
Ramazan bayramının yaklaşması ile birlikte pek çoğumuz güzel bir kahvaltının hayalini kurmaya başladı. Her ne kadar 'oruç bitti artık özgürüz' diye düşünerek farklı besinlere yönlensek de uzmanlar belirli besin kaynakları konusunda özellikle uyarıda bulunuyor. Özellikle bir besin var ki onu yiyince sağlığımızdan olup ömrümüzü kısaltıyoruz. Üstelik Ramazan boyu attığımız toksinleri tek seferde vücudumuza yüklüyor! İşte kesinlikle uzak durulması gereken, kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olarak gördüğümüz o besin...
Ramazan boyunca aç kalmaya alışan bedenin glikoz hassasiyetinin artabileceğini belirten Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, vücudun besin alımına vereceği tepki çok daha hızlı ve hassas olacağı için bayramda beslenmeye dikkat edilmesi uyarısında bulundu.
İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Dr. Esra Karakaş, Tip 2 diyabet hastalarının kendilerini takip eden hekime danışarak oruç tutmaları gerektiğini belirterek, iftar ve sahurda hafif besinlerin tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Ramazan sofralarında su ihtiyacını asitli içeceklerle gidermenin daha tehlikeli durumlara yol açtığını söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “İftar sofralarındaki asitli içecekler, şeker ve vücuda zarar veren maddelerle dolu. Düzenli tüketimi diyabet riskinin artırır, kalp ritmini bozar. Ayrıca çabuk doymaya, gaz ve şişkinliğe neden olur” uyarısında bulundu.
İftar ve sahurda sindirim sistemini yoracak ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmanın önemli olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Kocaman, bunun yerine, uzun süre tok tutan ve sindirimi kolay yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti ve önemli açıklamalarda bulundu.
Bereket ve paylaşmanın sembolü olan Ramazan ayında, göze hitap eden leziz yemeklerin yer aldığı kalabalık sofralarda toplanılıyor ve iftar coşkusu maaile yaşanıyor. Tüm gün yeme ve içmeden uzak durulduğu için iftar sofralarında da sağlıklı ve hafif yemekler tercih edilmesi öneriliyor. Uzman Diyetisyen Hanife Banu Aydın Çağman, vücudun enerji ihtiyacının yanı sıra ruhsal olarak da rahatlama arzusundan kaynaklanabilen tatlı tüketimine ilişkin önemli noktalara değindi. Her iftarda tatlı yemenin bir ihtiyaç olmadığının altını çizen Çağman, sağlıklı tatlı tüketim tüyolarını açıkladı. İşte dikkat edilmesi gerekenler...
Oruç tutmanın vücudun bir yıl boyunca ihmal ettiği sağlığı geri kazanması için fırsat olabileceğini dile getiren Uzman Diyetisyen Duygu Ceyhan Irmak, oruç ile elde edilen olumlu kazanımları iftar sırasında kaybedilmemesi için çeşitli önerilerde bulundu.
Ramazan ayında sıklıkla yöneldiğimiz tatlılar hakkında uzmanı önemli açıklamalarda bulundu ve lezzeti damak çatlatan bir sağlıklı tatlı alternatifinin tarifini verdi. İşte uzak durulması gereken tatlılar ve o leziz tarif...
Sahurda standart kahvaltının dışına çıkmak isteyenlere ve gün boyu kalınan susuzluğa iyi gelebilecek öğün önerilerinde bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dilem İrkin Koçan, yulaf ve meyve karışımının bu anlamda iyi bir seçenek olabileceğini söyledi. Öğr. Görevlisi Şef Serap Türkel Özbayraktar ise diyetisyenin önerilerine göre oruç tutarken susatmayacak ve tok tutacak alternatif sahur atıştırmalıkları hazırladı. Meyveli yulaf lapası ve ekmek üstü avokadolu poşe yumurta hazırlayan Şef Serap Türkel Özbayraktar, yapılışlarını tek tek anlattı.
Uzmanlar, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin sadece fiziksel sağlığı değil, aynı zamanda ruhsal ve duygusal dengeyi de desteklediğini dile getiriyor. İftarın ardından hızlı ve ağır yemeklerden kaçınıp, uyumlu bir beslenme programıyla vücudu adım adım yeniden enerjiyle doldurmak gerektiğine dikkati çeken Yüksel, iftar ve sahurda nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı.
Ramazan'da dinç ve sağlıklı kalabilmek adına yenip içilenlere özen göstermek büyük önem taşıyor. Karatay'ın bir tavsiyesi var ki orucu muhakkak onunla açmak gerekiyor. 1 bardak içenin vücudu resetlenip midesi anında kendine geliyor. İşte Karatay'ın Ramazan için önerileri ve süper besin tavsiyeleri...
11 ayın sultanı Ramazan’a kısa bir süre kala Diyetisyen Cemre Balkan, uzun süre tok tutacak ve susatmayacak yiyecekler hakkında bilgi verdi. Sahurda tüketilmesi gereken besinlerden, iftarda mideye girecek yiyeceklere kadar püf noktalara değinen Cemre Balkan, doğru bilinen yanlışlar hakkında da uyarılarda bulundu.
Her geçen yıl biraz daha kış mevsimine denk gelen Ramazan ayında oruç tutacakların bağışıklık sistemini güçlü tutması gerekiyor. Bunun için beslenme şekline, sahur ve oruçta yenilip içilenlere dikkat etmek gerekiyor. Uzman Diyetisyen Ecenur Özkul Erdoğan konu üzerine önemli uyarılarda bulundu.
Ramazan Ayı’nda sağlıklı bir süreç geçirmek için uyarılarda bulunan Prof. Dr. Esin Korkut, “Sahur öğünü, kesinlikle atlanmaması gerekiyor. Çay, kahve yerine mutlaka su öneriyoruz. İftar çok önemli, bütün gün aç kaldık, hemen yeme tarzında olmayacak. Özellikle kronik hastalığı olanlar, mutlaka hekimlerine danışmalı. Bu dönemde reflü ve kabızlık şikayetimiz çok ön plana geliyor. Bunun yanında ülser, gastrit şikayetlerimiz de oluşacak, başından önlem almak gerekiyor. Yemekten hemen sonra yatmayı kesinlikle önermiyoruz” dedi.
Ramazan ayında değişen ve belli bir alışkanlığa dönüşen beslenme düzeni artık bayram ile tekrar eski halini alacak. Uzun süre aç kalınan ve beslenmenin sadece belli bir zaman diliminde olduğu oruç sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında uzmanlar öneride bulunuyor. Uzmanlar Ramazan ayı boyunca sahur ve iftar şeklinde tüketilen 2 öğün alışkanlığının sağlık açısından devam ettirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Ramazan ayında bazı besinlerin, özellikle uzun açlık süresinin ardından mideyi zorlayabileceğini ve mide sorunlarına yol açabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çifcibaşı Örmeci, ‘Baharatlar, mide asidini artırabilir ve mide yanması gibi sorunlara yol açabilir. Portakal, domates gibi asidik gıdalar, özellikle mide asidini artırarak reflü gibi sorunlara yol açabilir. Şekerli tatlılar kan şekerini hızlıca yükseltip ardından düşmesine sebep olur, bu da halsizlik ve yorgunluk yaratabilir’ dedi.
Ramazan ayında vücut sağlığını korumak için tükettiğiniz besinlere çok dikkat etmeniz gerekiyor. Ramazan ayında dengeli beslenmek isteyen vatandaşlar için tavsiyelerde bulunan Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Gün içerisinde herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşmamak için mutlaka sahura kalkılmalıdır” dedi.
Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiğine ilişkin bilgilendirmede bulunan Diyetisyen Tuğba Nur Selçuk, "Bizim için en önemli faktör sahur öğününü atlamamak. Sahur öğününü mutlaka yapmalıyız. Çünkü sahur yapılmadığı takdirde açlık süresi 17-18 saate kadar uzayabiliyor. Bu da özellikle metabolizma hızında yavaşlamalara sebep oluyor" dedi.
Ramazan ayında vücut sağlınızı korumak için sahur ve iftarda tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle iftar sonrasındaki alışkanlıklarınızı da değiştirmeniz gerekiyor. Uzmanlar Ramazan ayında doğru beslenme ile ilgili pek çok öneriyi paylaşıyor. Ramazan ayında yanlış beslenme pek çok olumsuzluğa yol açabiliyor.
Ramazanda oruç tutanların en önemli sorunlarından biri, uzun süreli açlık durumuna rağmen kilo almak. Ancak siz buna bir dur diyebilirsiniz. Ramazan ayında diyetinize devam etmek, zayıflama sürecinizi bozmamak istiyorsanız, beslenme ve diyet uzmanından sizler için örnek iftar, sahur ve ara öğün önerisi aldık. Böylece hem oruç tutarken daha az açlık hissedecek hem de sağlıklı bir şekilde kilo vermeye devam edebileceksiniz. İşte ramazan için örnek iftar, sahur ve ara öğün menüsü.