Son dakika zeka gelişimi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan zeka gelişimi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan zeka gelişimi haber sayfamızda...
Kadın ve Demokrasi Vakfı’nın (KADEM) Haliç Üniversitesi'nde düzenlediği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasını yaptığı 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nin sonuç bildirisinde 7 başlıkta ‘Yapay zekâ için cinsiyet adaleti önerileri’ ön plana çıktı.Kadın ve Demokrasi Vakfı’nın (KADEM) Haliç Üniversitesi'nde düzenlediği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasını yaptığı 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nin sonuç bildirisinde 7 başlıkta ‘Yapay zekâ için cinsiyet adaleti önerileri’ ön plana çıktı.
Erken yaşta telefon, tablet ve televizyona uzun süreli maruz kalmanın çocuklarda obezite, duruş bozukluğu ve uyku sorunları gibi pek çok sağlık riskine yol açtığı biliniyor. Ekran maruziyetinin, bu fizyolojik etkilerin yanı sıra bazı gelişimsel geriliklere de sebep olabildiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet İbrahim Bektaşoğlu, “Ekrana maruz kalan bebekler ve çocukların sözel gelişimi geri kalabilir. Göz teması ve diyalog kurmada sorun yaşayabilirler. Ayrıca, ekranın zeka testlerinde 15 puana kadar düşüşe yol açtığı çalışmalarla gösterilmiştir” dedi.
Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, son yıllarda iyot eksikliğinin yaygınlığının giderek arttığı ve bu durum birçok sağlık sorununa yol açtığını belirterek, iyodun vücut için kritik öneme sahip olduğunu ve eksikliğinin tiroit bezinin düzgün çalışmasını engelleyerek bir dizi ciddi sağlık sorununa neden olabildiğini vurguladı.
Kadın erkek arasında farkın Adem ve Havva zamanından bu yana tartışıldığı bir gerçek. Binlerce yıl geçmesine rağmen çözülemeyen bir bilmecenin belki de çözümü yok. Asla olmayacak hatta olmamalı. Herkes yerini yurdunu bilmeli. Kendi cinsinin özelliklerini çözmeye çalışmalı. Bilmediğimiz bir yaşama gözlerimizi açarken, kim bilir, neler hayal ederek geldik bu dünyaya.. Hayatımızın üçte biri kendimizi keşfetmekle geçiyor. Daha sonra anlıyoruz ki, biyolojik bedenlerimiz eskise de, duygular hep aynı kalıyor. Aslında sonunu bildiğimiz bir masal yaşam yolculuğumuz.
Toplumsal ve sosyal hayata ayak uydurması ve başarılı iletişimin sağlanması adına sosyal zeka yani SQ oldukça önemlidir. Sosyal zeka sonradan kazanılan bir yetenektir. Kişiler ne kadar çok sosyal hayatın içerisinde olursa sosyal zeka yeteneği o oranda artmaktadır. IQ ile SQ arasında farklar bulunmaktadır. IQ genetik özellikler çerçevesinde şekillenmektedir SQ kişilerin diğer insanlar ile kurdukları ilişki ile şekillenmektedir. Sosyal zeka (Sq) ne demek? Sq ne kadar önemlidir sizler için ayrıntıları ile derledik.
Demir, vücudumuz için en önemli minerallerden bir tanesidir. Hemoglobinin yapısında bulunur. Hemoglobin ise tüm dokuları oksijen taşınmasında görev alır. Eksikliğinde kansızlık gözlemlenir. Demir eksikliği her yaşta gözlemlenen bir sağlık sorunudur. Özellikle büyümenin hızlı olduğu dönemlerde eksikliğine sık rastlanır. Diyetisyen Rıdvan Arslan konu hakkında bilgiler verdi.
Çocukların zeka gelişimi anne karnından itibaren meydana geliyor. Bu yüzden annenin tükettiği besinler oldukça önemli. Bu besinler arasında en etkilisi ise bitte çikolatadır. Adeta zeki çocukların sırrı olan bitter çikolata hakkında merak edilenleri araştırdık. Peki bitter çikolatanın faydaları nelerdir? İşte yanıtı...
Hamilelik sürecinde tükettiğiniz besinler bebeğinizi doğrudan etkiliyor. Hamileyken özellikle tüketmeniz gereken bazı besinler, bebeğinizin gelişimi için oldukça faydalı… Hatta öyle ki uzmanlar çocuklarınızın zekasını bile etkileyebileceğini belirtiyor. Posta.com.tr okurları için daha sağlıklı bebekler için hamileyken tüketilmesi gereken gıdaları uzmanından öğrendik.
Kişinin harekete geçmesini sağlayan stres faktörü, ideal düzeyde olduğunda üretkenliği artırıyor. Ancak stres ileri düzeyde olduğunda zeka üzerinde olumsuz etkileri de olabiliyor. Peki, stres zekayı hangi düzeyde etkiliyor?
Hamilelik öncesi, sırasında ve sonrasında çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi için beslenmenin çok kritik ve belirleyici bir role sahip olduğu biliniyor. Bir bebeğin genetik olarak belirlenen zeka potansiyeline ulaşabilmesi de 9 aylık süreçte anne adayının tükettiği besinlerle doğrudan ilişkili. Kompleks bir yapıya sahip olan zekan genetik ve çevresel faktörler tarafından domine edilse de anne adayının beslenmesi bu dominasyonu daha efektif bir şekilde yönetmeye yardımcı oluyor.
Vücudun büyüme, gelişim ve enerji metabolizmasını yöneten tiroit hormon fonksiyonlarının sağlıklı sürdürülebilirliği için iyot düzeylerinin yeterli olması çok önemli. Yeterli iyot alımı sağlığımızı sürdürmenin de şartlarından biri. Çocuklarda zeka gelişimi, yetişkinlerde tiroit fonksiyonlarının sürdürülmesi için iyot vazgeçilemez bir mineral. İyot eksikliği tiroit hormonlarının eksikliği ve hipotiroidizm ile benzer belirtiler gösteriyor.
Doğum sırasında ayrılıp farklı ülkelerde büyüyen tek yumurta ikizlerinin zeka seviyesi birbirinden ciddi oranda farklı çıktı. Araştırma, zekada genler kadar çevrenin önemini kanıtladı.
Bir grup bilim insanı yeteneğin doğuştan var olduğunu ve genetik faktörlere bağlı olduğunu iddia ediyor. Bu bakış açısına göre spor, sanat, matematik gibi farklı beceriler isteyen alanlarda üstün başarı gösteren insanların genetik olarak barındırdıkları özellikler var.
İşitme duyusunun çok önemli bir role sahip olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Murat Sertan Şahin, işitme kaybı olan bir insanın karşısındakini anlayıp iletişim kurmasının mümkün değildir. Doğuştan veya çok küçük yaşlardan süregelen işitme kaybı olan bir bireyde konuşma yetisinde büyük sorunlar olacaktır. Bu bireyler zihinsel gelişim ve zeka düzeyinde de akranlarına göre çok geride kalacaktır” dedi.
Her çocuğun birbirinden farklı ve biricik olduğunu düşünürsek, çocuğunuzun zeka gelişimini desteklemek için daha anne olmaya karar vermeden önce harekete geçmeniz gerekiyor. Bu anlamda çocuk yapmaya karar verme sürecinden çocuğun ilk aylarına ve bakımına kadar dikkat edeceğiniz bazı noktalar çocuğun zeka gelişiminde büyük rol oynuyor. Yazarlarımızdan olan Özel Eğitim Uzmanı Bircan Tavas, Posta.com.tr okuyucuları için çocuklarda zeka gelişmini artırmaya yardımcı 10 yöntemden bahsetti...
Bebeğinizin zeka gelişimi için hamilelik döneminde beslenmenin çok önemli olduğunu biliyor muydunuz? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan bebeğinin zeki olmasını isteyen hamilelere beslenme önerileri verdi.
İyot tüketiminin önemi hakkında bilgiler veren Endokrinoloji uzmanı Dr. Cafer Kaya, yeterli iyot alımının çocukların zeka gelişimi açısından önemli olduğunu vurguladı. Kaya, Dünyada iyot eksikliği nedeniyle yeterli seviyede zeka gelişimini tamamlamamış yaklaşık 30 milyon çocuk olduğunun altını çizdi.
Son yıllarda popüler hale gelen mavi yumurtanın faydalarına dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, “Doğal ortamda beslenen tavukların yumurtalarında başta Omega 3 olmak üzere birçok protein ve vitamin miktarı daha yüksektir. Bu anlamda mavi yumurta, bize doğal beslenen bir tavuğun habercisi olabilir. Yumurtanın bağışıklık sistemini kuvvetlendirme, Alzheimer, kemik sağlığı, çocuklarda zekâ gelişimi gibi süreçlerde çok büyük faydası vardır” dedi.
Uzman Pedagog-Psikolog Reyhan Ateş Yücel, “Günümüzde her iki ebeveynin de çalışması çocuklarla yeterli ve kaliteli zaman geçirebilmelerine engel olabiliyor. Aileler dinlenmek istediği için de çocukları televizyon, bilgisayar, tablet ve telefon ekranlarına yönlendiriyor. Fakat, çocuklarda ekran bağımlılığı gelişimlerini engelliyor” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CNN TÜRK'te Ahmet Hakan'ın moderatörlüğünü yaptığı Tarafsız Bölge programında soruları yanıtladı. Bakan Ziya Selçuk, "Aşı ile beraber önümüzdeki aylarda bir rahatlama geldiğinde okulumuzu gerekirse eylülün ilk haftası 5 gün açmak istiyoruz." dedi.
Birçok ebeveynin, çocuklarını yetiştirme sürecinde endişe duyabildiğini ve bu süreçte çevrelerindeki birçok kişinin de deneyimlerini paylaştığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meltem Uğraş, her çocuğun farklı olduğunu hatırlatarak çocukların gelişme sürecindeki doğru bilinen yanlışlıkları anlattı.
Karadeniz'in önemli geçim kaynakları arasında yer alan fındığın çiğ hali hamilelere şifa oluyor. İşte fındığın çiğ olarak tüketildiğinde hamilelere faydaları...