Son dakika Ramazanda tatlı tüketimi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Ramazanda tatlı tüketimi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Ramazanda tatlı tüketimi haber sayfamızda...
Ramazanda tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gizem Bahadır, “Tatlıyı iftarı açar açmaz tüketmek yerine iftardan 1-2 saat sonra tercih etmek sindirimi kolaylaştırır. Küçük porsiyonlar tercih edilmeli, aşırı şeker ve yağ içeren tatlılardan kaçınılmalıdır. Şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve bazlı tatlılar tercih edilmelidir” dedi.
İftarda aşırı şerbetli ve yağda kızartılan hamur tatlılarından uzak durulması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Seda Nasuhbeyoğlu, “İftar sırasında veya hemen sonrasında yapılacak tatlı tüketimi, sindirim problemlerine ve kan şekeri bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle tatlının iftardan en az 2 saat sonra tüketilmesi daha doğru olacaktır” diye konuştu.
Ramazan ayında tatlılara karşı koyabilmek mümkün olmasa da uzmanlar tatlı tüketimi konusunda dikkat çekiyor. Uzman isim tatlı yerken kilo almamak için diyet güllaç tüketilmesini tavsiye ediliyor. Tamamen şekersiz olan ve balla yapılan diyet güllaç Ramazan ayında kilo almak istemeyenleri favorisi olacak.
Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için beslenmenize dikkat etmeniz gerekiyor. Sahur ve iftarda dengeli beslenerek vücut sağlığınızı koruyabilirsiniz. Uzmanlar özellikle Ramazana ayında tatlı tüketiminin çok arttığını söylüyor. Ancak vücut sağlığınız için tatlı tüketimini sınırlandırmanız gerekiyor.
Ramazan ayında lezzetli iftar ve sahur sofralarına karşı koymak zor olsada beslenmenize dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle iftarda tükettiğiniz aşırı yağlı ve şerbetli tatlılardan uzak durmanız gerekiyor. Ramazan’da sağlıklı beslenmek için yemek seçimi ve yemek süresine dikkat edilmesi gerektiğini işaret eden uzmanlar, oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
Sahurun atlanması, yoğun iftar yemeğinin yavaşlayan metabolizmadan dolayı Ramazan ayında kilo alımı gerçekleşebiliyor. Ramazan ayında kilo alımını engellemek için sahuru atlamamanız gerekiyor. Ayrıca sahur ve iftarda tükettiğiniz besinlere çok dikkat etmeniz gerekiyor. Uzman isim Ramazanda kilo alımını engellemenin yollarını açıkladı.
Ramazan ayının yaklaştığı günlerde baklava ustası Nadir Güllü, Ramazan’da baklavanın ne kadar ve ne zaman yenmesi gerektiği hakkında tavsiyelerde bulundu. Güllü, “Her şeyin azı karar ortası yarar çoğu zarar. Şimdi oruç tutacak bir kişi sahura kalkmış. Gün boyu aç kalacak, enerji lazım. Bir iki dilim atabilir ağzına. Fazla değil. İftardan iki saat sonra iki dilim de o zaman yese yetiyor zaten" dedi.
Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayı içerisinde sahurun imsak vaktine yakın yapılarak, sonrasında ise uyumamanın sağlık için en doğrusu olduğunu söyledi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nden Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayı içerisinde sahurun imsak vaktine yakın yapılarak, sonrasında ise uyumamanın sağlık için en doğrusu olduğunu söyledi.
İftarda ve sahurda nelere dikkat edilmesi, neler yapılması gerektiğini açıklayan uzmanlar, iftar ve sahurda yemeğin fazla kaçırılmaması gerektiğini söyledi.
Van'da, Ramazan ayında sıklıkla karşılaşılan bilinçsiz beslenme alışkanlıklarının farklı şikâyetlere davetiye çıkarabildiğini ifade eden uzmanlar, vatandaşlara tavsiyelerde bulundular.
Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Eylül Mercan Arslan, Ramazan ayında görülebilen diş sorunları hakkında açıklamalarda bulundu. Dt. Arslan, Ramazan’da artan diş sağlığı sorunlarının nedenlerine ve bu sorunları önleme yöntemlerine dikkat çekti.
Ramazan’da kilo almamak, hazımsızlık ve mide yanmaları yaşamamak için önerilerde bulunan Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu “Sahur kahvaltının yerini almalıdır. Sahura kalkmamak ya da sahurda sadece su içmek açlık kan şekerinin erken saatlerde düşmesine, güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsizliğe yol açar. Mideyi rahatsız etmemek ve kalori fazlalığını önlemek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır” dedi.
İftar ve sahurda sindirim sistemini yoracak ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmanın önemli olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Kocaman, bunun yerine, uzun süre tok tutan ve sindirimi kolay yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Ramazan ayında uzun saatler aç kalındığından dolayı beslenme düzenin oldukça değiştiği bu dönemde dengeli beslenmek büyük önem taşıyor. Diyetisyen Cemre Kamalı, Ramazan'da sıvı desteğini çok önemli olduğunu söyleyerek, "İftar saatinden sahura kadar gün içinde almanız gereken 2-3 litre suyu almalısınız. Diüretik etki göstererek vücuttan su atımını kolaylaştıran çay ve kahveyi ramazan aylarında aşırı tüketmemelisiniz" dedi.
Diyetisyen Merve Sena Nazlı, oruç tutanlar için metabolizmayı hızlandıran önerilerde bulunarak, “Hamur işleri, yağlı-tuzlu yiyecekler kan şekeri dengesini bozup acıkmaları arttırabilir. Sahur ve iftarda yeterli besin alınmadığı zaman metabolizma yavaşlar ve kilo alımı başlar. Ramazan’da yeterli sıvı tüketimine ve protein ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmeli” dedi.
Ramazan ayı boyunca bedenimizin sıvı ihtiyacı artmaktadır. Uzun süreli açlık sonrası gerekli olan sıvıyı yerine koyabilmek için iftar-sahur arasında ihtiyacımız olan suyu dengeli bir biçimde düzenli olarak tüketmememiz gerekir.
Akşam Postası yine kapını çalıyor! Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti. - MEB'den uzaktan eğitim açıklaması! Bakan Selçuk yüz yüze eğitim mesajı verdi. - ABD'nin en büyük dolandırıcısı Bernie Madoff cezaevinde hayatını kaybetti. - Nijer'de anaokulunda yangın çıktı, 20 çocuk hayatını kaybetti. - Daha fazlası için Akşam Postası.
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle susuz kalınan saatlerin süresi oldukça uzun olmakta ve bu da sağlığımızla ilgili sorunlar yaşamamıza neden olabilmektedir. Sıcakların etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucunda; enerji düşüklüğü, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi ve tansiyon düşmesi gibi problemler oluşabilmektedir. Dolayısıyla oruç tutarken sağlığımızdan olmamak için öncelikle sıvı kaybını karşılamalı, bunun için de iftar ile sahur arasında ortalama 2-2.5 litre su tüketmeye özen göstermeliyiz. Peki bunlar dışında neler içebiliriz derseniz işte size önerebileceğim 5 fit içecek:
Ramazan ayına günler kala raflarda kat kat fiyat artışları görülmeye başlandı. Üreticiden raflara gelene kadar fiyatı 8 kata varan oranda artan sebze-meyve, bir de ‘ramazan zammı’ gördü. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı sıkı denetimlere başlıyor. Gıda fiyatları yakın markaja alındı. Vatandaşlar şikayetlerini ALO 174 Gıda Hattı’na ya da 0501 174 0 174 numaralı WhatsApp Gıda İhbar Hattı’na bildirebilecek.
Ramazan ayının sağlık açısından konforlu geçiyor olması oldukça önemli. Ortalama 4-5 saatlik tokluk ile iştahımızı, sağlığımızı, kilomuzu ve mental performansımızı yönetirken 16-17 saatlik bir açlık süresi ile bu yönetimi nasıl sağlayacağımız kısmı hepimiz için dikkat edilmesi gereken bir konu. Peki, Ramazan'da kabızlığa ne iyi gelir merak ediyor ya da kabızlık sorununu çözmek için yapılması gerekenler neler olduğunu öğrenmek istiyorsanız "Ramazan'da kabızlığa ne iyi gelir, kabızlık sorununu çözmek için yapılması gerekenler?" haberimize bir göz atın.
Güllacı, hurması, pidesi… Ramazanın bu üç simgesi, lezzetlerinin yanı sıra masum görüntüleriyle de öne çıktığından bazen hiç farkına varmadan gereğinden fazla yiyebiliyoruz. Farkına varsak bile “Nasıl olsa yılda bir ay yiyeceğim, bir şey olmaz” diyerek zararlarını göz ardı edebiliyoruz. Fakat gerçekler pek öyle değil...
Tüm dünya corona virüs nedeniyle zor zamanlardan geçiyor. Bir yandan virüsle savaşırken ve virüsle birlikte bağışıklık sistemimiz test edilirken diğer yandan Ramazan ayı geldi. “Oruç tutarken uzun süre aç kalınması sonucu bağışıklık sistemimiz bundan nasıl etkilenir?” sorusu gündeme geldi. Hal böyle olunca da ibadetlerimizi yerine getirmek isterken, corona virüse karşı bağışıklığımızı güçlü tutmak zorunda olduğumuzu artık biliyoruz. Çünkü corona virüs daha çok bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda görülüyor ve bağışıklığı düşük olan insanları çok daha fazla etkiliyor. İşte bu yüzden bağışıklığımızı güçlü tutmak artık ilk kuralımız. Peki bağışıklığımızı düşürmeden oruç tutmak mümkün mü?
Oruç tutarken yaşanan uzun açlıklar zaman zaman baş ağrısına sebep olabiliyor. Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, ramazan ayında görülen baş ağrılarının nedenlerini ve yapılması gerekenleri anlattı...
Aylardır beklenen 11 ayın sultanı ramazan ayı nihayet geldi. Bugün İslam dinine gönül veren insanların büyük bir çoğunluğu oruç tutuyor. Sadece ülkemizde değil, yurt dışında da milyonlarca Müslüman iftar saatini bekliyor. Peki, ABD ve Almanya başta olmak üzere yurt dışında oruç saat kaçta açılacak?