Son dakika sınav stresi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan sınav stresi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan sınav stresi haber sayfamızda...
ÖSYM tarafından 21-22 Haziran tarihlerinde yapılacak YKS’ye 3.5 ay kaldı. Eğitimci Onur Soğuk, kalan sürede AYT konularına ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, “Bundan sonraki süreçte girilecek her bir deneme sınavı altın değerinde. Öğrenciler deneme sınavlarını ciddiye almalı. Denemelerde yapılan hatalar üzerinden konu tekrarları yapılmalı” dedi.
Lise öğrencileri arasında moda olan elektronik sigaralar tehlike saçıyor. ‘Puf’ adıyla bilinen bu cihazları okula gizlice sokmak için akıllara durgunluk veren bir ‘zula’ yöntemi geliştirildi. Uzmanlardan uyarılar peş peşe geldi.
Eğitim alan her öğrencinin yaşadığı problemlerden biri de sınav kaygısı taşımak. Sınav öncesi ve anında heyecanlanmak, otomatik olarak sınav stresini tetikliyor. Bu durum da olumsuz anlamda etki bırakarak başarısızlığa yol açabiliyor. Hafta sonu YKS’ye girecek öğrencilerin heyecanlarını bastırmaları için uzmanından öneri geldi. Peki, sınav stresini bastırmak için neler yapılmalı?
Sınav kaygısını azaltmanın yollarından bahseden Psikolog Dilara Dalyan, “Olumsuz düşünceler yerine pozitif düşünmeye odaklanın. Olumlu düşünmek, sınav stresini azaltmanın ve özgüveninizi artırmanın önemli bir yoludur. Ayrıca derin nefes alma ve gevşeme teknikleri uygulamak sınav stresiyle başa çıkmanıza yardımcı olacaktır” dedi.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Ceren Bilgesoy, YKS ve LGS’ye girecek öğrenciler için sınav kaygısı ile başa çıkma yöntemlerine değindi. Bilgesoy, ailelerin kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmaması gerektiğinin altını çizerek, “ Aileler, sınava ilişkin konuşmalarda özenli davranmalı, gerçekçi olmalı, akranlarıyla karşılaştırmaktan kaçınmalıdır. Duygu ve düşünce paylaşımı, empati önemlidir” dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şükriye Eral, sınav öncesinde stres ile birlikte öğrencilerde serotonin hormonunda azalma yaşanabileceğini aktararak, sınav öncesi beslenmede serotonin içeriği yüksek gıdalar tüketilebileceğini söyledi.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Akif Taşdemir, "Sınav kaygısı yaşayan çocuklarda kalp çarpıntısı, terleme, titreme gibi görülebilecek davranışsal, fiziksel belirtiler vardır. Ebeveynlerin bu belirtilere mutlaka dikkat etmesi gerekmektedir" dedi.
Her yıl sınav stresi yaşayan öğrenci ve ailelere yönelik uyarıda bulunan Uzman Psikolog Ege Canyurt “Öğrenciler planlama ve hazırlık yaparak, deneme sınavlarına katılarak kaygılarını azaltabilir. Anne babalar ise çocuğa rehber olmalı, eleştiri ve ceza durumu sadece zorlaştırır” dedi.
Her yıl sınav stresi yaşayan öğrenci ve ailelere yönelik uyarıda bulunan Uzman Psikolog Ege Canyurt “Öğrenciler planlama ve hazırlık yaparak, deneme sınavlarına katılarak kaygılarını azaltabilir. Anne babalar ise çocuğa rehber olmalı, eleştiri ve ceza durumu sadece zorlaştırır” dedi.
Beslenme alışkanlıklarının reflü üzerindeki etkilerinden bahseden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tülin Kendir Koçak, “Stres altında olan kişiler genellikle sağlıksız beslenme alışkanlıklarına yönelebilirler. Fast food, yağlı ve baharatlı yiyecekler reflüyü tetikler. Stres sindirim sisteminin normal çalışmasını da etkileyerek bağırsak sağlığını bozabilir. Bu da mide boşaltım hızını artırarak reflü riskini artırabilir” ifadelerini kullandı.
İlk oturumu 8 Haziran Cumartesi günü yapılacak üniversite sınavı için geri sayım başlarken gençlerdeki sınav stresinin arttığını belirten Beslenme Uzmanı Hande Selin Ok, bu stresin yeme davranış bozukluğuna yol açabileceğini söyledi. Bunun da sağlık sorunlarını beraberinde getirebileceğini vurgulayan Ok, “Bu dönemde doğru, yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanırsa hem sağlık problemlerinden korunma, hem de doğru besin seçimi ile başarıyı artırmak mümkün” dedi. Ok, adaylara hazırlık ve sınav günü için performansı da artıracak beslenme önerilerinde bulundu.
Yaklaşık 6 aydır akciğer kanseri tedavisi gören oyuncu ve sunucu Billur Kalkavan, 59 yaşında hayata veda etti. Kalkavan'ın sevgilisi Buğra Bahadırlı acı haber sonrası yaptığı açıklamada, kanserle mücadele eden ünlü oyuncunun vücudunda mantara bağlı enfeksiyon geliştiğini ve hayatını kaybettiğini açıkladı. Peki vücudun zayıf düşmesi için adeta sinsice pusuda bekleyen mantarlar ne tür sağlık sorunlarına yol açıyor? Mantar enfeksiyonu ile mücadele için neler yapmak gerekir? Uzmanlar çarpıcı uyarılarda bulundu.
Çocuk hastalara ketamin enjekte ederek "Çoklu Kişilik Bozukluğu" teşhisi koyan, babaları tarafından cinsel istismara maruz kaldıklarına inandırdığı öne sürülen Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu hakkında soruşturma tamamlandı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi ve Kadına Yönelik Suçları Soruşturma bürosu tarafından hazırlanan iddianamede uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama, eziyet, iftira, kişiyi hüviyetinden yoksun kılma, şantaj, uyuşturucu madde kullanımına özendirme, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve özel hayatın gizliliğini ihlal suçlarından verilen ceza belli oldu.
Son birkaç yılda kalp-damar hastalıklarında artış gözlemlendiğini belirten Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Emre Gürel, özellikle gençlere dikkat çekti ve kalp krizi risk faktörlerini sıraladı.
Tatil zili çaldı. Çocukları bekleyen uzun bir tatil başladı. Tatil boyunca çocuklarının boş kalmasını istemeyen ebeveynler ne yapacakları konusunda kararsızlık yaşıyor. Çocuklar ise tatilin keyfini sürmek niyetinde…
Üniversite sınavına günler kala, çocuğunuzun sınav başarısına katkıda bulunabilmek için bazı konulara dikkat etmeniz gerekiyor. Öğrencilerin sınav sürecine hazır olmuşluğunun sağlanması için tam anlamıyla öğrenmenin gerçekleştirebiliyor olması gerekiyor. Burada ‘’tam anlamıyla öğrenme’’ kavramının kullanılmasının sebebi öğrenmenin "özel ders almak, ödevleri yapmak, test çözmek, dersleri tekrar etmek" gibi sadece düşünce ve davranışları kapsayan bir süreç olmaması. Gelişimsel büyüme döneminde olan öğrencilerin bu süreçte duygusal ihtiyaçlarının da giderilmesi öğrenme süreci üzerinde belirleyici bir rol oynuyor.
Sınav öncesinde beslenmenin başarıda etkili olacağını biliyor muydunuz? Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilecek olan, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başarısında derslere çalışmak kadar, zihinsel ve bedensel olarak zinde olmak da önemli. Peki sınav kaygısı güden öğrenciler sınava son bir hafta kala nasıl beslenmeli, hem zihinsel hem de bedensel olarak kendilerini daha iyi ve zinde hissetmek için hangi besinlere yönelmeli? İşte aileler için, sınav stresi yaşayan çocuklara özel sınav öncesi beslenme önerileri...
Sınava sayılı günler kala birçok öğrenciyi ve ailelerini sınav heyecanı sarmaya başladı. Bu tatlı heyecan öğrencilerde kaygı oluşturabileceği gibi stres yaratmaya da sebep olabilir. Sınav kaygısı ve stresini azaltmak için öğrencilerin ve ailelerin uygulayabileceği bazı stratejiler var. İşte, sınav stresini azaltmanın 10 yolu...
LGS merkezi sınava sayılı günler kala, hem öğrencilerin hem velilerin sınava dair stresi artmaya başladı. Bu stres öğrencilerin hem sınav öncesi hem de sınav anında performanslarını etkiliyor. Peki, neler yapılmalı ya da yapılmamalı? Eğitim ve psikolojik danışman Mehmet Arslan’ın tavsiyeleri ve sınavla ilgili bilinmesi gereken önemli bilgiler haberimizde… Sevim Büyüktaş Demir/Posta
Prof.Dr.Canan Karatay yeni yaptığı açıklamalar ile kanser etkisi yaratan besinler, alkolden farkı olmayan içecekler ve sınav stresi yaşayan öğrencilerin tüketmesi gereken besinler hakkında açıklamalarda bulundu.
YKS'de YÖK kararıyla değişikliğe gidildi. YKS'de baraj kaldırıldı. TYT baraj puanı uygulaması ve AYT baraj puanı uygulaması artık yok. YKS'de barajın kalkması puanlamayı nasıl etkileyecek? Üniversite sınavında barajı kaldırmanın amacı ne? Daha fazla öğrencinin önlisans ve lisans programlarını tercih etmesi hedefleniyor. Barajsız YKS ile ilgili YÖK Başkanı Erol Özvar'dan yeni açıklama geldi. İşte YÖK'ün son dakika barajsız YKS açıklaması...
LGS veYKS’ye sayılı günler kaldı.Sınava hazırlanan 8 ve 12’nci sınıf öğrencileri salgın nedeniyle pek çok imkandan mahrum kaldı. Dijital eğitim platformu kolaykampus.com,bu öğrencileri sınav hazırlığında eksiklerini tamamlayarak, ‘sıfır hata’ kalana kadar tekrarlarla başarıya ulaştırmayı amaçlıyor.
Tırnak yeme alışkanlığının özellikle çocuklarda çok sık görülen bir davranış olduğunu söyleyen Klinik Psikolog Aylin İpek Timur, 'Baskıcı aile ortamında büyüyen kişilerde, bu tip davranışlar daha fazla görülüyor. Şiddet, yetersiz ilgi ve sevgi ortamı, ihmal ve istismar çocuklarda anksiyete, depresyon ve davranış bozukluklarının gelişmesine sebep oluyor. Çocuklar için tırnak yeme davranışı psikolojik etkilenmenin bir ifadesi olarak görülebilir' dedi.