Son dakika salgın hastalıklardan korunma haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan salgın hastalıklardan korunma gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan salgın hastalıklardan korunma haber sayfamızda...
Bu kış, grip salgını büyük bir hızla yayılarak toplumun geniş bir kesimini etkisi altına almış durumda. Yüksek ateş, şiddetli kas ağrıları ve geçmek bilmeyen öksürük gibi rahatsız edici belirtilerle hastanelerin acil servisleri büyük bir yoğunluk içinde. Uzmanlar, bu yıl grip vakalarının daha uzun sürdüğünü belirtirken, hastalığın beraberinde getirdiği yeni semptomlar da şaşırtıcı olmaya devam ediyor. Hürriyet'ten İsmail Sarı'nın haberine göre...
Mikrobiyolog Dr. Öğretim Üyesi İpek Ada Alver, 0-5 yaş arasındaki çocukların en sıklıkla kalabalık ortamlarda bulunduklarını ve bu ortamların başında kreşlerin geldiğini hatırlatarak, ebeveynlere ve kreş ile anaokulu yöneticilerine kreş salgınları kapıda uyarısında bulundu.
Son dönemlerde hastaneler yine yeni bir salgınla kırılıyor! Vaka sayıları yükselirken salgın ile ilgili endişeler de artış gösterdi. Peki, toplum sağlığını tehdit eden bu virüs ne? Neden ve nasıl ortaya çıktı? Salgından nasıl korunuruz? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Bengisu Ay, konuya ilişkin tüm detayları Posta.com.tr okurları için açıkladı.
Her yıl kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı artarken, bu yıl üst solunum yolunu etkileyen üç virüsün arka arkaya görülmesinin uzun süren şikayetlere sebep olduğunu ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr. Ahmet Cem Özuğuz, grip -influenza-, Covid-19 ve RSV enfeksiyonlarının art arda yaşandığını belirtti. Uzm. Dr. Özuğuz, “Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, kuru baklagil, tahıl ve yağlı tohumların yer aldığı bir beslenme planı, bu enfeksiyonlara karşı güçlü bir bağışıklık için olmazsa olmazlar arasında. Bu süreçte mümkün olduğunca doğal beslenilmeli” uyarısında bulundu.
Salgın hastalıklar hepimizin korkulu rüyası oluyor. Son dönemlerde gittikçe artan vaka sayılarına bakıldığında uzmanlar hastalıklardan korunma noktasında herkesi uyarıyor. İşte salgın hastalıklardan korunmanın en etkili yolları!
İspanya'nın küçük bir kasabasında yaklaşık 300 yıldır yaşatılan gelenek çerçevesinde, kötülüklerden arınma ve salgın hastalıklardan korunma inancıyla atlar ateş üzerinde yürütüldü.
Dünya genelinde sağlık otoriteleri, son dönemde domuz gribi vakalarında yaşanan artışla ilgili endişeli bir durumu izliyor. Özellikle kış aylarının etkisiyle birlikte, birçok ülkede domuz gribi salgınında belirgin bir yükseliş gözlemleniyor. Bu durum, küresel sağlık topluluğunu alarma geçirirken, uzmanlar hastalığın yayılmasını kontrol altına almak adına acil önlemlerin alınmasının gerekliliği konusunda uyarıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Kılıç , domuz giribi hakkında Posta.com.tr okuyucularına önemli açıklamalarda bulundu
Okulların kapılarını yeniden açtığı bir dönemde çocukları hastalıklardan korumak için yapılması gereken en önemli tedbirlerden ilkinin aşılanma olduğunun altını çizen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemale Alakbarova, “Sağlık Bakanlığı’nın aşı takviminde olan zorunlu aşılar ile beraber mevsimsel olarak artan grip enfeksiyonuna karşı grip aşısı da yaptırarak çocuklarımızı bulaşıcı hastalıklara karşı daha dirençli hale getirebiliriz” dedi.
Okulların açılması, kapalı ortamda geçirilen zamanın artmaya başlaması ve mevsim değişiklikleri sebebiyle enfeksiyon hastalıkları çocuklar arasında gün geçtikçe artış gösteriyor. Dolayısıyla, çocukların hastalıklardan nasıl korunması gerektiği sorusunun yanıtları da bu dönemde önem kazanıyor.Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemale Alakbarova, okulların açıldığı ve kalabalıkların tekrar kapalı alanlarda buluşmaya başladığı günlerde ailelere bulaşıcı hastalıklardan korunma önerilerinde bulundu.
Okulların açılmasına 5 gün kala aileler çocuklarını hastalıklardan korumak için neler yapabileceklerini merak etmeye başladı. Çocuklarda görülebilecek hastalıklara dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Koronavirüs salgınıyla mücadele için alınan tedbirler unutulduğu için insanlar dikkat etmemeye başladı. Ancak salgın bitmiş değil” diyerek önemli uyarılarda bulundu.
Okulların açılmasıyla beraber çocuklarda ishal, kusma ve öksürük şikayetçileri artmaya başladı. Bazı viral enfeksiyonların hızlı bir şekilde atlatıldığını söyleyen uzmanlar hastalıklardan korunmanın yollarını açıkladı.
Her yıl bir doz hatırlatıcı aşıya ihtiyaç olabileceğini söyleyen Uğur Şahin, önümüzdeki yıllarda uygulanacak aşı politikası ile ilgili yeni açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, meningokok menenjitin ölüm riskinin yanı sıra çocuklarda yüksek oranda kalıcı hasar meydana getirebildiğini belirterek, aşı dışında etkili bir korunma olmadığını vurguladı.
“Bağışıklık sistemimizi ne kadar güçlü tutabilirsek; corona virüs veya bir başka virüs fark etmez, vücudumuzun savaş gücü de o kadar yüksek olmaktadır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Sinem Usuk, açıkladı.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek, birçok hastalıktan olduğu gibi koronavirüsten de korunabilmek mümkün! Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Sinem Usuk, bağışıklık sisteminin güçlü olmasının, salgınlara karşı ciddi düzeyde koruyucu olduğunu söyledi.
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını büyük bir hızla yayılmaya devam ediyor. El hijyeni ise virüsten korunmada hayati önem taşıyor. Peki ellerinizi nasıl doğru şekilde yıkarsınız?
Deprem gibi doğal afetlerde yaralanma ve enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabilecek hastalıklar daha büyük felakete bir dönüşebilir. Doğal afetlere hazırlıklı olmak, yapılacakları ve nasıl davranılacağını bilmek hayatta kalmak için önemlidir. Diğer önemli bir nokta ise yaralanmalar ve enfeksiyonlara karşı afetler öncesi yaptırılan aşılamalardır. Aşılamalar, hamileler, çocuklar ve yaşlılar için önem taşıyor. Peki, Doğal afetlerde, hamileler için hangi aşılamalar önemlidir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları hamilelik döneminde yapılan aşılar hakkında bilgi verdi.
Bugünlerde yaşanan ani ısı değişiklikleri ve virüslere bir de kronik hastalıkların getirdiği yıpranma ve stres eklendiğinde vücut direnci ister istemez zayıflayabiliyor. Hal böyle olunca hastalıklara çok daha açık hale geliniyor. İşte kronik hastalar ve yaşlılar için vücut direncini artırmanın, bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları...
Kış aylarının gelmesiyle birlikte ortaya çıkan gribal enfeksiyonlar, işgücü ve performans kaybına neden oluyor. Prof. Dr. Serhat Ünal'a göre işverenler en çok kış aylarında çalışanlarının hasta olmasından korkuyor
Kış geldi, havalar soğudu. Vücudun askerleri olarak tanımlanan bağışıklık sistemini hem çocuğunuz hem de kendiniz için kışa hazırladınız mı? Ne zaman vitamin almak gerekiyor, hangi vitaminleri nereden, nasıl, hangi miktarda alırsak sağlıklı bir kış geçirebiliriz?