Son dakika Skolyoz haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Skolyoz gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Skolyoz haber sayfamızda...
Omurgada görülen eğrilikler olarak tanımlanan skolyozun, erken teşhis edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdemir, “Erken teşhis edilen vakalarda tedavi seçenekleri çok daha geniştir ve cerrahi müdahale gereksiz yere gündeme gelmeyebilir. Skolyozda tedaviye yönelik birçok seçenek mevcuttur ve hastalarımız bu seçeneklerle oldukça başarılı sonuçlar elde edebilirler” dedi.
Omurgada görülen eğrilikler olarak tanımlanan skolyozun, erken teşhis edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdemir, “Erken teşhis edilen vakalarda tedavi seçenekleri çok daha geniştir ve cerrahi müdahale gereksiz yere gündeme gelmeyebilir. Skolyozda tedaviye yönelik birçok seçenek mevcuttur ve hastalarımız bu seçeneklerle oldukça başarılı sonuçlar elde edebilirler” dedi.
İzmir’de yaşayan SMA Tip 2 hastası Doruk Çukurcu'nun (9), tedavisi için gerekli olan 1 milyon 820 bin doların toplanması için 18 ay önce valilik onaylı başlatılan bağış kampanyası 19 Mart'ta yüzde 100'e ulaştı. Doruk, şimdi Dubai'ye tedaviye gitmek için gün sayıyor. 11 Mayıs'ta oğlu Doruk'un 10'uncu yaşını kutlayacaklarını belirten Arzu Ergün (45), "Kampanya sürecinde büyük bağışçılarımız olmadı ama gönüllülerimiz çevresine duyurarak, onu sahiplenerek kampanyayı bitirmiş oldu. Doruk kendi de emek verdi. Yayınlarda kendi derdini anlattı" dedi.
Soru: 1972 doğumluyum. 2005’teki çiftçi Bağkur girişimle 5400 gün prim ödemem var. Skolyoz ameliyatı oldum. Belimde 10 tane vida ve de platin var. Malulen emekli olabilir miyim? Ayşe YILDIRIM
Diş sıkma ve diş gıcırdatma (bruksizm), birçok kişinin farkında olmadan yaşadığı yaygın bir problemdir. Özellikle stres ve kaygı, bu alışkanlığın en büyük tetikleyicilerindendir. Gün içerisinde farkında olmadan çenenizi sıktığınızı ya da gece uyurken dişlerinizi gıcırdattığınızı hissediyorsanız, bu durum hem çene sağlığınızı hem de yüz estetiğinizi olumsuz etkileyebilir.
İzmir'deki Dr. Behçet Uz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Onkoloji Uzmanı Dr. Bengü Demirağ, '15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanseri Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada çocukluk çağı kanser vakalarının her geçen yıl arttığını belirtip, "Klinik olarak 4 saatlik bebeğe kanser tanısı koyduk. 4 saatlik bir bebek kanser olmak için ne yapmıştır? Hiçbir şey. Daha anne karnında bile bu tümörlerin ortaya çıkabilme ve büyüyebilme olasılığı var. Şu an kliniğimizde yatan en küçük hasta 40 günlük" dedi.
Skolyoz hakkında bilgilendirmede bulunan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, "Çocuklarda kötü duruş, omuz seviyeleri arasında eşitsizlik, bel çukurlarındaki asimetri, bel kemiğinde bir tarafın öne çıkıntı yapması, kürek kemiğinde tümsek görünümü, elbiselerin vücuda tam oturmaması ve kızlarda eteğin yukarı doğru çekilmesi gibi belirtiler görüldüğünde skolyoz ihtimali düşünülerek vakit kaybetmeden hekime başvurulmalı” dedi.
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Başaran, skolyozun yüzde 80'inin ergenlik döneminde ortaya çıktığını belirterek, ergenliğe yaklaşan çocuklarını takip etmeleri için aileleri uyardı.
Günümüz teknolojisinin artan etkisiyle birlikte çocuklar, uzun süre masa başında oturma, telefon veya bilgisayar kullanma gibi alışkanlıklarla karşı karşıya kalıyor. Bu durum zaman içinde omurga ve kas-iskelet sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Meydana gelen duruş bozuklukları, yalnızca estetik bir soruna yol açmıyor aynı zamanda çocukların fiziksel sağlıklarını da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Fizyoterapist ve Osteopat Aylin Akdoğan Vatansever, çocuklarda duruş bozukluğunun nedenleri, etkileri ve fizyoterapiye dair bilgilerini Posta.com.tr okuyucuları için anlattı...
İzmir’de skolyoz hastası Kardelen Akbay omurgasındaki eğrilik yüzde 96’ya ulaşınca tekerlekli sandalyeyle mahkum hale geldi. İstanbul’da 14 saat süren zorlu ameliyat sonrası hayata tutunan Akbay, “Yeniden dünyaya gelmiş gibiyim. Rahat nefes alabiliyorum. İstediğim kadar yürüyebiliyorum” dedi.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Emine Bukan Arıca, soğuk hava şartlarının gündelik yaşamı zorlaştırırken bundan fiziksel sağlığın da payını aldığını kaydederek, “Bu durumdan belki de en çok omurgamız etkileniyor. Buna ise genel olarak insan vücudunun soğuk havalarda kasları, eklemleri ve kemikleri korumak amacıyla daha fazla gerilim oluşturması neden oluyor” dedi.
Kütahya’da Fizyoterapist Nur Özkalay, duruş bozukluğunun toplumda sıkça karşılaşılan bir sorun olduğunu belirtti. Özellikle okul çağındaki çocukların bu problemlerle sıkça karşılaştığını ifade eden Özkalay, sürekli masa başında çalışmanın ve ağır çantaların taşınmasının çocuklarda duruş bozukluğu yaşanmasına neden olduğunu vurguladı. Bu durumun, çocukluk döneminde başladığını ve ilerleyen yaşlarda postür bozukluğu olarak devam ettiğini söyledi.
Kütahya'da Fizyoterapist Nur Özkalay, duruş bozukluğunun toplumda sıkça karşılaşılan bir sorun olduğunu belirtti. Özellikle okul çağındaki çocukların bu problemlerle sıkça karşılaştığını ifade eden Özkalay, sürekli masa başında çalışmanın ve ağır çantaların taşınmasının çocuklarda duruş bozukluğu yaşanmasına neden olduğunu vurguladı. Bu durumun, çocukluk döneminde başladığını ve ilerleyen yaşlarda postür bozukluğu olarak devam ettiğini söyledi.
Bir diğer önemli neden ise doğal gelişimsel süreçlerdir. Çocuklar, büyüme dönemlerinde kas ve iskelet sistemlerini geliştirirken, zaman zaman kas zayıflıkları, kemik yapısındaki değişiklikler ya da denge problemleri yaşayabilirler. Bu durumlar, düzgün bir postürün korunmasını zorlaştırabilir.
Uzmanlar, teknolojinin yaygınlaşmasıyla artan dijital cihaz kullanımının özellikle aşırı ve kontrolsüz olduğunda, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkilediği konusunda uyarıyor.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Emine Bukan Arıca, okula başlayacak çocukların taşıdıkları sırt çantaların beraberinde bazı sağlık sorunlarını getirebileceğini söyledi.
Doç. Dr. Ayça Uran Şan, çocuklarda uygunsuz çanta kullanımının ciddi kas-iskelet sistemi sorunlarına yol açtığını belirterek, "Sırt çantası ağırlığının çocuğumuzun kilosunun yüzde 10'unu geçmemesi lazım." dedi.
Doç. Dr. Ayça Uran Şan, çocuklarda uygunsuz çanta kullanımının ciddi kas-iskelet sistemi sorunlarına yol açtığını belirterek, "Sırt çantası ağırlığının çocuğumuzun kilosunun yüzde 10'unu geçmemesi lazım." dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Kalkışım, bacak uzunluğunda eşitsizlik durumunun omurga deformitesi ve sırt ağrısı gibi birçok soruna neden olabildiğini söyledi.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günlük hayattaki pek çok işimizi telefonlardan ya da tabletlerden yapıyoruz. Zamanla bir bağımlılığa dönen bu durum, en çok da çocukları tehdit ediyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ozan Ali Erdal, çocukların uzun süre teknolojik cihazlarla vakit geçirmesinin omurga sağlığını nasıl etkilediğini ve ebeveynlerin alabileceği önlemleri açıklıyor. İşte tüm detaylar…
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Dilek Eker Büyükşireci, kanserde hayat kurtaran erken tanının, skolyozda da çocukları ameliyattan kurtardığını söyledi.
Çocukların hobi ya da profesyonel olarak yapacağı egzersiz ya da spor dallarıyla ilgili önemli uyarılarda bulunan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ela Tarakçıoğlu, "Uygun spora yönlendirilme yaşı aslında bizim için adölesan (ergenlik) yaşı, yani 12 yaşa doğru. Spora ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olur diye düşünülüyor ama bu her çocuk için geçerli değil. Çocuğun sevdiği, ilgi duyduğu alanlar çok önemli. Ama onun yanı sıra vücudunun da fiziksel uygunluğunun da buna müsaade ediyor olması lazım." dedi.