Son dakika türk bilim insanı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan türk bilim insanı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan türk bilim insanı haber sayfamızda...
Ig Nobel Ödülleri, bilim dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan Nobel Bilim Ödülleri’nin açıklanmasından yaklaşık bir ay önce, eylül ayında veriliyor...
Tıbbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, metapnömovirüsün (HMPV) risk gruplarını etkileyebilen enfeksiyon olması sebebiyle, diğer solunum yolu hastalıklarından daha fazla bronşit veya zatürreye dönüşebileceği uyarısında bulundu.
Türk bilim insanı, buğday genetikçisi, taksonomisti ve ıslahçısı Dr. Mirza Gökgöl’ün 1935-1939 yılları arasında yazdığı ‘Türkiye Buğdayları’ adlı iki ciltlik eser Yıldızlar Yatırım Holding’in iştiraki İGSAŞ desteğiyle yayınlandı.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Özel hastaneler mevzuatını tamamen yeniliyoruz. Özel hastanelerde mevzuat açısından bazı değişikliklere ihtiyaç olduğunu görüyoruz” dedi.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte uzay istasyonuna giden isimlerden biri olacak ve Türkiye’nin ilk uzay yolcusu olarak adını tarihe yazdıracak. 14 gün sürmesi planlanan yolculuk Türkiye açısından da tarihi bir öneme sahip.
Van’da 9 Kasım 2011'de meydana gelen, 40 kişinin hayatını kaybettiği 5,6 büyüklüğünde depreme ilişkin anısını paylaşan deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, DHA muhabirlerinin de yaşamını yitirdiği Bayram Oteli'nden son anda ayrıldığını söyledi. Yıkılan otelden yer ayırttığını ancak geç döndüğü için odasının başkasına verildiğini söyleyen Prof. Dr. Ercan, "Eğer çalışmaya gitmeyip, Bayram Oteli'nde kalmış olsaydım; ben de tıpkı Japon bilim insanı gibi ölen bir Türk bilim insanı olacaktım. Belki bir sokağa benim de adımı koyarlardı" dedi.
Van’da 9 Kasım 2011'de meydana gelen, 40 kişinin hayatını kaybettiği 5,6 büyüklüğünde depreme ilişkin anısını paylaşan deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, DHA muhabirlerinin de yaşamını yitirdiği Bayram Oteli'nden son anda ayrıldığını söyledi. Yıkılan otelden yer ayırttığını ancak geç döndüğü için odasının başkasına verildiğini söyleyen Prof. Dr. Ercan, "Eğer çalışmaya gitmeyip, Bayram Oteli'nde kalmış olsaydım; ben de tıpkı Japon bilim insanı gibi ölen bir Türk bilim insanı olacaktım. Belki bir sokağa benim de adımı koyarlardı" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’ncü yılı kutlamaları, Efes Kültür Yolu Festivali ile aynı döneme denk gelince ortaya coşkulu bir sinerji çıktı. İzmir’in tarihi saat kulesinde kurulan ekrana, 29 Ekim akşam 19:23’te 'Yüz Akıyla 100 Yıl' dijital sergisi yansıtıldı.
Süper Lig'in 9'uncu haftasında Galatasaray derbi maçta sahasında Beşiktaş'ı 2-1 mağlup etti. Sarı-kırmızılı ekibe galibiyeti getiren golleri 26 ve 82'nci dakikada Icardi kaydetti. Beşiktaş'ın mücadeledeki tek gol ise 69'uncu dakikada Chamberlain'den geldi.
En prestijli ödüllerden olan Nobel Ödülleri, her sene dağıtılıyor! İnsanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacıyla düzenlenen Nobel Ödül Töreni'nin çıkışı Alfred Nobel'e dayanıyor. Nobel, ardında bıraktığı vasiyeti ile çeşitli alanlarda devrim niteliğinde çalışmalara imza atanlara her yıl düzenli olarak Nobel Ödülleri'nin takdim edilmesine vesile olmuştur. İlk Nobel Ödülü, 1901 yılında sahibini bulmuştur. Türkiye'de ise Nobel alan ilk isim Orhan Pamuk olurken, 2015 yılında Aziz Sancar ikinci Nobel'in sahibi olmuştur. Görkemli Nobel Ödül Töreni bu sene ne zaman olacak? İşte, 2023 Nobel Ödülleri tarihi ve ödül hakkında diğer ayrıntılar...
Bitlis kökenli, oradan Kıbrıs’a göç etmiş bir ailenin çocuğu. 21 yaşında İngiltere’ye gitmiş. Pizzacıdan dağıtım şirketine kadar bir dizi işyerinde çalışmış. Uzun boyu, dikkat çekici fiziği sayesinde İngiltere ve ABD’deki ajanslardan modellik teklifi almış. Sussex Üniversitesi’nde eğitim görmüş.
Almanya Münih’teki Helmholtz Tıp Enstitüsü’nde görevli Türk Profesör Ali Ertürk ve ekibi; ölü bir fareyi şeffaf hale dönüştürerek, kanserin dokulardaki yayılışını en ince ayrıntısına kadar gösteren bir yöntem geliştirdi.
Türkiye’de sağlık sektöründe yenilikçi ilaçların ve inovatif ürünlerin geliştirilmesi konusunda yapılan bilimsel çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Özellikle çağın hastalığı olarak görülen kansere karşı yapılan yeni çalışmalar umut ışığı oluyor. Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.
Hacettepe Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, yumurtalıklarda çok sayıda iyi huylu kistin ortaya çıkmasıyla kendini belli eden ve ömür boyu tedavi gerektiren hormonal bozukluk; Polikistik Over Sendromu (PKOS) alanında, 20 yıldır sürdürdüğü araştırmalar nedeniyle, ABD'deki AE PCOS Derneği'nin 5 yılda bir verdiği Klinik Araştırma Mükemmellik Ödülü'ne layık görüldü. Yıldız, çalışmasında obezitenin PKOS'u, PKOS'un da obezitenin görülme sıklığını artırdığının gördüklerini ifade etti.
Türkiye merkezli genetik projesinin sonuçları birbiri ile ilişkili 3 makale halinde 'Science Dergisi'nde yayımlandı. Makalenin başyazarlarından Antropolog Doç. Dr. Songül Alpaslan- Roodenberg, araştırma sonucundaki en önemli bulgunun Urartularla ilgili olduğunu söyledi. Alpaslan-Roodenberg araştırmada, Türkiye’nin antik genetik profilinin de ortaya konulduğuna dikkati çekti.
Cambridge Üniversitesi'nde, kuantum fiziği üzerine çalışan genç Türk bilim İnsanı Prof. Dr. Mete Atatüre, Einstein'ın ve diğer bilim insanlarının ölçülmesi imkânsız olarak kabul ettiği “ışık seviyesinin gürültü ölçümünü " başarıyla yaparak adını tarihe yazdırdı.
Jeofizik alanında geliştirdiği yöntem ve çalışmalarıyla bilim dünyasına ışık tutan Türk bilim insanı Jeofizik Mühendisi Öz Yılmaz, ABD'de onur madalyasıyla ödüllendirildi.
Etkilerini hâlâ yaşadığımız koronavirüs salgını, tarih boyunca karşı karşıya kaldığımız en büyük tehditlerden biri olarak kayıtlara geçti. Milyonlarca insan hayatını kaybetti, korkunç bir ekonomik yıkıma neden oldu, binlerce şirket kapandı, yüzlerce sektör çöktü, sosyolojik/psikolojik ağır yaralar açtı. Vaka ve ölüm oranlarında son dönemde ciddi düşüşler olmasına rağmen salgının bittiğini söyleyemiyoruz.
Covıd-19 pandemisinde eşi Özlem Türeci ile geliştirdikleri mRNA aşısıyla salgının aşılmasında büyük pay sahibi olan Türk bilim insanı Uğur Şahin, İngiliz Financial Times gazetesine açıklamalarda bulundu.
Türkiye dışında ilk kez Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de kapılarını misafirlerine açan Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, gerçekleştirilen resmi kapanış töreniyle sona erdi.
TEKNOFEST'te konuşan Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, "Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin 104. Kurtuluş Yıl Dönümü'dür. Bu vesileyle tüm Azerbaycanlı kardeşlerimize kutlu olsun. Tüm Türk dünyasına kutlu olsun." dedi.