Son dakika reflü haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan reflü gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan reflü haber sayfamızda...
Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa, Ramazan ayında sıkça karşılaşılan sindirim sistemi rahatsızlıkları hakkında önemli uyarılarda bulundu. Oruç süresi boyunca yapılan hatalı beslenme seçimlerinin, hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık ve mide ekşimesi gibi problemleri tetikleyebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Boğa, bu tür rahatsızlıkların önüne geçebilmek için bazı beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Ramazan ayında kefir tüketiminin bireye faydalarından bahseden Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, “Kefir, içeriğindeki probiyotikler sayesinde oldukça faydalı bir besindir. Ramazan ayında sindirim sağlığını destekleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren ve tok kalmaya yardımcı olan besleyici bir içecektir. Kefir, içerdiği protein ve yağ sayesinde uzun süre tok kalmayı destekler. Sahurda tüketildiğinde gün boyunca açlık hissini azaltır” dedi.
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Harmancı, “Ramazan ayında değişen beslenme düzeni, birçok kişide mide ve bağırsak rahatsızlıklarını tetikleyebiliyor. Özellikle uzun süren açlık sonrası hızlı yemek yeme, yağlı ve ağır iftar sofraları ve yetersiz sıvı tüketimi, reflüden hazımsızlığa, mide yanmasından kabızlığa kadar pek çok sindirim problemiyle karşılaşılmasına neden olabiliyor. Ramazanda sık görülen gastrointestinal sorunlara karşı dikkat edilmeli. Bu dönemde yapılan beslenme hataları, mide sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir” dedi.
Ramazan ayında bazı besinlerin, özellikle uzun açlık süresinin ardından mideyi zorlayabileceğini ve mide sorunlarına yol açabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çifcibaşı Örmeci, ‘Baharatlar, mide asidini artırabilir ve mide yanması gibi sorunlara yol açabilir. Portakal, domates gibi asidik gıdalar, özellikle mide asidini artırarak reflü gibi sorunlara yol açabilir. Şekerli tatlılar kan şekerini hızlıca yükseltip ardından düşmesine sebep olur, bu da halsizlik ve yorgunluk yaratabilir’ dedi.
Ramazan'da gebelerin oruç tutması konusunda açıklamalarda bulunan Kadın Doğum ve Hastalıkları Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hilal Bulut Aydemir, "Anne karnındaki bebek tüm besin, su ve oksijenini anneden sağladığı için, oruç sırasında gebenin uzun süre aç ve susuz kalması, bebeğin etkilenmesine neden olabilir" dedi.
Dengeli protein tüketimi nasıl olmalı? Böbrek sağlığını etkiler mi? Vegan beslenme ile nasıl uyarlanabilir? Diyetisyen Elvan Odabaşı, yüksek proteinli diyetlerin vücut sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Kilim, çocuklarda uzun süren öksürüğün ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceği konusunda aileleri uyardı.
Mide sağlığı, günümüzün en çok dikkat edilmesi gereken konularından biri haline geldi. Özellikle aç karnına tüketilen bazı besinler, mideyi fazlasıyla zorlayarak çeşitli sindirim problemlerine yol açabiliyor. Bu besinler uzun vadede reflü, gastrit gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu yüzden, sağlıklı bir başlangıç için günün ilk öğününü doğru besinlerle yapmak büyük önem taşıyor. Peki, hangi besinlerden uzak durmak gerekiyor?
Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Fatih Fidan, sinüzitin her yaştan insanı etkileyebildiğini, tedavi edilmediği takdirde göz, mide, beyin gibi birçok organı olumsuz etkileyebileceğini söyledi
Hamilelik sorunları çok ama çok çeşitli. Hamilelik oluşmadan başka, oluşurken başka ve sonlandıktan sonra başka sorular, sorunlar yaşanabiliyor. Önemli olan uzman görüşü alarak ilerlemek.
Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Fatih Fidan, sinüzitin her yaştan insanı etkileyebildiğini, tedavi edilmediği takdirde göz, mide, beyin gibi birçok organı olumsuz etkileyebileceğini söyledi.�
Prof. Dr. Müge Harma, yumurtalık kanserinin belirtilerinin diğer hastalıklardan ayırt edilemediğini belirterek, iki haftadan uzun süren sindirim sistemi şikayetlerinin yumurtalık kanserinin habercisi olabileceğini bildirdi.
Bazı yiyecekleri tüketmek, mideye beklenmedik şekilde zarar verebilir. Özellikle asidik ve ağır yiyecekler, mideyi tahriş eder ve zamanla mide delinmesine neden olabilir. Kan şekerini hızlıca yükselten bu yiyecekler, reflüye yol açarak sindirim sisteminde sorunlara yol açabilir. Peki, hangi besinler mideye zarar veriyor?
Çocuklarda artan öksürüklerin sebeplerini açıklayan ve ailelere rahatlatıcı önerilerde bulunan Uzman Dr. Özge Yurtseven, zencefil ve tavuk suyu çorbasının öksürükle mücadelede doğal çözümler sunduğunu aktardı.
Birçok hastalığın doğrudan ya da dolaylı yoldan bile olsa beslenmeyle alakası vardır. Hastalığın tedavisinde ise kullanılan ilaçlarla birlikte yine beslenme listesi büyük önem taşıyor. Diyetisyen Tuğçe Yardal, Gastrointestinal sistemi hastalıkları hakkında bilgi verdi.
Türkiye'de pek yaygın olmasa da bazı besinler, vücut sağlığına büyük katkı sağlar. Bu besinler, içerdiği besin değerleri ve doğal bileşiklerle bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirimi düzenleme ve enerjiyi artırma gibi pek çok fayda sunar. Düzenli tüketildiğinde sağlığı destekleyici etkileri gözle görülür şekilde artar. Peki, bu besin nedir ve vücuda faydaları nelerdir?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Duygu Doğdu Topaloğlu, hamilelikteki mide bulantısının anne adaylarının vücutlarındaki hormon değişimlerine bağlı ortaya çıktığını belirterek, “Hamilelikte mide bulantısı gebeliğin 6'ncı haftasında başlayıp, 10'ncu haftada pik yapar, sonra azalarak 17-20'nci haftalar arasında biter. Anne adayları bulantılarını hafifletmek için kendilerini rahatsız eden kokulardan uzak durmalı. Az az sık sık beslenilmeli” dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Mehmet Ali Duman, küçük çocukların genellikle yılda altı ila 12 solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini ve bu enfeksiyonlar genellikle virüslerden kaynaklandığını belirterek, “Grip, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarda, öksürüğün süresi 10 ila 14 gün arasında değişir. Bu durumda bir çocuk senenin ortalama 140 gününü öksürerek geçirebilir” dedi.
Öksürük çocuklarda çok yaygın bir sorundur. Öksürüğün en yaygın nedeni soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Küçük çocuklar genellikle yılda altı ila 12 solunum yolu enfeksiyonu geçirirler ve bu enfeksiyonlar genellikle virüslerden kaynaklanır.
Öksürük, vücudun solunum yollarındaki bir iritasyonu temizlemek için geliştirdiği doğal bir savunma mekanizmasıdır. Doğal yollarla öksürük tedavisi için birkaç etkili yöntem bulunuyor. İşte bunlardan bazıları:
Yemeklerin temel lezzetini belirleyen malzemelerden biri olan soğan, doğru pişirme yöntemiyle hem yemeğin tadını hem de besin değerini artırır. Ancak, çoğu zaman soğanı pişirirken yapılan hatalar, istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Doğru tekniklerle pişirilen soğan, yemeklerinize eşsiz bir aroma ve doku katar. Peki, soğanı en iyi şekilde pişirmenin püf noktaları neler?
Çocuklarda bronşitin genellikle kısa süreli (akut) ortaya çıktığını ve sıklıkla viral enfeksiyonlara bağlı olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Karadeniz, “Bronşit genellikle sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür. Bunun birkaç nedeni vardır. Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar. Kapalı ve kalabalık ortamlar enfeksiyon riskini artırır” dedi.
Doğru miktarlarda ve bilinçli tüketildiğinde doğal maden suyunun, sağlığı destekleyen bir içecek olduğunu belirten Diyetisyen Ceyda Demirel, “Sağlıklı bir birey için günde 1-2 şişe (200-400 ml) maden suyu tüketimi yeterlidir. En uygun zaman, yemekten yaklaşık 30 dakika sonrasıdır” dedi.