Son dakika üniversite tercihi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan üniversite tercihi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan üniversite tercihi haber sayfamızda...
YKS tercih süreci, adaylar için büyük bir heyecan ve stres kaynağı olabilir. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından hangi üniversite ve bölümü seçeceğinizi belirlemek, gelecek hayallerinizi şekillendirecek önemli bir adımdır. Bu süreç, gelecekteki kariyer yolunuzu ve kişisel gelişiminizi etkileyeceği için büyük bir beklenti ve endişe ile birlikte gelir. YKS tercih sürecinde dikkat edilmesi gerekenler, bu beklenti ve endişeyi en aza indiriyor. Peki, tercih sisteminin kapanmasına son 1 gün kala nelere dikkat edilmeli?
Üniversite tercihleri, 25 Temmuz 2 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Tercih yapacak adayların yeni kontenjanlar, başarı sıraları, yetenekleri, merakları ve bütçeleri gibi pek çok parametreyi dikkate alarak karar vermesi gerekiyor. Adaylar çevrelerinden gelen kulaktan dolma bilgilere göre değil, konunun uzmanlarının paylaştığı doğru bilgi kaynaklarına ulaşarak daha sağlıklı seçimler yapabilirler.
YKS sonuçları, 16 Temmuz’da açıklandı. 25 Temmuz’da da 9 günlük bir tercih maratonu başlayacak. Tercih dönemi de en az sınav kadar önemli bir süreç. Aday öğrenciler, acele etmeden okulları incelemeli. Bölümler ve meslekler hakkında bilgi sahibi olmalı. Üniversite tercih rehberimizde, birçok uzmanın görüşlerine yer verdik.
Bu yıl üniversite tercihi yapan gençlerin meslekleri her ne olursa olsun, o meslekleri seçenlerin hepsi Yapay Zekâ (Artificial Intelligence-AI), Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality-AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) ile birlikte çalışmak, bunları öğrenmek zorunda. Gelecekte kariyer planlıyorlarsa...
Bayburt'ta oğluyla aynı üniversite ve bölümü kazanan 71 yaşındaki Veysel Gider, 'Oğlumla birbirimizden yararlanacağız. Bayburt'ta zannediyorum ki benden fazla kitap okuyan yoktur, rakip tanımıyorum.' dedi. Oğlu ise, hem mutlu hem gururlu hem de şanslı olduğunu ifade etti.
YKS tercihleri 27 Temmuz Çarşamba günü başladı. Adaylar ÖSYM tarafından yayımlanan tercih kılavuzuna göre üniversite ve bölümlerini seçen adayları 24 tercih hakkı bulunuyor. Diğer yandan tercih işlemleri 5 Ağustos tarihine kadar devam ediyor. Peki, onaylanan üniversite tercihleri iptal edilebilir mi, değiştirilebilir mi? İşte YKS tercihlerine dair bilinmesi gereken detaylar…
YKS tercih kodu ve tercih adına ilişkin aramalar 2022 YKS tercihlerinin başlamasıyla yoğunluk kazandı. Puanlarını 18 Temmuz’da öğrenen adaylar ÖSYM tarafından yayımlanan tercih kılavuzuna göre 2022 YKS lisans ve ön lisans programlarına tercihlerini yapmaya başladı. Peki, YKS tercih kodu nedir, nerede yazıyor? YKS tercih adı ve tercih kodu nasıl bulunur? İşte yanıtı…
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, üniversite tercihi yapacak öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Varank, "Üniversiteye başlıyorsanız, kafanızdaki ilk hedefiniz bir yerde istihdam edilmek olmamalı. Siz kendi yolunuzu kendi kendinize çizebilir, ayaklarınızın üzerinde durabilirsiniz. Kendi araştırma projelerinizi yapabilirsiniz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kendi yolunuzu çizerken sizin en önemli yoldaşlarınızdan bir tanesi olacaktır" dedi.
YKS tercihleri 27 Temmuz 2022 Çarşamba itibariyle başladı. Hayalindeki üniversiteye yerleşebilmek isteyen yüzbinlerce aday yoğun bir tercih mesaisine girdi. Diğer yandan YÖK tarafından hayata geçirilen Atlas tercih robotu adayların puan ve sıralamasına göre en uygun üniversite ve bölümlerin seçilmesinde yardımcı oluyor. Peki, YÖK Atlas tercih robotuyla tercih nasıl yapılır? YKS tercihleri ne zaman bitiyor? İşte 2022 üniversite tercih tarihleri…
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, üniversite tercihi yapacak öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Varank, "Ãœniversiteye baÅŸlıyorsanız, kafanızdaki ilk hedefiniz bir yerde istihdam edilmek olmamalı. Siz kendi yolunuzu kendi kendinize çizebilir, ayaklarınızın üzerinde durabilirsiniz. Kendi araÅŸtırma projelerinizi yapabilirsiniz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kendi yolunuzu çizerken sizin en önemli yoldaÅŸlarınızdan bir tanesi olacaktır" dedi. Â
Üniversite tercih maratonu başlıyor. Adaylar, hayalindeki üniversiteye ve bölüme girebilmek için 27 Temmuz ile 5 Ağustos tarihleri arasında tercih yapabilecek. Peki nelere dikkat edilmeli?
Şu sıralarda üniversite tercihi yapan pek çok adayın aklını ‘üniversiteyi bitirdikten sonra kolay iş bulup bulamayacakları’ sorusu kurcalıyor.
Malatyalı değirmenci bir baba ile ev hanımı annenin ilk çocuğu olan İbrahim Ethem Hamamcı (24) Fen Lisesi'nden mezun oldu, 2016'da LYS Türkiye birincisi olarak üniversiteyi kazandı. Uluslararası tıp bölümünü seçen Hamamcı, aynı anda bilgisayar mühendisliği de okuyarak çift anadal yaptı ve okulu Medipol Üniversitesi'nde bir ilke imza attı. Bilgisayar mühendisliğinden mezun olan Hamamcı, tıp fakültesi 6'ncı sınıfta olmasına rağmen Yale, Pensilvanya Üniversitesi gibi dünyanın en saygın üniversitelerinden burslu doktora kabulü aldı. Ama o, tercihini İsviçre'den yana kullandı ve şimdi en büyük hedefi, sağlıkta yapay zeka üzerine çalışarak doktor meslektaşlarının üzerindeki yoğun hasta yükünü biraz olsun hafifletmek.
Üniversite adaylarının geleceğini belirleyen YKS geride kaldı. Adaylar heyecanla 20 Temmuz’da açıklanacağı belirtilen sonuçlarını bekliyor. Bilgi kirliliğine karşı adayları dikkatli olmaya davet eden uzmanlar, adayların bölüm, alan seçimini netleştirmesi gerektiğini belirtiyor, bunun için ‘Kariyer Testi’ni öneriyor. Adayların üniversite kampüslerini ziyaret ederek tercih etmek istedikleri bölümler hakkında bilgi almalarının önemine dikkat çeken uzmanlar, baraj başarı sırası şartı olan bölüm dışındaki bölümlerin puan ve başarı sıralarının bu yıl kılavuzda yer almayacağını da hatırlatıyor.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 18-19 Haziran’da yapılacak. Bu yıl YKS’de iki önemli değişiklik yapıldı. Baraj puanları kaldırıldı ve Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 135 dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak 165 dakika oldu. 3 milyon 234 binden fazla adayın başvuru yaptığı YKS’nin sonuçları da 20 Temmuz’da açıklanacak. // Sevim Büyüktaş DEMİR-Posta
‘YKS barajı kalktı’ haberi bu yıl YKS’ye girecek ve 2021 yılında TYT’den 200 puan ve üzeri alan öğrencileri heyecanlandırdı. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamada, 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanlarının kaldırıldığı duyurulmuştu. Peki bu uygulama ile YKS’ye giren herkes üniversiteye yerleşebilecek mi? 2021 TYT’de 200 puan alanlar bu sene yerleşebilecek mi? İşte detaylar…
ÖSYM tarafından yapılan açıklama ile YKS ek tercihleri 20 Eylül Pazartesi itibariyle başladı. Ancak, 140 puan alan birçok öğrenci, üniversite tercihi yapamadığından belirtiyor. Peki, 140 puan alanlar neden tercih yapamıyor? ÖSYM ek tercih nasıl yapılır? İşte ayrıntılar…
YKS ek tercihleri 2021 YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından pek çok kişinin gündeminde yer alıyor. Bu yıl her zamankinden farklı bir süreç işleyecek ve adaylara iki ek tercih hakkı tanınacak. YKS baraj puanının düşürülmesiyle TYT 140 puan adaylar da üniversite tercihi yapabilecek.
YKS tercihleri için 20 Ağustos son gün. Adaylar şimdiden gözlerini YKS tercih sonuçlarına çevirmişken, bir diğer heyecan da 2021 üniversite ek yerleştirmelerini bekleyenlerde yaşanıyor. Peki, YKS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? 2021 üniversite ek yerleştirmeleri ne zaman? 140 puan alanlar ne zaman tercih yapacak? İşte ayrıntılar…